EDU.REGINAMARIA.RO

Cancerul de san la femeia tanara - particularitati

Articol de Dr. Gheorghe Gerald Filip Medic primar Chirurgie generala
Cancerul de san la femeia tanara - particularitati

In general, se considera ca femeia tanara nu prezinta un risc crescut de cancer – doar 5% din cazurile de cancer de san apar la femei mai tinere de 40 ani. Insa cancerul de san poate sa apara la orice varsta, mai ales la pacientele care prezinta factori de risc precum:

  • Istoric personal de cancer de san sau leziuni cu risc crescut de transformare in cancer de san
  • Istoric familial de cancer de san, in special mama, sora, fiica
  • Radioterapie in antecedente
  • Paciente diagnosticate cu mutatia genei BRCA1/BRCA2

Ce este particular in cazul cancerului de san la femeia tanara?

Diagnosticul de cancer de san la femeia mai tanara de 40 de ani este mai dificil de stabilit, deoarece sanul femeii tinere este mai dens comparativ cu sanul femeii varstnice. in plus, cancerul de san are o evolutie mai agresiva la femeia tanara si este mai putin sensibil la tratamentul chimioterapic. Femeile tinere cu cancer de san au sanse mai mari sa prezinte mutatii ale genei BRCA 1 sau BRCA 2.

Intarzierea in diagnosticul de cancer de san la femeia tanara este o problema curenta; femeia tanara ignora semnele de alarma - tumefactie sau scurgerea mamelonara – considerand ca sunt prea tinere pentru cancer de san, asumandu-si convingerea nefondata ca tumora de san este doar un chist sau alta tumora benigna.

Deasemenea, adeziunea la tratamentul cancerului de san este o problema frecvent intalnita la femeia tanara. Pacientele tinere refuza tratamentul datorita efectelor secundare asupra fertilitatii, sexualitatii sau aspectului fizic.

Poate fi cancerul de san prevenit la femeia tanara?

Nu, in general cancerul de san nu poate fi prevenit. Diagnosticul precoce si tratamentul corect si rapid administrat cresc sansele pacientei tinere de a supravietuii cancerului de san.

Educarea fetelor tinere in aceea ce priveste autoexaminarea periodica a sanilor si identificarea semnelor de alarma (tumora de san, scurgeri mamelonare anormale), dar si asupra factorilor de risc ai cancerului de san creste posibilitatea diagnosticului cancerului de san intr-un stadiu precoce, cu o rata ridicata de vindecare.

Este indicata efectuarea mamografiei la femeia pana in 40 de ani?

In general, screeningul cancerului de san prin mamografie nu este recomandat la femeia mai tanara de 40 de ani, datorita densitatii crescute a sanului la femeia tanara – pana la 40 ani, mamografia nu este un test util de screening, ecografia mamara avand rezultate mai bune.

In mod particular mamografia de screening poate fi recomandata la femeia cu antecedente familiale de cancer de san sau in prezenta altor factori de risc.

Care este cea mai buna metoda de screening pentru femeia tanara?

Societatea Americana de Cancer considera ca cea mai buna metoda de screening pentru femeia peste 20 de ani este autopalparea sanilor – va fi efectuata lunar, in prima zi dupa terminarea menstruatiei. Efectuata in mod regulat, lunar, autoexaminarea sanului permite femeii tinere cunoasterea reliefului si paricularitatile propriilor sani, putand duce la identificarea cu usurinta a semnelor de alarma. Suplimentar autopalparii sanului, este recomandat ca anual, fiecare femeie peste 20 de ani sa fie supusa examenului clinic al sanilor efectuat de medic ginecolog, chirurg sau oncolog .

Dupa varsta de 40 de ani, se recomanda asocierea mamografiei anuale de screening.

Pentru femeile mai tinere de 40 de ani cu antecedente familiale de cancer de san sau cu alti factori de risc trebuie particularizat un program de screening in colaborare cu medicul oncolog, ginecolog sau chirurg.

Cum se trateaza cancerul de san la femeia tanara?

Indiferent de varsta pacientei, tratamentul depinde de forma histologica si de gradul extensiei in momentul diagnosticului. Tratamentul chirurgical se asociaza cu tratametul chimioterapic, hormonal si radioterapie. Prezervarea fertilitatii la femeia tanara reprezinta intotdeauna un obiectiv respectat, care trebuie luat in calcul, insa fara sa afecteze eficacitatea tratamentului oncologic.

Cum influenteaza tratamentul cancerului de san la femeia tanara capacitatea de a avea copii?

Menopauza prematura cauzata de chimioterapie si medicatia hormonala este un efect secundar tratamentului in cancerul de san. Pierderea capacitatii de procreere este  greu de acceptat de catre femeile tinere.

Sarcina este  posibila pentru femeile al caror tratament nu interfera cu capacitatea de a concepe. Se recomanda ca femeia tanara diagnosticata cu cancer de san sa astepte cel putin doi ani dupa terminarea tratamentului oncologic inainte de a ramane gravida, deoarece riscul de recidiva a cancerului de san  este mai mare in aceasta perioada.

Femeile diagnosticate cu cancer de san care doresc prezervarea fertilitatii  trebuie sa stabileasca optiunile lor de tratament cu un medic oncolog si sa solicite o trimitere la un specialist in fertilitate.