Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Afectiunile mamare, investigate si evaluate chirurgical in 24 de ore in Spitalul Euroclinic

Aparitia unui nodul la san poate da nastere unui val de sentimente amestecate. Frica, nelinistea, nesiguranta si deznadejdea sunt printre cele mai puternice stari prin care trece orice femei care descopera o modificare la nivelul sanilor. Este adevarat ca nodulul este cel mai frecvent semn al cancerului mamar, insa este la fel de adevarat ca de cele mai multe ori nodulii mamari nu sunt neaparat cancerosi.

Un nodul mamar malign poate fi de orice dimensiune, mic cat un bob de mazare sau mare cat o minge de tenis. De asemenea, aproape intotdeauna, un nodul mamar canceros nu doare absolut deloc.  Prin urmare, un nodul mamar insotit de durere este putin probabil sa fie canceros. Cu toate acestea, orice nodul mamar, indiferent de dimensiunea sa si indiferent daca este sau nu insotit de durere, trebuie investigat corect.

Stabilirea rapida a diagnosticului creste sansele de vindecare

In Centrul de excelenta in patologia sanului din Spitalul Euroclinic fiecare caz primeste o rezolvare in termen de 24 de ore, incluzand consultul medical chirurgical si investigatiile imagistice necesare. In cazul in care este necesara realizarea unei biopsii mamare sub ghidaj ecografic , rezultatul examenului anatomopatologic este eliberat in aproximativ 1 saptamana. Prezenta medicului chirurg si a medicului radiolog “sub acelasi acoperis” face posibila evaluarea imediata a cazurilor dificile si stabilirea rapida a unui plan-diagnostic optim.

Acest lucru inseamna ca in cadrul aceleiasi programari realizam ceea ce se numeste «triple assessment», adica pacienta este evaluata chirurgical, radiologic si daca este nevoie se efectueaza si biopsia mamara ghidata imagistic. Acest model inspirat de modelul britanic One Stop Clinic s-a dovedit foarte eficient si benefic pentru paciente. La sfarsitul consultului, putem oferi celor mai multe paciente un raspuns clar legat de preocuparile lor si, daca este nevoie, putem sa incepem tratamentul adecvat”, explica dr. Victor Titirez, medic specialist Chirurgie oncologica, cu vasta experienta in evaluarea si tratamentul chirurgical al afectiunilor mamare.

Medicul navigator este alaturi de tine pas cu pas

In Centrul de excelenta in patologia sanului din Spitalul Euroclinic ai alaturi de tine un medic navigator, dr. Alexandra Pirvulescu, medic specialist Radioterapie. Medicul navigator dedicat preia si face o prima evaluare a cazului, ofera recomandari, te ajuta cu programarile necesare, iti explica schema de tratament si ce presupun investigatiile necesare si este alaturi de tine in fiecare moment. Faptul ca navigatorul medical este si medic reprezinta un avantaj pentru ca pacienta este indrumata cat mai repede spre consultul chirurgical si investigatiile necesare

Unele paciente vin deja cu investigatii efectuate in alte unitati si atunci medicul navigator discuta rezultatele cu echipa multidisciplinara pentru a decide ce alte teste trebuie efectuate. Daca pacienta nu a mai fost evaluata, de obicei, este indrumata catre medicul chirurg. Acesta discuta probleme legate de starea generala de sanatate, de istoricul familial si se concentreaza pe afectiunea mamara. In functie de rezultatul consultatiei si de varsta pacientei, chirurgul recomanda investigatiile radiologice necesare, care se pot efectua imediat, daca si pacienta doreste”, sustine dr. Victor Titirez.

Investigatii imagistice precise si sigure

In cele mai multe cazuri, investigatiile imagistice sunt suficient de avansate pentru a face diferenta dintre o afectiune benigna a sanului si cancer. Mamografia continua sa fie standardul de aur in preventia si depistarea precoce a cancerului de san, dupa 40 de ani, in stadii incipiente, inca dinainte de aparitia simptomelor specifice. Iar mamografia cu tomosinteza sau mamografia 3D ajuta si mai mult la stabilirea diagnosticului de precizie,  mai ales pentru sanul dens,  intrucat permite un studiu stratificat al sanului.

"Comparativ cu mamografia clasica, mamografia 3D  (tomosinteza) permite o evaluare mai buna a sanului dens, tipic femeii tinere. De asemenea, cu ajutorul acestei tehnologii moderne putem identifica leziunile mici si leziunile precanceroase, care pot scapa uneori la mamografia 2D", explica dr. Isabela Botea, medic specialist Radiologie si Imagistica medicala, adaugand ca in departamentul  de senologie imagistica din cadrul Centrului de excelenta in patologia sanului din Spitalul Euroclinic diagnosticarea nodulilor mamari este abordata multimodal, utilizand investigatii precum: ecografia, soloelastografia, mamografia cu tomosinteza si procedurile minim-invazive - punctiile biopsii ghidate ecografic sau mamografic.

In Centrul de excelenta in patologia sanului din Spitalul Euroclinic ai alaturi de tine o intreaga echipa de medici: chirurgi, oncologi, radiologi, anatomopatologi, radioterapeuti si geneticieni, cu experienta in afectiunile mamare. Comisia multidisciplinara (Tumor Board) se reuneste saptamanal in Spitalul Euroclinic pentru a discuta, evalua si stabili decizia terapeutica pentru fiecare caz in parte si elibereaza un raport de tumor board cu recomandarile si optiunea terapeutica optima pentru fiecare pacienta.

Centrul de excelenta in patologia sanului se adreseaza:

•    Femeilor fara simptomatologie, care doresc sa-si faca investigatiile necesare pentru a se asigura ca totul este in ordine si care vin, de obicei, dupa ce au aflat ca o ruda/prietena/colega a fost diagnosticata cu cancer de san
•    Femeilor fara simptomatologie, trimise de medicul specialist (medic de familie, medic ginecolog, endocrinolog, chirurg plastician) pentru screening, deoarece a implinit varsta la care se recomanda screening-ul pentru cancerul de san sau pentru ca are rude diagnosticate cu cancer de san
•    Femeilor cu simptomatologie si cu suspiciune de cancer de san sau o alta afectiune la nivelul sanilor. Femeilor cu un grad inalt de suspiciune pentru cancerul de san
•    Femeilor diagnosticate deja cu cancer de san si care urmeaza un tratament specific, care doresc o reevaluare tratamentului

Centrul de excelenta in patologia sanului din Spitalul Euroclinic este primul si singurul centru de excelenta in tratamentul afectiunilor mamare din Romania acreditat SRC (Surgical Review Corporation din SUA).

Odata cu declansarea pandemiei actuale de COVID-19, in Spitalul Euroclinic, la fel ca in toate clinicile si spitalele REGINA MARIA, am intensificat toate masurile de siguranta din interiorul si dinafara blocurilor operatorii, astfel incat sa limitam la minimum riscul de infectare cu noul coronavirus: testam riguros pacientii si medicii, avem circuite dedicate pacientilor suspecti, urmam reguli stricte pentru igienizarea spatiilor, personalul medical foloseste echipamente de protectie omologate si respecta intocmai protocoalele si recomandarile societatilor medicale.

Consultanti:

  • Dr. Victor Titirez, medic specialist Chirurgie oncologica
  • Dr. Isabela Botea, medic specialist Radiologie si Imagistica medicala

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.