Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cand si de ce trebuie sa faci ecografii in timpul sarcinii

Articol de Dr. Romeo Marin Medic primar Radiologie - imagistica medicala

Ecografie

In timpul sarcinii, medicul ginecolog recomanda o serie de investigatii pentru a evalua starea de sanatate a fatului si evolutia sarcinii. Una dintre aceste investigatii este ecografia, care ofera informatii extrem de valoroase, in special cand este asociata cu efectuarea altor teste. Ecografia obstetricala poate fi repetata de mai multe ori in timpul sarcinii, in functie de evolutia acesteia.

In ultimii ani, ecografia a inceput sa fie folosita din ce in ce mai des ca metoda de diagnostic, fiind considerata o metoda neinvaziva pentru organismul uman. De asemenea, aceasta metoda de diagnosticare a evoluat foarte mult si din punct de vedere tehnic, in prezent putandu-se realiza in mod curent ecografii 4D, in care sunt observate, pe langa caracteristicile morfologice ale organismului, si cele functionale. O astfel de ecografie ofera o imagine in miscare a fatului si poate oferi uneori mai multe detalii decat o ecografie bidimensionala.

Pentru sarcina, ecografia este o metoda usor de efectuat, neinvaziva si nu are reactii adverse. Numeroase studii au demonstrat ca ecografia (chiar si ecografia transvaginala) este lipsita de riscuri atat pentru mama, cat si pentru copil.

Mai mult, oamenii de stiinta spun ca prin intermediul ecografiei parintii au ocazia sa isi vada micutul inca de cand se afla in uter, iar acest lucru este benefic pentru legatura emotionala care se creeaza intre ei. Dacă mama are o legatura speciala cu fatul, prin faptul ca ea este cea care ii ofera „cadrul fizic“ de dezvoltare, tatal poate sa nu simta aceeasi legatura, insa aceasta se poate forma insotindu-si partenera insarcinata la ecografie.

O ecografie dureaza in medie 30 – 45 minute. In mod normal sunt suficiente patru ecografii in timpul sarcinii, prima pentru confirmarea sarcinii si cate una pentru fiecare trimestru.

Unul din scopurile principale ale ecografiei este diagnosticul si confirmarea prezentei unei sarcini in cavitatea uterina. Astfel, sacul gestational poate fi observat si masurat la o varsta a sarcinii de 4-5 saptamani, iar embrionul poate fi vizualizat la 5-6 saptamani; examinarea transvaginala permite vizualizarea mai timpurie, cu aproximativ o saptamana mai devreme comparativ cu ecografia transabdominala.

Ecografia de trimestru I. De regula, medicii recomanda efectuarea unei ecografii transvaginale intre saptamanile 11 si 13 + 6 zile. Aceasta ecografie poate fi efectuata insa si transabdominal. In timpul primei ecografii, medicul va verifica daca embrionul s-a implantat bine in uter, daca nu se afla in locuri improprii si va stabili numarul de embrioni prezenti.  Aceasta ecografie evalueaza de asemenea si varsta sarcinii si data conceptiei, facand astfel posibila evaluarea datei probabile a nasterii. De asemenea, in timpul acestei ecografii, se va evalua obligatoriu si translucenta nucala, un test care ii permite medicului sa descopere dacă fatul prezinta riscul de a avea sindromul Down sau alte boli cauzate de anomaliile cromozomiale.

Morfologia fetala de trimestru II. Medicul  ginecolog va recomanda o noua ecografie, intre 20 si 22 de saptamani de sarcina.  Aceasta va fi o ecografie abdominala care permite evaluarea dezvoltarii fatului si aspectul diverselor organe, ea numindu-se din acest motiv “ecografie morfologica”. Este considerata a fi una dintre cele mai importante si amanuntite ecografii din timpul sarcinii, intrucat evalueaza dacă organele fatului (inima, ficatul, rinichii), capul, coloana vertebrala, bazinul si membrele s-au dezvoltat in mod corect.

Ecografia de trimestru III. O altă ecografie va fi indicată în timpul ultimului trimestru de sarcină, în jur de 32 de săptămâni. În timpul acesteia se evalueaza dacă fătul a crescut în mod corect și dacă se încadrează în limite normale. Medicul va măsura, printre altele, circumferința capului și lungimea femurului copilului și va confrunta măsuratorile cu valori standard.

In functie de evolutia sarcinii, medicul poate recomanda in continuare efectuarea de ecografii periodice, care pot fi mai dese, daca sunt particularitati care trebuie urmarite la un interval mai mic, sau mai rare, daca totul decurge normal. In caz de sarcini cu risc, daca viitoarea mama sufera de probleme de sanatate cum ar fi diabet sau hipertensiune, dacă a mai avut sarcini cu probleme, medicul va cere cu siguranta efectuarea mai multor ecografii (chiar si una pe saptamana ), pentru a monitoriza in mod constant sarcina si a evita aparitia eventualelor probleme.

O ecografie poate fi necesara si in momentul nasterii, pentru a evalua pozitia fatului si a cordonului ombilical si a stabili necesitatea unei nasteri prin operatie cezariana pentru a evita complicatiile.

Ecografia este  folosita in timpul sarcinii si s-a dovedit a fi foarte eficienta pentru a evalua dezvoltarea micutului, frecventa lui cardiaca, anexele fetale (placenta, cordonul ombilical), lichidul amniotic, pentru a investiga sarcina in momentele in care exista riscul de pierdere a ei (durere, sangerare). De asemenea, este foarte utila pentru a detecta eventuale probleme sau anomalii ale organelor copilului si a localiza fatul in cazul efectuarii procedurilor pentru amniocenteza. Totodata poate fi stabilita si o eventuala patologie uterina, cum ar fi fibromul uterin sau malformatiile uterine.

Unul dintre secretele pe care ecografia le poate dezvalui este sexul copilului. De regula, in timpul ecografiei din trimestrul al 2-lea se poate stabili si sexul copilului, care incepe sa fie vizibil incepand cu luna a patra (daca pozitia lui in timpul ecografiei permite vizualizarea). Aparatura performanta folosita in majoritatea centrelor medicale permite, pe langa efectuarea de fotografii ale micutului, si inregistrarea ecografiei.

In cazul in care medicul depisteaza in timpul ecografiei anumite probleme sau anomalii, va indica efectuarea unor noi investigatii sau va folosi informatiile pentru a interveni in momentul nasterii micutului (de exemplu, in cazul unor malformatii de cord operabile dupa nastere).

Daca doriti sa aflati mai multe despre ecografiile in sarcina, puteti face o programare la medicii nostri specialisti.