Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Afla care este varsta reala a arterelor!

Articol de Dr. Alina Lemeni Medic primar Cardiologie
Afla care este varsta reala a arterelor!

Viata cotidiana agitata si aglomerata, in care de multe ori sarim peste mese, influenteaza in mod direct starea de sanatate. Trebuie sa acordam mai multa atentie comportamentelor cu risc pentru sanatate, in special preventiei bolilor cardiovasculare, avand in vedere ca boala cardiaca ischemica si accidentul vascular ischemic raman in continuare principalele cauze de  moarte prematura la nivel mondial, afectand in egala masura femeile si barbatii.

Societatea de Cardiologie pune tot mai mult accent pe preventie, deoarece s-a observat ca modificarea factorilor de risc reduce cu 50% mortalitatea prin boli de inima, in timp ce conduita terapeutica scade mortalitatea cu 40%. In acest sens se considera a fi de mare folos:

  • screeningul factoriilor de risc la barbatii peste 40 ani si la femeile postmenopauza
  • evaluarea riscului total folosind factori de risc multipli la pacientii asimptomatici fara evidenta de boala cardiovasculara
  • evaluarea amanuntita la persoanele la care s-a identificat un risc inalt, in vederea stabilirii unor tinte terapeutice specifice

Nu poti preveni boala, daca nu cunosti factorii de risc!

Varsta reala a arterelor, viteza de propagare a undei de puls, care ajuta la determinarea gradului de rigidizare al arterelor, valorile tensiunii arteriale, scorul de risc cardiovascular global, dar si scorul corelat cu varsta sunt evaluate in Policlinica Floreasca de Dr. Alina Lemeni, Medic Primar Cardiologie. Evaluarea se face cu ajutorul unui arteriograf si este o procedura non-invaziva, care arata starea arterelor si gradul de risc cardiovascular. In urma evaluarii, medicul cardiolog iti va spune ce masuri trebuie sa iei pentru a reduce riscul cardiovascular.

Ateriograful ajuta inclusiv la masurarea parametrilor de fitness cardiac, pe baza carora antrenorul de fitness va stabili nivelul de efort pe care il poti depune fara a creste riscul cardiovascular.