Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce analize anuale trebuie sa faca fiecare femeie?

Tratamente de intinerire

Ioana este o femeie de peste 30 de ani care munceste mult, e foarte ocupata si are mereu scuza ca nu poate ajunge la doctor pentru ca are multa treaba. In schimb, este mereu obosita si au inceput sa o doara unele organe ca ficatul sau splina. Acesta este, din pacate, tiparul femeii active de azi care isi ignora simptomele din lipsa de timp.

Din punct de vedere medical, stressul  si oboseala pot afecta starea de sanatate si pot masca foarte multe afectiuni, de la o banala astenie pana la boli grave.

Setul anual de analize ar trebui sa cuprinda o examinare completa, mai exact un examen clinic complet, masurarea tensiunii arteriale, a alurii ventriculare, palparea sanilor si a tiroidei. In functie de concluziile acestei examinari si de antecedente, se vor recomanda analize biologice de sange si urina, care pot consta intr-un set de baza (hemoleucograma, VSH, creatinina, glicemie, transaminaze, sumar si sediment urinar), pana la analize mult mai detailate. Nu ar trebui de asemenea neglijat un consult oftalmologic si un consult ginecologic, precum si examenul Babes-Papanicolau.

Inaintea acestui set de investigatii, prima data se impune o vizita la medicul de familie pentru o consultatie. De ce? Pentru ca medicul de familie este cel care ne cunoaste istoricul personal si familial si ne poate urmari evolutia in timp, stiind ce sa urmareasca din punctul de vedere al factorilor de risc (genetici, de mediu, sociali).

Vezi aici lista cu medicii de familie din Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA la care te poti inscrie

Daca ar fi sa ne gandim care sunt simptomele care sa determine o femeie sa mearga la doctor pentru un control, raspunsul este foarte simplu: oricare dintre ele! Indiferent ce simptome noi apar, o femeie ar trebui sa mearga la medic, deoarece un simptom, oricat de nesemnificativ ar parea, pentru un medic poate fi un indiciu al unui boli.

Dr. Puscasu Catalina

medic specialist Medicină de familie