Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

24 martie, Ziua Mondiala a Tuberculozei

24 martie, Ziua Mondiala a Tuberculozei

“Este timpul” – acesta este sloganul care marcheaza Ziua Mondiala a Tuberculozei, eveniment care are loc anual pentru a aniversa data din 1882 cand Dr. Robert Koch a anuntat descoperirea Mycobacterium tuberculosis, bacilul care provoaca tuberculoza (TBC). Aceasta zi este despre educarea publicului cu privire la impactul TBC in intreaga lume si despre importanta preventiei si a controlului medical. Este timpul, deci, ca stigmatul asociat cu TBC-ul sa fie diminuat si cat mai multi oameni sa mearga la medic si sa primeasca tratamentul adecvat pentru infectia latenta cu bacilul tuberculos, cu scopul prevenirii acestei boli devastatoare. TBC afecteaza toate categoriile de varsta. Potrivit OMS, cele mai multe cazuri sunt inregistrate la barbati (57% dintre toate cazurile de TBC in 2018), dar sunt afectati si copiii sub 15 ani (11%), boala fiind una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boala severa cu potential infectios care afecteaza plamanii. Bacteria care provoaca boala se raspandeste de la o persoana la alta prin stropii din tuse sau stranut. Numeroase tulpini ale bacilului tuberculos sunt rezistente la medicamentele frecvent folosite in tratamentul bolii. Persoanele cu tuberculoza activa trebuie sa ia mai multe tipuri de medicamente timp de mai multe luni pentru a eradica infectia si a preveni dezvoltarea rezistentei la antibiotice.

Simptomele TBC

Desi organismul poate fi purtator al bacteriei care determina tuberculoza, sistemul imunitar de obicei poate preveni imbolnavirea. Din acest motiv, medicii fac o diferentiere intre:

  • TBC latenta. Este cazul in care ai infectia cu TBC, insa bacteria ramane in organism in stare inactiva si nu provoaca simptome. TBC inactiva nu este contagioasa. Poate insa deveni activa, prin urmare tratatmentul este important pentru persoanele cu TBC latenta pentru a controla raspandirea bolii. Potrivit Centrului de Control pentru Preventia Bolilor din SUA (CDC), se estimeaza ca 2 miliarde de persoane au TBC latenta, iar potrivit OMS, se estimeaza ca in ultimii ani 10 milioane de persoane s-au simtit rau ca urmare a TBC activa, cifra care s-a mentinut stabila.
  • TBC activa. In acest caz, te imbolnavesti si poti raspandi infectia catre alte persoane. Se poate produce in primele saptamani dupa infectarea cu bacteria sau se poate produce multi ani mai tarziu.

Semnele si simptomele TBC activa sunt:

  • Tuse care dureaza mai mult de 3 luni
  • Tuse cu sange
  • Durere toracica sau durere la respiratie ori tuse
  • Slabire ponderala neintentionata
  • Oboseala
  • Febra
  • Transpiratii nocturne
  • Pierderea poftei de mancare

Tuberculoza poate, de asemenea, sa afecteze si alte parti alte corpului, intre care rinichii, coloana vertebrala sau creierul. Cand TBC-ul se produce in afara plamanilor, semnele si simptomele variaza in functie de organele implicate. De exemplu, tuberculoza coloanei vertebrale poate determina durere de spate, iar tuberculoza la nivelul rinichilor poate determina urinare cu sange.

Cand sa mergi la medic

Mergi la medic daca ai febra, daca ai slabit inexplicabil, daca te confrunti cu transpiratii nocturne sau cu tuse persistenta. Acestea sunt frecvent cauzele tuberculozei, insa pot fi consecintele altor probleme medicale. Medicul va efectua analize pentru a stabili cauza exacta.

CDC recomanda ca persoanele cu risc crescut de tuberculoza sa faca screening pentru infectia cu TBC latenta. Recomandarea include persoane care au HIV/SIDA, persoane care intra in contact cu cei infectati, persoane care lucreaza in medii unde TBC este frecventa, precum penitenciarele sau azilurile, persoanele care lucreaza in domeniul sanatatii si ingrijesc persoane cu risc crescut de TBC, copii care sunt expusi la adulti cu risc de TBC.

Surse de informatie:

https://www.cdc.gov/tb/worldtbday/default.htm

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tuberculosis/symptoms-causes/syc-20351250

https://www.who.int/tb/publications/global_report/en/