Dictionar de analize

Hormonul eliberator de corticotropina (CRH)

Descriere

Hormonul eliberator de corticotropina (CRH) este secretat de hipotalamus si determina eliberarea de corticotropina (ACTH) din hipofiza. Corticotropina stimuleaza secretia de cortizol in glanda corticosuprarenala, secretie controlata de axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian.

Indicatii

Determinarea nivelului CRH este utila pentru:

  • Identificarea tipurilor de insuficienta suprarenaliana (primara, secundara, tertiara). In insuficienta suprarenaliana primara exista niveluri ridicate de corticotropina, care cresc ca raspuns la hormonul eliberator de corticotropina (CRH), iar nivelul cortizolului ramane scazut. In insuficienta suprarenaliana secundara, nivelurile corticotropinei sunt scazute, nu raspund la CRH, iar nivelul cortizolului nu este afectat de CRH. In insuficienta suprarenaliana tertiara, nivelurile initiale scazute ale ACTH arata un raspuns exagerat la CRH.
  • A diferentia cauzele sindromului Cushing

Interpretari

La pacientii cu sindrom Cushing nivelurile de cortizol si ACTH sunt normale sau crescute. Aceste niveluri sunt suprimate in prezenta altor afectiuni, precum:

  • Sindrom Cushing ectopic
  • Sindrom pseudo-Cushing
  • Sindromul Cushing adrenal

Testarea CRH alaturi de un test de supresie la dexametazona cu doza mica ajuta la diagnosticare pacientilor cu Sindrom pseudo-Cushing. De asemenea, testarea CRH ajuta la diferentierea insuficientei adrenergice primare de insuficienta adrenergica secundara.

Inainte de testarea CHR, se poate realiza un test de supresie la dexametazona cu doze mici pentru a ajuta la indentificarea unei tumori secretante de corticotropina. Aceste teste combinate ajuta la diferentierea sindromului Cushing fata de cel pseudo-Cushing.

Testarea CRH are o sensibilitate de 86% si o specificitatate de 90% in evaluarea sindromului Cushing dependent de corticotropina.