Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Apa este esentiala vietii

Articol de Dr. Mihaela Bilic

Chiar daca nu contine nici calorii, nici substante nutritive, apa este un lichid miraculos in care ia nastere viata.

Apa este esentiala vietii, 60% din greutatea unui adult este reprezentata de apa, aceasta intrand in structura tuturor celulelor, tesuturilor si organelor din corpul uman. Daca fara mancare putem supravietui pana la 40 de zile, lipsa apei duce la deshidratare si moarte in doar cateva zile.

Apa este repartizata in 2 compartimente:

  • extracelular (20%) – sange (plasma sangvina), limfa, lichidul cefalorahidian, lichidul sinovial (din articulatii), secretiile digestive si salivare
  • intracelular (40%) – toate celulele din organism contin apa, iar reactiile chimice din interiorul lor au loc in mediu apos.

Tesutul muscular contine mai multa apa decat tesutul adipos, de aceea, la acelasi gabarit, persoanele cu masa musculara crescuta vor cantari mai mult.

Apa este un solvent universal, in ea se dizolva alte substante si tot prin intermediul ei se transporta elementele nutritive la celule sau invers, se elimina produsii finali de metabolism. Reactiile biochimice, transmiterea impulsurilor nervoase, contractia musculara, controlul temperaturii corpului, cu alte cuvinte functiile vitale si toata activitatea organismului depind de apa.