Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cât de utilă este și ce probleme poate rezolva terapia de cuplu?

Articol de Psihoterapeut Oana Nicolau Psiholog Psihologie
A alege să mergi la terapia de cuplu poate reprezenta un pas foarte mare atât pentru tine, pe plan personal, cât și pentru relație. Această alegere presupune recunoașterea faptului că lucrurile nu sunt perfecte între tine și partenerul de viață și că vreți să găsiți o rezolvare.

Nu mai aveți încredere unul în celălalt

Încrederea este o piatră de temelie a relației și, totodată, unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care cuplurile ajung să nu se mai înțeleagă și, într-un final, să se despartă. Înșelatul, șantajul emoțional, minciunile sau înșelătoriile financiare sunt doar câteva dintre cauzele care duc la pierderea încrederii în partenerul de viață. În orice caz, refacerea acestei pietre de temelie are nevoie de o “mână de ajutor” din partea unul psihoterapeut.

Argumentele sunt tot mai frecvente

Observi că ritmul vieții tale de zi cu zi se schimbă? Că tot mai des tinde către ceartă? Că nu există momente de liniște din cauza abundenței de conflicte în care intri cu partenerul de viață? Practic, relația se transformă într-o arenă în care vă luptați, iar armele sunt argumentele pe care le dați unul către celălalt. Poate că unele sunt  reale, altele nu. Nimeni nu știe atât timp cât nu vă cunoașteți reciproc, cât nu încercați să rezolvați fiecare problemă chiar dacă este una de suprafață.

Lipsa comunicării

Poate problema principală nu este conflictul, ci faptul că simți constant că ai greșit sau că ești ignorat și de aici apar clinciurile care se transformă în supărări și certuri. Lipsa comunicării dintre parteneri face ca fiecare să simtă că stă cu un străin, că nu este înțeles de celălalt sau nici măcar ascultat. Că orice problemă ridică pentru a fi discutată este tratat cu respingere. Înlocuirea comunicării cu ceartă nu face altceva decât să ducă relația într-o direcție greșită. Terapia de cuplu poate îmbunătății comunicarea dintre tine și partenerul de viață, lucru vital într-o relație.

Simțiți că ceva este greșit, dar nu știți ce anume

La fel ca în cazul terapiei individuale, terapia de cuplu nu este utilă doar pentru rezolvarea problemelor, ci și pentru identificarea acestora. Să spunem că ceva din dinamica relației tale s-a schimbat, dar nu poți descrie cu adevărat acel “ceva”. Sau nu te mai simți la fel de confortabil cu partenerul tău așa cum obișnuiai ori vă simțiți rău ori de câte ori stați împreună, dar nu știți sigur de ce. Acestea sunt, adesea, semne timpurii că interacțiunile se transformă, că devin nesănătoase sau disfuncționale. Asta nu înseamnă că o persoană este de vină, ci, mai degrabă, că relația în sine are nevoie de o reîmprospătare, iar biroul psihoterapeutului este locul cel mai potrivit pentru a începe acest proces.

Ai vrea să îi spui ceva partenerului, dar nu poți

Uneori, frumusețea terapiei de cuplu pornește de la camera în sine. Aceasta poate deveni un loc sigur și susținător pentru a aduce în discuție lucruri greu de discutat în alte situații. Un psihoterapeut vă poate ajuta să vă depășiți temerile de a împărtăși ceva partenerului de viață.

Ai sau ați trecut prin ceva devastator, care schimbă felul în care te conectezi cu partenerul

O întâmplare nefericită din viața ta sau amândurora poate dăuna relației și vă poate face să mergeți pe drumuri separate. Comunicarea dintre voi va fi afectată de modul în care fiecare percepe acel eveniment și în raportează la realitate. Nu este ușor pentru nimeni să treacă peste o întâmplare de genul acesta, de aceea un psihoterapeut poate remedia situația.

„Scânteia” de la începutul relației a dispărut

A devenit un clișeu pentru fiecare cuplu să simtă că “scânteia” de la începutul relației a dispărut chiar și după ani buni de relație. Ajung în situația în care se simt mai bine cu colegii sau prietenii decât se simt cu partenerul de viață. Acest lucru este cauzat de “zgomotul” vieții de zi cu zi care a început să eclipseze capacitatea de a se conecta la relație și la partener.

Cele menționate mai sus sunt doar câteva dintre problemele care pot apărea într-o relație. Probleme care pot distruge relația dacă nu sunt descoperite la timp și nu se ia nicio măsură pentru rezolvarea lor. Clinica Oana Nicolau, cea mai mare clinică de sănătate emoțională din țară conform numărului de specialiști, este alături de tine și de partenerul de viață. Cei peste 30 de psihoterapeuți vor avea grijă ca problemele de cuplu cu care vă confruntați să se rezolve. Contactează-ne aici! Nu lăsa ca relația să se degradeze pe zi ce trece fără a sta nepăsător.

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.