Dictionar de analize

Cortisol seric

108.00 Lei Contacteaza-ne

Contactează-ne!

Ai simptome care te supără? Solicită chiar acum un sfat medical specializat.

Descriere

Cortizolul este principalul glucocorticoid adrenalian, care joacă un rol important în metabolismul glucozei și în feedback-ul organismului la stres. Producția de cortizol este reglată de către hormonul adenocorticotropic (ACTH), sintetizat în glanda hipofiză, ca răspuns la eliberarea din hipotalamus a hormonului de eliberare a corticotropinei (CRH).

Cortizolul inhibă producția ambilor hormoni CRH și ACTH (prin feed-back negativ), astfel autoreglând producția de cortizol din organism (axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian). Mare parte din cantitatea de cortizol circulă legată de CBG (proteina de legare a corticosteroizilor) și de albumină.

Cea mai frecventă cauză de creștere a CBG este creșterea nivelului estrogenului. De aceea, niveluri crescute le întâlnim la femei gravide și la femei aflate în curs de tratament estrogenic. În mod normal, mai puțin de 5% din cantitatea de cortizol, circulă liberă (nelegată). Această formă liberă reprezintă, fiziologic, forma activă.

Indicatii

  • Dozarea cortizolului furnizează informații asupra funcționalității corticosuprarenalei, hipofizei și hipotalamusului (insuficiența adrenaliană, sindrom Cushing, boala Addison)
  • Util în monitorizarea unor tratamente (terapia de supresie cu dexametazonă sau terapia cu cortizol)
  • Obezitate, hipertensiune arterială, hiperglicemie

Interpretari

Niveluri crescute – Hipercortizolism:

  • Sindrom Cushing
  • Rezultate fals pozitive se pot obține în boli acute sau cornice, alcoolism, depresie, precum și în cazul utilizării unor medicamente: fenobarbital, pirimidonă, atropină, naloxon, estrogeni, furosemid, metoclopramid, cortizon, contraceptive orale, spironolactonă, corticotropină, diclofenac, ranitidină, vasopresină, interferon gama, gemfibrozil, gliburid, metoxamina, litiu, metadonă, insulin.

Niveluri scăzute – Hipocortizolism:

  • Insuficiență adrenaliană - medicamente: efedrina, dexametazona, magneziu, fenitoin, danazol, barbiturice, aminoglutetimid, metilprednisolon, morfina, nifedipina, prednisolone, rifampicina, pravastalin, carbonat de litiu, sumatriptan, oxazepam, ketoconazol, beclometazonă, barbiturice, indometacin.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Preturile afişate pe site sunt cele standard. În funcţie de gradul profesional şi experienţa fiecărui medic, de situaţia medicală concretă a pacientului şi de politica comercială companiei, acestea pot varia şi pot suferi modificări. Vă rugăm să verificaţi corectitudinea acestora în call center: 021.9268