Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Auzul si expunerea la zgomot

Articol de Dr. Renisa Blaga

Zgomotul reprezinta senzatia auditiva cu caracter dezagreabil in raport cu activitatea umana, care poate determina modificari atat la nivelul intregului organism, cat mai ales la nivelul aparatului auditiv.

Zgomotul poate fi de mai multe tipuri:

  • impulsiv – cu durata de actiune de ordinul milisecundelor
  • continuu – cu durata de actiune de ordinul secundelor
  • mixt

Nocivitatea zgomotului asupra aparatului auditiv depinde de tipul zgomotului, durata de actiune a acestuia si intensitatea lui. Urechea umana se poate proteja de zgomot pana la intensitati de 80-85 dB, peste aceasta limita zgomotul poate produce leziuni reversibile sau ireversibile asupra auzului ducand la surditate tranzitorie sau definitiva.         

Traumele sonore

Traumele sonore sunt alterari auditive aparute ca urmare a expunerii la zgomot:

  • Traumele sonore acute – apar fie ca urmare a expunerii la zgomote impulsive, de intensitati mari de pana la 150dB, timp de cateva secunde (explozii, focuri de arma), fie ca urmare a expunerii la zgomote continue, de intensitati in medie de 100dB, timp de cateva minute pana la ore; putem intalni asfel de zgomote in discoteci (100-110dB), concerte rock (120-130dB), walkman (90-110dB), jucarii sonore (100dB pana la 140dB), motoare de avioane, motociclete (100dB)
  • Traumele sonore cronice – apar ca urmare a expunerii profesionale la zgomote mixte, de intensitati 80-85dB, 6-8h/zi, mai multi ani la rand. Aceste tipuri de traume sonore sunt intalnite la mineri, muncitori pe santiere, in uzine, in aeroporturi, operatori radio, disc jockeys, personal militar, muzicieni in orchestra

Simptomatologia traumei sonore

Simptomul principal al traumei sonore acute este scaderea brusca a auzului. Ea poate fi de grade variate, de la usoara pana la severa sau chiar profunda, in functie de factorul cauzator. Poate fi insotita de durere auriculara, senzatia de ureche infundata, sensibilitate la zgomot, tiuit sau zgomote in ureche si uneori ameteala si tulburari de echilibru.

In cazul expunerii profesionale la zgomot scaderea de auz este progresiva si poate fi resimtita ca dificultate de perceptie a vorbirii in spatiile zgomotoase sau adesea ca tiuit in urechi.

Diagnosticul traumei sonore        

Diagnosticul traumei sonore se pune pe baza istoricului pacientului, examenului clinic ORL, examenelor radiologice (unde este cazul) si numeroaselor teste audiologice si vestibulare.

Tratamentul traumei sonore

In cazul traumelor sonore acute tratamentul trebuie instituit cat mai repede posibil, de preferat in primele 24h si consta in administrarea de antiinflamatoare steroidiene, vasodilatatoare, vitaminoterapie, oxigenoterapie hiperbara, insotite de tratament chirurgical, acolo unde este cazul, pentru refacerea integritatii anatomice a urechii (refacerea membranei timpanice, a oscioarelor din urechea medie, a membranei care separa urechea medie de cea interna etc.).

In cazul surditatilor prin expunere profesionala la zgomot, tratamentul consta in protezare auditiva, schimbarea profesiei sau folosirea de casti protectoare, terapie vasodilatatoare si neurotrofica pentru tiuit sau aparate auditive care mascheaza tiuitul.

Prognosticul traumei sonore

In traumele sonore acute prin expunerea la zgomote impulsive, prognosticul este foarte bun. Daca se instituie rapid tratamentul, refacerea completa este intre 75% pana la 100% din cazuri.

In traumele sonore acute prin expunerea la zgomote continue, prognosticul este nefavorabil, iar scaderea de auz poate progresa chiar si in cazul aplicarii rapide si corecte a tratamentului.

In traumele sonore prin expunerea profesionala la zgomot, prognosticul este bun in sensul ca scaderea de auz nu mai progreseaza daca se opreste expunerea la zgomot.

Sfaturi practice pentru prevenirea traumelor sonore

  • Purtati intotdeauna casti protectoare daca lucrati in zgomot
  • Nu cumparati jucarii zgomotoase copiilor
  • Nu mergeti cu copiii la discoteca sau concerte - ei sunt mult mai predispusi la traume sonore si nici nu vor sti cum sa va semnaleze aparitia acestora
  • Nu ascultati muzica data tare la casti
  • Prezentati-va urgent la medicul ORL-ist daca urechea s-a infundat inexplicabil sau tiuie si nu isi revine in 24h!

Text: Dr. Renisa Blaga, Medic Specialist ORL