Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cand este cel mai bine sa anunti la serviciu ca esti insarcinata?

Cand este cel mai bine sa anunti la serviciu ca esti insarcinata?

Probabil ca te gandesti cand este cel mai potrivit sa anunti la serviciu ca esti insarcinata. In timp ce unele femei spun imediat ce au aflat ca sunt gravide, altele asteapta cat de mult pot de teama ca sarcina le va afecta modul in care seful sau colegii se vor comporta cu ele. De asemenea, multe femei vor astepta pana in al doilea trimestru de sarcina, cand aceasta este bine stabilita si riscul de avort a scazut semnificativ. Care este cel mai bun moment sa anunti la serviciu? Iata cativa factori de care este bine sa tii cont:

  • Ai o sarcina cu complicatii? Daca sarcina ta este la risc si trebuie sa mergi frecvent la medic sau asta te preocupa foarte mult, probabil ca te vei simti eliberata daca le vei spune colegilor cat mai devreme in sarcina.
  • Cat de mult te afecteaza greturile de sarcina? Daca suferi de greata aproape constant sau daca ai varsaturi frecvente, este bine sa-i spui sefului tau mai devreme decat ai fi preferat. Iniante de a discuta cu el, stabileste ce-ti doresti de la aceasta intalnire: compasiune? Timp acasa? Un program flexibil pana cand aceasta perioada grea se va termina? Cere ceea ce ai nevoie si apoi asigura-l ca majoritatea femeilor se vor simti mult mai bine incepand cu sfarsitul celei de-a treia luna de sarcina
  • Conditiile de munca sunt extenuante sau reprezinta un risc pentru tine sau copil? In aceste conditii, cu cat vei spune mai devreme, cu atat va fi mai bine pentru sanatatea ta si a copilului tau. Asta iti va permite sa poti discuta despre schimbarea responsabilitatilor tale in timp util.
  • Colegii sau seful tau te pot intelege si ajuta? Asta depinde de cultura de la locul de munca, cat de mult echipa din care faci parte a fost afectata de alte angajate gravide si de relatia pe care o ai cu seful tau. Daca ai incredere ca acesta va trata anuntul tau intr-o maniera profesionista, vei putea beneficia de serviciile dedicate femeilor gravide ceea ce te va ajuta sa ai o sarcina cat mai sanatoasa si mai putin stresanta. Totusi, exista si sefi care nu sunt deloc entuziasmati atunci cand este vorba de angajate gravide. Daca ai o astfel de temere, procedeaza cu precautie si asteapta sa-i spui pana cand sarcina va fi vizibila. De asemenea, te poate ajuta daca discuti cu o alta colega care este insarcinata pentru a afla cum a procedat ea.

In plus, cunoaste care sunt drepturile tale legale.