Dictionar de analize

Hemoragii oculte in materii fecale

Descriere

Hemoragiile oculte din materiile fecale isi pot avea originea in oricare din organele tubului digestiv. Testul pentru sange ocult in fecale (FOBT) verifica daca exista sange care nu se vede cu ochiul liber in materiile fecale.

O cantitate mica de sange care se pierde prin tractul gastro-intestinal nu poate fi identificata prin testul FOBT. Un rezultat pozitiv al testului indica faptul ca o cantitate anormal de mare de sange se pierde prin tractul gastro-intestinal.

Principalul scop al testelor FOBT este profilaxia cancerului de colon in faza incipienta. Sangele din fecale poate fi singurul simptom precoce al cancerului. Acest test nu are valoare diagnostica pentru cancer, fiind necesara efectuarea altor teste si proceduri pentru a identifica sursa sangerarii, deoarece prezenta sangelui poate indica si alte probleme gastro-intestinale. Scopul secundar al testelor FOBT este acela de a investiga cauzele anemiei.

Se recomanda efectuarea testelor pe cel putin trei probe de sacun, colectate in zile diferite.

Indicatii

  • Screening pentru cancerul de colon (se recomanda efectuarea anuala pentru pacientii cu varsta intre 45-50 ani)
  • Suspiciune de hemoragie digestiva superioara sau inferioara

Interpretari

Acest test este in mod normal negativ. Un rezultat pozitiv indica o sangerare anormala care apare undeva in tractul gastro-intestinal. Aceasta pierdere de sange ar putea proveni din ulcere, diverticuloza, polipi hemoragici, hemoroizi, tumori benigne sau maligne.