Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cand devine refluxul acid gastroesofagian pe termen lung o problema severa?

Cand devine refluxul acid gastroesofagian pe termen lung o problema severa?

Intrebare: Sufar de multi ani de reflux acid, insa reusesc sa il tin sub control cu un inhibitor de pompa de protoni. Totusi, ma ingrijoreaza efectele pe termen lung ale refluxului, chiar daca in prezent ma simt bine. Ar trebui sa efectuez o endoscopie digestiva superioara pentru ca eventualele efecte sa fie observate?

Raspuns: Refluxul acid gastroesofagian care se manifesta pe termen lung poate afecta esofagul si poate determina o afectiune denumita esofagul Barrett, un precursor al cancerului de esofag. Esofagul Barret afecteaza in jur de 3-10% dintre barbatii varstnici, insa, in cadrul acestei categorii, riscul de a dezvolta cancer esofagian este de doar 4 la 1000 de cazuri. Per total, barbatii care dezvolta boala decedeaza cel mai probabil din alta cauza.

Endoscopia digestiva superioara este folosita pentru a diagnostica Esofagul Barret. Un tub lung si flexibil, prevazut in capat cu o mini-camera este introdus in cavitatea bucala pentru a permite medicului sa vizualizeze tractul digestiv (ti se administreaza un sedativ pentru a te relaxa). Nu exista un consens in privinta persoanelor care sa efectueze o endoscopie digestiva superioara pentru a observa boala Esofag Barret in absenta simptomelor ingrijoratoare, precum alimentele care raman in gat, slabire ponderala sau durere la inghitire. De fapt, majoritatea societatilor de gastroenterologie considera nu exista o dovada definitiva ca endoscopia de screening te poate ajuta sa traiesti o viata mai lunga si mai sanatoasa. Totusi, barbatii care prezinta multipli factori de risc pentru boala Barret pot efectua o endoscopie pentru a o exclude. Factorii de risc sunt varsta (peste 50 de ani), rasa (rasa alba are risc mai crescut), refluxul zilnic sau nocturn, hernia hiatala si obezitatea.

Consultant: Dr. Weis Mihaela, medic specialist Medicina Interna si Gastroenterologie

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu