Dictionar de analize

Microalbuminurie

52.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Testul de albumina in urina sau raportul albumina/creatinina (ACR) este utilizat pentru a examina persoanele cu afectiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, care prezinta un risc crescut de a dezvolta boli renale. Studiile arata ca identificarea persoanelor aflate in stadii foarte timpurii ale bolii renale ajuta atat pacientii, cat si medicii in ajustarea tratamentului. Controlul diabetului zaharat si al hipertensiunii arteriale prin mentinerea controlului glicemic strans si reducerea tensiunii arteriale previn progresia bolii renale.

Albumina este o proteina prezenta in sange in concentratii mari. Practic, nu exista albumina in urina atunci cand rinichii functioneaza corect. Cu toate acestea, albumina poate fi detectata in urina chiar si in stadiile incipiente ale bolii renale.

Daca albumina este detectata intr-o proba de urina colectata la intamplare, peste 4 ore sau peste noapte, testul poate fi repetat si/sau confirmat cu un alt test de urina, in care urina este colectata pe o perioada de 24 de ore. De cele mai multe ori atat albumina, cat si creatinina sunt masurate intr-o proba de urina aleatorie si se calculeaza raportul albumina/creatinina (ACR). Acest lucru se poate face pentru a determina cu mai multa acuratete cantitatea de albumina care se pierde din rinichi prin urina. Concentratia (sau dilutia) urinei variaza pe parcursul zilei, astfel incat concentratia de albumina in urina poate varia, de asemenea.

Indicatii

Toate persoanele cu diabet zaharat tip 1 ar trebui sa fie testate anual, incepand cu momentul diagnosticului. Daca se detecteaza albumina in urina, aceasta trebuie confirmata prin retestarea de doua ori intr-o perioada de 3-6 luni. Persoanele cu hipertensiune arteriala (HTA) pot fi testate la intervale regulate la indicatia medicului.

Interpretari

Nivelurile moderat crescute de albumina, constatate atat in testele initiale, cat si in repetarea lor, indica faptul ca o persoana este susceptibila sa faca boala renala.

Nivelurile foarte ridicate sunt indicatie ca boala renala este prezenta intr-o forma mai severa.

Nivelurile nedetectabile sunt o indicatie a faptului ca functia renala este normala.

Prezenta sangelui in urina, o infectie a tractului urinar, un exercitiu fizic viguros sau alte boli acute pot provoca un rezultat pozitiv al testului, care nu este legat de boala renala. Testarea trebuie repetata dupa ce aceste conditii s-au rezolvat.