Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ecografia cardiaca pentru diagnosticul bolilor cardiace congenitale

Articol de Dr. Silvia Iancovici Medic primar Cardiologie
Ecografia cardiaca pentru diagnosticul bolilor cardiace congenitale

Bolile cardiace congenitale sunt anomalii in structura inimii prezente inca de la nastere.  Acestea sunt defecte in dezvoltarea inimii care apar inca din viata intrauterina atunci cand inima se formeaza. Unele defecte cardiace congenitale se pot diagnostica in timpul sarcinii, altele numai dupa nastere.

Ecografia cardiaca pentru boli congenitale este o metoda de diagnostic non invaziva si nedureroasa care se efectueaza atat la copii, cat si la adult. In cazul sugarilor si copiilor mici, evaluarea este mai dificila deoarece acestia nu pot sta nemiscati un timp indelungat, insa un medic rabdator, intr-un  mediu prietenos si vesel, va reusi o evaluare completa.

Este o ecografie care are ca scop evaluarea sistematica a intregii inimi, verificand fiecare componenta a inimii si functionarea acesteia. De asemenea, acest tip de ecografie permite evaluarea pacientilor dupa reparatia defectelor cu dispozitive intracardiace sau chirurgicala.

Diagnosticul precoce al bolilor cardice congenitale este esential, copilul sau adultul avand astfel sansa unui tratament complet si corect care sa-i permita o viata cat mai normala!

Text: Dr. Silvia Iancovici, medic specialist cardiolog