Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cainele si pisica si alergiile

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Cainele si pisica si alergiile

Cainele este unul dintre cele mai putin sensibilizante animale de companie. Avand o experienta de 20 de ani, am intalnit pana la 10 cazuri de alergii clare induse prin sensibilizarea la parul de caine.

Alergologii frecvent recomanda bichonii si canisii ca fiind cele mai putin alergizante rase de caini si, contrar asteptarilor, rasele cu par scurt drept cele mai alergizante.

Cainele trebuie periat zilnic, iar daca acest lucru este facut de catre persoana alergica, aceasta trebuie sa poarte masca si/sau sa ia medicatie antialergica. Pentru alergia la parul de caine exista metoda de desensibilizare specifica cu vaccin standardizat si inalt purificat.

Pisica este unul dintre cele mai sensibilizante animale de companie, prin alergenii prezenti in saliva sa - pisica fiind un animal ce iubeste curatenia, prin tehnicile de autocuratare a blanitei nefacand altceva decat sa impregneze aproape toate firele de blana cu saliva ce contine fragmentele de proteine alergizante. Firele de par, usoare si purtatoare de alergeni, vor ajunge in mediu pe obiectele cu care pisica vine in contact sau fiind aeropurtate, chiar la distanta de habitatul obisnuit al pisicii.

Frecventa, gradul si severitatea alergiei sunt mai mari in cazul expunerii la pisica, comparativ cu expunerea la caine. In SUA exista pana la 95 de milioane de alergici la parul de pisica, iar numarul acestora este mai mult decat dublu fata de numarul alergicilor la parul de caine.

Ce e de facut in cazul alergiilor produse de pisici?

Alergenii - cel mai important fiind Feld 1 - sunt secretati hormonodependent de feline, motanii sintetizand cantitati mai mari de alergeni.

De aceea, primum movens al unui posesor alergic la pisica este castrarea motanului. In plus, se impune o periere zilnica a blanitei pisicii. Daca este posibil, se recomanda ca perierea sa fie facuta de altcineva din familie, iar daca trebuie facuta de persoana alergica, aceasta sa poarte masca de protectie. Cu avizul medicului veterinar si nu mai des de 6 saptamani se poate spala blana pisicii, inlaturand o parte din incarcatura alergenica.

Exista o felina careia i s-a eliminat prin inginerie genetica din genom gena ce determina sinteza proteinei Feld 1, alergenul major. Pisica Sfinx, desi fara par, tot este alergizanta – din cauza ca alergenul exista in saliva sa.

De regula, chiar daca se administreaza medicatia simptomatica antialergica, in timp, fie se intensifica manifestarile de rinoconjunctivita alergica, fie se adauga frecvent manifestarile de astm alergic. Rata de succes a desensibilizarii este destul de mare in cazul alergiei la perii de pisica, necesitand de cele mai multe ori 5 ani de desensibilizare.

In afara alergiei, pisica mai poate vehicula si o parazitoza intestinala - toxocaroza, precum si o infectie bacteriana - toxoplasmoza. Ambele pot fi cauzatoare de malformatii fetale si/sau avort spontan, dar si de aparitia manifestarilor cutanate de tip eritem, urticarie, angioedem, eczematide sau a adenopatiilor.

Text: Dr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica