Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alaptarea: sfaturi practice

In primele 6 luni de viata, copilul tau nu are nevoie de alte alimente in afara de lapte. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si numeroase organizatii medicale recomanda proaspetelor mamici sa-si alapteze exclusiv copiii pana la varsta de 6 luni si sa introduca apoi treptat si alimente complementare adecvate varstei copiilor.

Alaptarea pune bazele unei bune sanatati pentru toti copiii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Dovezi recente confirma faptul ca alaptarea scade semnificativ decesele in randul copiilor cu varste sub 5 ani si ofera protectie mamelor impotriva cancerului de san, cancerului ovarian si diabetului zaharat de tip 2. Foarte important este ca alaptarea ajuta la crearea si intretinerea unei relatii speciale intre mama si copilul sau.

Prin laptele matern, sugarii primesc toate substantele nutritive de care au nevoie pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa. Colostrul, laptele matern gros si lipicios de culoare galbuie, produs la sfarsitul perioadei de sarcina, este considerat de expertii OMS ca fiind hrana perfecta pentru nou-nascut. Prin urmare, se recomanda hranirea la san a nou-nascutului inca din prima ora dupa nastere.

Pe de alta parte, pot exista numeroase situatii care pot impiedica alaptarea exclusiva a nou-nascutului sau pot scurta perioada de alaptare. Fiecare femeie este diferita, are o anumita constitutie si obiceiuri de viata aparte. Astfel, sunt sanse sa alaptezi pana la 2 ani sau chiar mai putin de 6 luni, poti opta de la bun inceput pentru laptele praf sau poti combina alaptarea la san cu hranirea cu biberonul. Discuta cu medicul ginecolog sau cu un consilier in alaptare pentru a gasi impreuna cea mai buna solutie pentru tine si bebelusul tau! 

Sfaturi practice privind alaptarea

Alaptarea este un proces natural, insa nu este neaparat usor. Se invata in timp si necesita multa rabdare, determinare si multa, multa practica. Exista, insa, cateva obiceiuri simple pe care le poti aplica pentru a te obisnui cu alaptarea.

Debutul alaptarii:

  • Alaptarea trebuie inceputa imediat dupa nastere.
  • La inceput, da-i sa manance atunci cand cere.
  • In timpul primelor 4 sau 6 saptamani, incearca sa eviti alaptarea mixta (san si biberon). 
  • Copilul alaptat nu are nevoie de ceai, apa sau alte lichide.
  • Bebelusii cresc repede si au accese de crestere cand sunt mai infometati si au mai des nevoie de alaptare
  • Alcoolul pe care il bei ajunge in lapte. Nu bea alcool pe toata durata alaptarii. De asemenea, nu lua medicamente fara acordul medicului. 
  • Nu intrerupe brusc alaptatul. Inlocuieste mesele progresiv, pe parcursul mai multor saptamani. 
  • Daca intampini dificultati in modul de a alapta, nu te descuraja: cere sfatul unui consultant in alaptare, medicului pediatru sau altor femei care alapteaza.  

Rutina alaptarii:

  • De preferat in camera copilului, unde incearca sa creezi o atmosfera cat mai linistita si sa fii cat mai relaxata
  • Ia-ti un pahar de apa langa tine daca ti se va face sete
  • Asigura-te ca tu si bebelusul stati confortabil. Capul bebelusului trebuie sa fie la nivelul sfarcului si bebelusul trebuie sa ajunga la san fara niciun efort. 
  • In general, majoritatea femeilor alapteaza stand pe un scaun sau fotoliu cu spatele drept, adesea cu picioarele ridicate si cu o perna sub brate.
  • Copilul se pune la ambii sani si se incepe cu sanul la care a terminat masa precedenta
  • Nu prelungi alaptatul prea mult. In primele 5 minute, copilul mananca aproximativ 2/3 din cantitatea de lapte de care are nevoie
  • Este indicat sa nu-l alaptezi mai mult de 30 de minute.

Pozitia potrivita pentru alaptare:

  • Aseaza-te confortabil cu spatele sprijinit si picioarele ridicate cu genunchii in sus. Foloseste o patura sau o perna speciala pentru a aduce copilul la nivelul sanului.  
  • Pozitioneaza copilul astfel incat intreg trupul lui sa fie cu fata la sanul tau. Asigura-te ca bebelusul tau sta cu burtica fata in fata cu burtica ta si funduletul lui este indoit. 
  • Sprijina spatele copilului cu antebratul si gatul si umerii lui cu mana. Permite-i sa isi incline usor capul inapoi, prin aplicarea unei presiuni intre umeri. 

Tehnica alaptarii:

  • Tine sanul prin plasarea degetelor sub si in spatele areolei, cu degetul mare usor spre partea de sus/lateral a sanului.
  • Gadila buzele bebelusului tau cu mamelonul si asteapta ca el sa deschida gura larg (ca si cum ar casca) cu limba scoasa si in jos.
  • Adu copilul spre san, prinzandu-i buza de jos pe san, cam la 2.5 cm departare de baza mamelonului. 
  • Ghideaza buza de sus a bebelusului deasupra si peste mamelon, pentru a ajunge pe san chiar deasupra mamelonului.

Suptul pe saturate

Pe masura ce suge, bebelusul isi va schimba felul in care face asta de la suctiuni scurte la unele mai lungi, cu pauze intre ele. Cand sanul s-a golit, bebelusul va lasa sfarcul din gura sau se va juca cu el sau pur si simplu va adormi. Poti atunci sa-i oferi celalalt san. Intrerupe suptul introducand degetul mic in coltul gurii lui. Uneori poate refuza celalalt san, insa nu te ingrijora. Data viitoare, vei incepe cu acest san. 

Cand sanul este plin, laptele are un continut mai scazut de grasimi, insa pe masura ce laptele curge, continutul de grasimi creste. Pentru a preveni eventualele angorjari (blocaje ale sanului), este important ca toate zonele sanului sa se goleasca uniform. 

5 mituri despre lapte

Le auzi des, dar nu sunt adevarate:

  • Multe mame pur si simplu nu au destul lapte
  • Unii bebelusi sunt foarte mancaciosi si au nevoie de suplimente
  • Daca alaptezi des, sanii nu au timp sa se umple din nou
  • Cantitatea de lapte produsa poate sa scada daca mama nu mananca sau nu bea destul
  • Dupa cateva luni, laptele matern isi pierde valoarea nutritiva, asa ca trebuie inlocuit cu lapte de vaca

7 semne ca bebelusul suge suficient

  1. Crestere in greutate de 200 g/saptamana sau minim 750 g/luna indica o alimentatie suficienta. Cantareste nou-nascutul o data/saptamana.
  2. Este relaxat in timpul suptului. Bebelusul suge si inghite destul de incet si face pauze din cand in cand.
  3. Suge activ maximum jumatate de ora la masa. Asta arata ca s-a prins bine la san. Daca dureaza foarte mult timp, ceva nu este in regula si s-ar putea sa ai nevoie de ajutor pentru a imbunatati prinderea.
  4. Este multumit sau adoarme bine intre cele mai multe mese.
  5. Scaunele lui se schimba repede in primele 5 zile din negre si lipicioase in galben, auriu si sunt intotdeauna moi (aproape lichide daca este alaptat, mai tari daca este hranit cu lapte praf).
  6. Uda bine multe scutece.
  7. Este vioi si de obicei fericit.

3 pozitii in care il poti ajuta sa ragaie

  • Ridica-l si tine-l cu capul pe umarul tau sustinandu-i fundul cu o mana si masandu-l sau batandu-l usurel pe spate cu cealalta.
  • Ridica-l in sezut in poala ta. Sustine-i capul cu o mana in timp ce il masezi sau il bati usor pe omoplati cu cealalta.
  • Pune-l intins pe burta, in poala ta, astfel incat stomacul sa se sprijine pe unul dintre genunchii tai si pieptul pe antebratul tau opus. Fata bebelusului trebuie sa fie orientata spre exterior. Maseaza-l sau bate-l usor pe spate.

Sfaturi practice privind hranirea cu biberonul

In timpul vizitelor lunare la medicul pediatru, vei primi informatii despre tipul de lapte potrivit pentru nevoile copilului tau, cantitatile si modul de preparare. Poti folosi apa potabila de la robinet (apa filtrata sau dedurizata) sau apa imbuteliata.  

Tinerea si pozitionarea copilului

Inainte de a incepe, agita biberonul, apoi verifica temperatura laptelui, turnand cateva picaturi pe partea interioara a antebratului. Laptele ar trebui sa fie cald si nu fierbinte. Daca vrei sa-l racesti, tine biberonul cu capacul pus peste tetina sub un jet de apa rece. Laptele poate fi dat si la temperatura ambientala.

Inainte de a incepe sa-l hranesti cu biberonul, instaleaza-te comod, tine bebelusul in brate intr-o pozitie confortabila, sprijinandu-l bine in poala, capul rezemat pe indoitura cotului si corpul pe antebratul tau. Acorda-i toata atentia, vorbeste-i sau canta-i pentru a-l ajuta sa se relaxeze. Urmareste-l tot timpul si raspunde la solicitarile lui.

Ofera-i biberonul. Lasa-l pe bebelus sa vada biberonul, apoi atinge-l usor cu mana pe obraz pentru a-i declansa reflexul de cautare. Se va intoarce automat catre tine, cu gura deschisa, gata sa suga. Ofera-i tetina si las-o sa o ia bine in gura si sa inceapa sa suga. Tine biberonul fix, inclinat la un unghi de 45 de grade, pentru ca gatul acestuia sa fie plin cu lapte si sa nu existe bule cu aer. 

Vei simti cum suge din biberon. Pe masura ce bea, modifica unghiul la care tii biberonul, astfel incat partea de sus sa fie mereu plina cu lapte. Unii bebelusi vor face pauze ca sa se odihneasca putin sau sa ragaie, altii vor prefera sa suga pana termina laptele din biberon. Dupa ce a terminat de supt, arunca laptele ramas si pregateste-i o portie proaspata la masa urmatoare.

Nu incalzi biberonul in cuptorul cu microunde, deoarece calitatea nutritiva a laptelui poate fi alterata si exista riscul de arsuri grave in zona gurii si a gatului copilului.

Ce este metoda amenoreei de lactatie?

Atunci cand hranesti copilul la san, alaptarea opreste ovarele sa produca ovule si astfel sarcina poate fi prevenita. Metoda amenoreei de lactatie este eficienta 98% atunci cand toate cele de mai jos se aplica:

  • Bebelusul are mai putin de 6 luni 
  • Menstruatia lunara nu a revenit
  • Copilul este exclusiv alaptat (fara mancare, apa sau suzeta)
  • Bebelusul este hranit la un interval de maxim 4 ore ziua si maxim 6 ore noaptea

Surse de informatie:
Ghidul primului an de viata al copilului - Clinica Mayo, Editura Corint, 2012
http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/