EDU.REGINAMARIA.RO

Alimentatia nu poate sa vindece depresia de una singura, insa are un rol important

Articol de Dr. Mihaela Bilic

Alimentatia nu poate sa vindece depresia de una singura, insa are un rol important in tratamentul complex al acestei boli, modificarile aduse dietei fiind extrem de eficiente in ameliorarea depresiilor minore sau moderate.

Persoanele depresive au de multe ori o preocupare redusa fata de propria persoana, mananca neregulat si nu dau atentie compozitiei nutritive a alimentelor. Singuri sau ajutati de cei din jur, acesti indivizi trebuie sa adopte o atitudine echilibrata in ceea ce priveste mancarea si sa se foloseasca de anumite principii nutritive ca de o arma puternica impotriva bolii.

Alimentatia antidepresiva

Elemente nutritive Surse alimentare
proteine bogate in triptofan – din acest aminoacid se sintetizeaza serotonina, un mediator chimic care restabileste starea de bine la nivel cerebral • curcan, fazan, carne slaba, peste, oua
• lapte si produse lactate slabe (iaurt, branza de vaci, ricotta, telemea)
• leguminoase (fasole boabe, mazare, naut, linte, soia)
• banane, prune
• rosii, vinete, avocado
glucide lente – favorizeaza absorbtia si transformarea triptofanului in serotonina • paine, paste fainoase, orez
• cereale integrale, müsli
• mere, pere, caise, citrice, prune, struguri (contin fructoza care se absoarbe in sange mai lent decat zaharul)
vitamine din grupul B (B6, B12, acid folic) – sunt necesare transformarii triptofanului in serotonina si cresc eficienta medicatiei antidepresive
Vitamina B12, in special, contribuie la formarea unui sistem nervos puternic, rezistent la afectiunile neuropsihiatrice.
• vitamina B6: carne slaba, peste, banane, produse lactate degresate, cereale integrale
• vitamina B9 (acid folic): broccoli, sfecla rosie, varza, spanac, sparanghel, linte, mazare
 suc de portocale
• vitamina B12: produse de origine animala (lapte, carne, oua), peste si fructe de mare
magneziu – intervine in mecanismele de reglare a excitabilitatii neuronale
Deficitul de magneziu creste vulnerabilitatea la stres, accentueaza senzatia de oboseala si anxietatea, fenomene care risca sa declanseze depresia.
• apa minerala
• ciocolata
• fructe uscate sau oleaginoase
• banane
• leguminoase
• cereale integrale
acizi grasi polinesaturati omega-3
cresc concentratia cerebrala de neurotransmitatori (in special serotonina) si ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei
• peste gras provenit din marile reci (somon, sardina, macrou, ton, hering), consumat de minim 2 ori /saptamana.