Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

CE ESTE NOU: Este posibil ca operatia de cataracta sa iti prelungeasca viata?

Persoanele care au fost operate de cataracta pentru a li se imbunatati vederea pot trai mai mult, in conformitate cu un studiu publicat in septembrie 2013 in jurnalul Ophthalmology.

Studiul a analizat 354 de persoane cu cataracta care aveau peste 49 de ani. Aproximativ jumatate dintre pacienti au fost tratati chirurgical cu succes pentru a li se inlatura cristalinul opac. Cealalta jumatate a continuat sa aiba probleme de vedere. Zece ani dupa aceasta procedura, 36,4% dintre persoanele care au facut operatia de cataracta erau inca in viata, comparativ cu 10,9% dintre cei care aveau inca cataracta si probleme de vedere.

Autorii spun ca este posibil ca vederea imbunatatita sa fi dus la o stare fizica si emotionala mai buna, contribuind astfel la o speranta de viata mai lunga. Aceste rezultate sunt similare celor din cateva alte studii care au identificat un risc crescut de deces la persoanele in varsta care si-au pierdut vederea. Cu toate acestea, acest studiu nu poate dovedi ca operatia de cataracta prelungeste durata de viata. Desi autorii au controlat factorii care ar fi putut afecta longevitatea participantilor, de tipul infarctului de miocard, fumatul si cancerul, este posibil ca persoanele care sunt mai sanatoase sa apeleze mai mult la operatia de cataracta.