Dictionar de analize

Marker tumoral CA 15/3 (glanda mamara)

Descriere

Antigenul 15-3 sau CA 15-3 este un epitop al unei glicoproteine ​​transmembranare mari denumite MUC1 care derivă din gena MUC1. Proteina MUC1, cunoscută și ca mucină epitelială polimorfă sau antigen de membrană epitelială, are o regiune extracelulară mare, o secvență transmembranară și un domeniu citosolic. Această proteină este frecvent supraexprimată și glicozilată aberant pe regiunea extracelulară a acesteia în cancerul de sân.

Fiziologic, proteina MUC1 poate fi implicată în adeziunea celulară prin scăderea gradului de interacțiune matrice celulară-extracelulară și celulă-celulă. S-a sugerat că proteina MUC1 și supraexprimarea ei pot fi cauzal legate de invazia cancerului și de metastaze.

Antigenul CA 15-3 (cunoscut și ca MUC1, de la care derivă) reprezintă secvențe de mucine care sunt adesea supraexprimate în celulele glandulare maligne, cum ar fi cancerul de sân. Acești epitopi de carbohidrați pot fi diferiți în mod antigenic decât cei din celulele mamare normale. Pe măsură ce antigenul MUC1 este eliminat de celulele tumorale în fluxul sanguin, acesta este recunoscut de doi anticorpi monoclonali într-un test radioimunologic. Cei 2 anticorpi țintesc epitopii localizați pe nucleul peptid al domeniului extracelular al MUC1.

Formele de cancer de sân în stadiile incipiente au o incidență scăzută a nivelelor crescute de CA 15-3, în timp ce cancerele de sân în stadiu mai avansat au o incidență crescută a nivelelor ridicate, precum și niveluri absolute mai ridicate.

Cu toate acestea, nu toate cancerele de sân exprimă antigenul CA 15-3, astfel încât acest test nu poate detecta toate cancerele de sân. Proteina MUC-1 poate fi, de asemenea, măsurată în sângele periferic printr-un test conex, CA 27.29.

Indicatii

Dozarea markerului CA 15-3 este indicată:

  • Pentru screening-ul si diagnosticul cancerului de sân
  • Pentru a determina recurența bolii dupa tratmentul cancerului de sân
  • Pentru managementul metastazelor cancerului de sân

Interpretari

Nivelurile CA 15-3 sunt cel mai frecvent utilizate pentru monitorizarea cancerului mamar metastatic în timpul terapiei active. Nivelurile markerului tumoral trebuie utilizate împreună cu istoricul, examenul fizic și imagistică. O scădere a nivelului markerului în timpul tratamentului poate indica răspunsul tumoral, în timp ce nivelurile stabile sau în creștere, în ciuda tratamentului adecvat, pot indica faptul că tumora nu răspunde la tratament sau că tumora este recurentă.

Măsurarea CA 15-3 poate fi, de asemenea, utilizată pentru a studia reapariția bolii după tratamentul cancerului de sân metastatic. În absența unei boli măsurabile, o creștere a nivelurilor CA 15-3 ar putea indica eșecul tratamentului. Cu toate acestea, nivelurile de CA 15-3 pot crește în timpul primelor 4-6 săptămâni de la începerea tratamentului. Această creștere tranzitorie nu se corelează de obicei cu progresia bolii.

Nivelurile mai ridicate ale CA 15-3 au fost corelate cu etapele mai avansate ale cancerului mamar sau cu o sarcină mai mare a tumorii. Dacă tumora produce CA 15-3, nivelurile markerului vor crește odată cu creșterea tumorii. Cel mai înalt nivel poate fi observat în cancerul de sân metastatic, în special atunci când există metastaze la nivelul ficatului sau al oaselor. Cu toate acestea, CA 15-3 poate fi scăzut sau absent în toate aceste setări, deoarece nu toate cancerele de sân produc CA 15-3 sau cancerele de sân în stadiu precoce pot să nu producă niveluri detectabile CA 15-3. Astfel, nivelurile normale nu asigură absența cancerului mamar localizat sau metastatic.

Creșterea CA 15-3 poate fi de asemenea observată la persoanele sănătoase, în condiții benigne și în alte condiții maligne. Cu toate acestea, nivelul CA 15-3 tinde să rămână relativ stabil în timp în condiții benigne. Astfel, un nivel ridicat trebuie interpretat în contextul istoricului pacientului și examinării fizice, al diagnosticării imaginilor și al testelor de laborator.

Valori crescute ale CA 15-3, de cauză benignă, pot fi observate in: ciroza hepatică, tuberculoza, sarcoidoza, tumori benigne ale sânului, boală inflamatorie a sânului, endometrioza, lupus, la gravide și mame care alăptează.

Valori crescute ale CA 15-3, de cauză malignă pot fi observate in: cancer pulmonar cu celule mici, cancer pulmonar, neoplazii la nivelul ficatului, colonului, ovarului, endometrului și pancreasului.