Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Care sunt cele mai bune pozitii de somn?

Care sunt cele mai bune pozitii de somn?

Cea mai buna pozitie de somn in timpul sarcinii este somnul pe o parte. Cel mai bine este sa dormi pe partea stanga, deoarece aceasta este pozitia care mareste cantitatea de sange si de nutrienti care ajung la placenta si la copil. Tine picioarele si genunchii indoiti si pune o perna in dreptul spatelui si una in fata toracelui, astfel incat sa te poti sprijini. O perna intre picioare te va ajuta sa dormi mai confortabil pe o parte.

  • Dacă ai probleme cu durerile de spate, dormi pe o parte si incearca, de asemenea, sa pui o perna sub abdomen
  • Daca te confrunti cu arsuri stomacale in timpul noptii, incearca sa sustii partea superioara a corpului cu perne
  • In ultima parte a sarcinii este posibil sa ai dificultate in respiratie. Incearca sa dormi pe o parte, cu spatele sprijinit de perne.

Aceste sugestii ar putea sa nu para deloc confortabile, mai ales daca erai obisnuita sa dormi pe spate sau pe burta, dar incearca-le si vei vedea cat de bine functioneaza. Retine ca este posibil sa nu reusesti sa stai in aceeasi pozitie toata noaptea, asa ca ai putea incerca mai multe variante.

Este sigur daca dorm pe spate daca sunt insarcinata?

Cand dormi pe spate, greutatea uterului preseaza o vena importanta care transporta sangele din partea inferioara a corpului catre inima. Daca dormi pe spate pentru o perioada lunga de timp, ai putea sa te simti ametita. In plus, copilul ar putea sa nu primeasca suficient sange si nutrienti. Aceasta problema este cu atat mai importanta daca suferi de hipertensiune arteriala sau diabet, afectiuni care ar putea afecta cantitatea de oxigen si nutrienti care ajung la copil.

Incearca sa te obisnuiesti sa dormi pe o parte sau cu spatele ridicat pe mai multe perne. Cel mai bine este sa dormi pe partea stanga, deoarece aceasta este pozitia care mareste cantitatea de sange si de nutrienti care ajung la placenta si la copil. Daca dormi pe o parte, pune o perna in dreptul spatelui si una in fata toracelui, astfel incat sa te poti sprijini. O perna intre picioare te va ajuta sa dormi mai confortabil pe o parte.

Bineinteles, cand dormi nu poti controla pozitia corpului. Nu te alarma daca te culci pe o parte si te trezesti intinsa pe spate. In timpul noptii se poate intampla frecvent sa-ti schimbi pozitia corpului, insa asta nu va produce efecte adverse asupra copilului. Doar schimba-ti pozitia si incearca sa adormi din nou.

Este sigur daca dorm pe burta daca sunt insarcinata?

Desi dormitul pe partea stanga este pozitia cea mai recomandata, poti de asemenea sa dormi pe burta. In general, problema legata de siguranta pozitiei in care dormi in sarcina se refera la fluxul optim de sange si cantitatea de nutrienti care ajung la copil.

In prima parte a sarcinii, deoarece uterul se afla in spatele osului pubis, copilul este complet protejat. Totusi, mai tarziu, pe masura ce sarcina avanseaza si uterul creste in dimensiune, dormitul pe burta nu mai este atat de confortabil.