Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

ASTM: poti obine controlul!

ASTM: poti obine controlul!

Daca ai fost diagnosticat cu astm vei fi nevoit sa iei tratament pentru tot restul vietii. Medicatia si realizarea unor schimbari in stilul de viata te vor ajuta sa tii sub control boala si sa eviti producerea atacurilor de astm.  

Cum pot evita triggerii comuni ai atacului de astm?

In primul rand, incerca sa descoperi ce anume declanseaza simptomele sau atacul de astm. Triggerii comuni includ fumul de tigara, aerul rece si activitatea fizica. Iata cum ii poti evita:

  • Fii categoric si nu permite fumatul in casa
  • Evita locurile in care se fumeaza
  • Discuta cu medicul posibilitatea de a creste doza de antiinflamatoare pentru a preveni simptomele declansate de aerul rece, care apar, de obicei, atunci cand astmul nu este bine controlat;
  • Simptomele de astm din timpul sau dupa practicarea exercitiilor fizice pot fi prevenite cu medicatie adecvata

De asemenea, poti evita anumiti alergeni. De exemplu, daca esti alergic la caini sau pisici, trebuie sa stai departe de aceste animale. Pe de alta parte, praful de casa, polenul sau poluarea atmosferica sunt mult mai greu de evitat complet.

Ce pot face pentru a imbunatati mediul din casa in general?

Mediul in care locuiesti este deosebit de important. Casa trebuie sa fie curata in permanenta, in special podeaua. Lemnul, gresia sau linoleumul sunt indicate in locul covoarelor textile care tind sa colecteze praful si alergenii. De asemenea, este recomandat ca aerul din casa sa fie bine ventilat. 

Prezenta animalelor de companie cu blana sau a pasarilor contribuie la cresterea cantitatii de praf din casa. In cazul in care ai acasa astfel de animale, este recomandat sa faci mai des curatenie decat de obicei. Foloseste aspiratoare cu filtru HEPA (high efficiency particulate air) sau saci dubli. 

Incerca sa evitati parfumurile, aftershave-ul, deodorantele sau florile puternic mirositoare in interiorul casei, deoarece pot declansa atacurile de astm.

Sunt alergic la animalele cu blana, ce pot face?

Daca ai astm alergic, este deosebit de important sa eviti sau cel putin sa reduci expunerea la alergenii relevanti. Daca esti alergic la animalele de casa (pisici sau caini), ar trebui sa nu le permiti accesul in casa si sa reduci contactul cu animalele de casa ale altor persoane, in special cele care stau in apartament.

Sunt alergic la praful de casa, ce pot face?

Praful de casa si alergenii din el pot fi greu de evitat. Tot ce poti face este sa incerci sa pastrezi casa, in special dormitorul si sufrageria, uscate si bine ventilate. 

Daca este posibil, incearca sa lasi pe altcineva sa se ocupe de curatenie. Daca nu poti, este recomandat sa-ti iei urmatoarele masuri de precautie:

  • Sterge praful cu carpa
  • Nu matura prin casa
  • Inveleste pernele, salteaua si paturile in invelitoare speciale care nu permit prafului sau alergenilor sa patrunda in interiorul lor. 
  • Spala regulat fetele de perna si lenjeria de pat la 60º C
  • Evita covoarele textile
  • Foloseste aspiratoare HEPA

Pot reduce simptomele de astm daca folosesc un purificator de aer?

Nu este clar demonstrat ca folosirea unui purificator de aer in casa are vreun efect in amelioarearea simptomelor. Daca nu exista alta cale pentru a reduce expunerea la alergeni sau factori iritanti, merita sa il incerci. Trebuie, insa, sa-l folosesti corect, adica sa mentii usile si ferestrele inchise.

Ajuta acupunctura in controlul astmului?

Acupunctura elibereaza in organism cortizon, printre alte lucruri, iar acest lucru te poate ajuta sa controlezi mai bine astmul.

Unul sau doua studii au aratat o ameliorare de scurta durata a simptomelor, insa nu exista studii de lunga durata care sa arate ca efectul persista timp indelungat.

Surse:
www.ginasthma.org