Dictionar de analize

PAPP A (Proteina plasmatica asociata sarcinii)

83.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Testul PAPP-A face parte din grupul de teste de screening folosite pentru a supraveghea gravidele in primul trimestru de sarcina, pentru a evalua riscul unei anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down (trisomia 21) sau sindromul Edwards (trisomia 18).

Indicatii

Testul este efectuat, de obicei, intre saptamanile 10 si 13 de sarcina.

Interpretari

Un rezultat pozitiv indica faptul ca gravida prezinta un risc crescut de a purta un copil care are o anomalie cromozomiala. Interpretarea rezultatelor trebuie facute de catre un genetician sau clinician, care poate explica semnificatia rezultatelor si care poate oferi optiunile disponibile pentru situatia existenta. Testele de screening nu au valoare de diagnostic pentru anomaliile fetale, dar indica destul de precis nivelul riscului.

In cazul testelor de screening pentru primul trimestru, aproximativ 5% dintre sarcinile cotate ca normale vor avea un rezultat anormal, dar numai 2-3% din femeile ale caror rezultate arata un risc crescut vor naste, de fapt, un copil cu o anomalie cromozomiala.

Un rezultat pozitiv la acest test inseamna ca exista sanse de 1/100 pana la 1/300 sanse ca fatul sa aibe o anomalie. Cu toate acestea, screening-ul pentru primul trimestru este util, deoarece studiile au aratat ca acesta poate detecta peste 85% dintre cazurile de sindrom Down si pana la  95% dintre fetusii cu sindrom Edwards. In cazul in care un test de screening este pozitiv, sunt necesare o serie de teste mai specifice pentru a stabili si confirma un diagnostic.