Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

ASTMUL: cauze si factori declansatori

ASTMUL: cauze si factori declansatori

Cauza astmului nu este pe deplin inteleasa. Boala este, probabil, cauzata de un cumul de factori ereditari (cu care te nasti) si factori din mediu, insa nu se stie exact modul in care acesti factori actioneaza impreuna. Se stie cu certitudine ca riscul de a dezvolta astm este mai mare la persoanele care au rude diagnosticate cu aceasta boala.

Ce provoaca simptomele de astm sau un atac de astm?

Anumiti factori declansatori (triggeri) sunt comuni tuturor persoanelor cu astm, in timp ce altii sunt individuali, cum ar fi anumiti alergeni. 

Exista foarte mari diferente cu privire la cat de usor sau cat de sever reactioneaza diverse persoane la anumiti factori declansatori. Severitatea unui simptom sau a unui atac de astm poate sa difere de la un moment la altul, iar tratamentul poate fi mai mult sau mai putin eficient. 

Factorii declansatori in astm

Factorii declansatori sunt acei factori care duc la aparitia simptomelor de astm sau a unui atac prin iritarea cailor aeriene sau inrautatirea inflamatiei in caile aeriene. Acesti triggeri pot provoca atacuri de astm la persoanele care au deja o predispozitie pentru astm, fara sa fie parte a cauzei acestei predispozitii. 

Pot declansa simtomele de astm sau pot provoca un atac de astm urmatorii triggeri: 

  • Infectiile, in special cele virale (racelile comune sau gripa), in special la copii
  • Alergenii, cei mai multi din praful de casa, animalele cu blana sau polenul
  • Activitatea fizica, in special pe vreme racoroasa
  • Emotiile, in special frica sau anxietatea
  • Factorii iritanti, cum ar fi poluarea atmosferica, mucegaiul, mirosurile puternice
  • Fumul de tigara; este recomandat ca parintii copiilor cu astm sa evite fumatul
  • Schimbarile de temperatura
  • Aditivii alimentari (tartrazina – E102, un colorant artificial) sau alergenii alimentari, cum ar fi alunele (persoanele sensibile ar putea avea o reactie alergica foarte severa)
  • Anumite medicamente, cum ar fi aspirina

Anumiti triggeri, numiti incitatori, cauzeaza numai constrictia cailor aeriene (bronhoconstrictie) care se mentine pentru o scurta perioada. Este vorba despre: exercitiile fizice, fumatul, schimbarile bruste de temperatura, rasul si mirosurile puternice. 

Alti triggeri, numiti inductori, determina o crestere a inflamatiei in caile aeriene si pot avea efect de lunga durata. Printre acestia se numara: alergenii (animalele cu blana, praful de casa si polenul), infectiile (racelile, gripa) si anumite chimicale.

Chimicale, iritanti sau alte substante care declanseaza un atac de astm

Multe particule sau chimicale iritante din aer pot declansa un atac de astm:

  • Fumul de tigara
  • Gazele de esapament de la masini
  • Parfumurile si mirosurile puternice
  • Spray-urile de ingrijire in casa
  • Praful de la grane
  • Faina. 

Exista diferente foarte mari intre modul in care persoanele reactioneaza la acesti triggeri, unele au reactii mai severe, altele mai usoare. 

Medicamente care pot declansa un atac de astm

Asa cum am spus mai sus, exista o serie de medicamente care pot declasa astmul. Tocmai de aceea este recomandat sa discuti cu medicul sau farmacistul inainte de a incepe un nou tratament. Daca simptomele de astm se inrautatesc dupa ce ai inceput un nou tratament, trebuie sa mergi la doctor imediat. 

Cele mai frecvente medicamente care ar putea declansa un atac de astm sunt: 

  • Aspirina (acid acetil-salicilic) 
  • Anumite anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS) - medicamente care se folosesc ca antialgice si pentru tratamentul artrozei sau altor afectiuni inflamatorii
  • Beta-blocantele, folosite in tratamentul hipertensiunii, afectiunilor inimii, migrenei sau anxietatii. 

Nu toti pacientii cu astm vor reactiona la aspirina sau AINS si, prin urmare, pot folosi aceste medicamente. Totusi, beta-blocantele probabil ca vor declansa simptome de astm la toti pacientii si ar trebui intotdeauna evitate.

Schimbarile de temperatura pot declansa un atac de astm!

Modificarile bruste de vreme (de ex. vanturile reci, umiditatea sau furtuna) pot declansa un atac de astm la anumite persoane. Aceste schimbari bruste pot determina eliberarea alergenilor, cum ar fi polenul, care agraveaza boala la persoanele la care astmul este cauzat de alergeni. Aerul rece, de asemenea, poate avea un efect iritant asupra cailor aeriene inflamate.

Reactiile alergice si astmul

Atat alergenii din interior, cat si cei din exterior pot produce la persoanele alergice simptome sau atacuri de astm, precum si alte simptome alergice cum ar fi stranutul sau rinorea apoasa. Este important sa observi daca astmul este cauzat sau inrautatit de acesti alegeni. 

Expunerea chiar la cantitati mici de alergeni din aer poate cauza simptome de astm. Mai mult, expunerea repetata la alergeni poate sa provoace inclusiv o inflamatie de durata la nivelul cailor aeriene. Discuta cu medicul alergolog despre tipul de alergeni pe care trebuie sa-i eviti.

Surse:
www.ginasthma.org
www.mayoclinic.org
www.nhs.uk