Dictionar de analize

Telopeptida C terminala

Descriere

Produsele de degradare derivate din hidroliza enzimatică a colagenului de tip 1, în special peptidele legate de regiunile de reticulare cu PYD, reprezinta cei mai buni markeri ai resorbției osoase. Fragmentele de colagen eliberate sunt responsabile pentru mulți markeri osoși, deoarece mai mult de 90% din proteinele osoase constau în colagenul de tip 1.

Pe lângă evaluarea tradițională a densității minerale osoase (DMO), markerii biochimici ai resorbției osoase furnizează informații predictive suplimentare privind riscul de fractură al pacientului.

Tratamentul preventiv cu medicamente antiresorbante este justificat pentru pacienții cu valori ale DMO scăzute sau valori mari de marker, deoarece acestea ar fi expuse riscului de osteoporoză.

Indicatii

Dozarea telopeptidei C terminale este indicată pentru evaluarea resorbției osoase si a turnoverului osos, este indicată mai ales la femeile care intra la menopauză si pacienții care prezintă frecvent fracturi osoase.

Interpretari

Valorile telopeptidelor C-terminale pot indica următoarele:

  • Nivelurile crescute ale telopeptidei C-terminale indică creșterea turnover-ului osos
  • Nivelurile crescute se regăsesc la pacienții cu osteoporoză cu creșterea turnoverului osos, care prezintă un risc crescut de progresie rapidă a bolii
  • Nivelurile crescute sunt, de asemenea, asociate cu osteopenie, boala Paget a osului, hipertiroidism și hipotiroidism.
  • Acest test poate fi utilizat pentru monitorizarea și evaluarea eficienței terapiei antiresorbante la pacienții tratați pentru tulburări precum osteopenie, osteoporoză și boala Paget.
  • Testul ajuta si la monitorizarea răspunsului pacienților la alte tratamente pentru afecțiuni cu o creștere a turnoverului osos, cum ar fi rahitismul, osteomalacia și hipertiroidismul.
  • Utilizând nivelurile beta-CTX pre-tratament ca bază, răspunsul terapeutic adecvat este indicat printr-o scădere de 25% sau mai mult la 3-6 luni după inițierea terapiei.