Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Colonoscopia: intrebari si raspunsuri

Articol de Dr. Florentina Mihalache Medic primar Gastroenterologie
Va prezentam cele mai frecvente intrebari si raspunsuri referitoare la colonoscopie.

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o investigatie ce permite examinarea intestinul gros (colonului), fiind o metoda de diagnostic a diferitelor afectiuni colonice, dar si de tratament pentru anumite patologii. Colonoscopul este un tub flexibil prevazut cu camera video, canal de insuflatie prin care se introduce aer sau apa, canal de aspiratie a diferitelor resturi lichidiene ramase in intestin si un canal prin care se pot introduce diferite instrumente de lucru cu scop diagnostic sau terapeutic (pense, anse de polipectomie, ace, catetere).

Este foarte dureroasa colonoscopia?

Colonoscopia este o investigatie complexa, aceasta poate fi neplacuta si uneori chiar dureroasa ca urmare a introducerii in colon a unui tub flexibil, precum si a unei cantitati de aer sau CO2 care ajuta la destinderea colonului si permite examinarea mucoasei colice si realizarea diferitelor proceduri endoscopice (biopsii, polipectomii). De asemenea, examinarea poate fi mai neplacuta la pacientii care au avut anterior diferite interventii chirurgicale la nivel abdominal sau la cei cu un prag de sensibilitate la durere mai ridicat.

As putea sa fiu sedat pe perioada acestei examinari?

Examinarea poate fi realizata cu analgosedare (administrarea intravenoasa a unor substante cu efect de relaxare si diminuarea a durerii) sau, atunci cand este cazul, se poate face sedare profunda (administrare intravenoasa a unor medicamente care induc un somn profund). Revenirea din sedare apare imediat dupa terminarea procedurii, dar pacientul ramane sub supraveghere 20-60 min dupa care poate pleca acasa insotit de un apartinator.
Dupa examinare, daca s-a optat pentru sedare, pacientul nu are voie sa conduca masina sau sa efectueze diferite activitati ce necesita atentie sporita (activitati ce implica obiecte ascutite sau focul ori sa ia decizii importante).

Exista riscuri pentru colonoscopie?

Ca in cadrul oricarei examinari, pot sa apara riscuri, intrucat colonoscopia este o metoda invaziva, prin intubarea colonului si prin actiunea asupra mucoasei colice. Sunt rare cazurile cand apar complicatii, dar aceastea pot fi:

 • complicatii date de alergii la medicamentele care au fost administrate
 • complicatii ce apar in urma procedurilor care se efectueaza – hemoragie post-polipectomie sau perforatia colonului

Daca apar complicatii se intervine imediat in vederea rezolvarii acestora in functie de tipul de complicatie.

Este neaparat sa beau 4 l de solutie inainte de examinare?

Este foarte importanta pregatirea colonului, de aceea se bea aceasta solutie care are rolul de a curata (spala) intestinul. Exista pe piata mai multe tipuri de preparate unele pentru 2 l altele pentru 4 l de solutie, unele mai placute la gust, altele mai neplacute. Medicul curant va stabili care dintre acestea vi se potriveste mai bine si cum sa le beti astfel incat sa fie cat mai usor de baut si sa existe un efect maxim. Daca intestinul nu este bine curatat, examinarea este mai dificila si exista riscul sa nu poata fi identificate toate leziunile existente. Uneori, este nevoie sa se repete examinarea daca aceasta nu a permis o examinarea completa.

In timpul colonoscopiei, daca se gasesc polipi, acestia pot fi indepartati in aceeasi sedinta?

Da, de preferat este sa scoatem polipii identificati in aceeasi sedinta, insa exista cazuri in care acest lucru nu este posibil daca:

 • intestinul nu este suficient de curat
 • sunt multi polipi, fiind astfel necesare mai multe sedinte de indepartare a acestora
 • sunt gasiti polipi mari care necesita o interventie mai laborioasa; se prefera ca pacientul sa fie internat si pregatit pentru aceasta interventei
 • daca pacientul are un tratament antiagregant sau anticoagulant care nu a fost intrerupt anterior examinarii din diferite motive

Tatal meu a fost diagnosticat cu cancer de colon recent. Trebuie sa efectuez si eu o colonoscopie si cand ar trebui sa fac acest lucru?

Conform ghidului european de screening al cancerului colorectal, atunci cand exista o ruda de grad 1 diagnosticata cu cancer colorectal, se va face colonoscopie incepand cu varsta de 40 ani sau cu 10 ani mai repede decat varsta de diagnostic a rudei deja diagnosticate daca acesta este mai devreme de 50 ani si se repeta la intervale de 5 ani.

Ar putea fi inlocuita colonoscopia cu alta metoda pentru examinarea colonului?

Da, sunt alte metode de examinare a colonului cum ar fi colonoscopia virtuala (examinare de tomografie computerizata) sau capsula endoscopica pentru colon. Acestea sunt recomandate doar in conditiile in care nu poate fi realizata colonoscopia clasica (aderente postoperatorii, tratamente asociate, afectiuni cardiace care nu permit examinarea).
Aceste metode alternative au unele dezavantaje:

 • nu pot fi prelevate biopsii
 • nu pot fi rezecati polipi
 • in cazul unui colon incorect pregatit pot sa apara informatii neclare
 • colonoscopia virtuala presupune si o doza de radiatii la care este expus pacientul

Cat de des poate fi efectuata o colonoscopie?

Frecventa colonoscopiilor este stabilita de catre medicul specialist in functie de patologia existenta si conform ghidurilor de endoscopie. De exemplu:

 • pentru pacientii cu boli inflamatorii intestinale, indicatia de colonoscopie este mai frecventa, pentru a monitoriza evolutia bolii si raspunsul la tratament
 • in cazul polipilor, repetarea examinarii se face in functie de tipul polipului si de cat de bine a fost pregatit colonul pentru examinare pentru pacientii care au avut o colonoscopie normala, controlul se face la 10 ani (pentru pacientii care nu au istoric familial de cancer sau polipi colonici) daca nu apar alte suspiciuni clinice de boala

Surse:

 • www.esge.com
 • www.uptodate.com
 • www.sred.ro
   

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.