Dictionar de analize

Beta crosslaps

Descriere

Oasele umane sunt remodelate continuu printr-un process de formare și resorbție. Aproximativ 90% din matricea organică a osului este colagenul de tip I. În timpul resorbției osoase, osteoclastele secretă un amestec de proteaze acide și neutre care degradează fibrele de colagen în fragmente moleculare, încluzând telopeptida C-terminală (CTx).

Ca vârste osoase, forma alfa a acidului aspartic prezentă în CTx, convertește la forma beta (beta-CTx). Beta-CTx este eliberat în fluxul sangvin în timpul resorbției osoase și servește drept marker specific pentru degradarea genului matur de tip I. Au fost raportate concentrații serice crescute de beta-CTx la pacienții cu resorbție osoasă crescută.

Indicatii

Testul poate fi utilizat în:

  • Monitorizarea terapiilor antiresorbtive la femeile aflate în postmenopauză (ex. Bisfosfonat, calcitonină, terapia de substituție hormonală), în osteoporoză și alte boli osoase
  • Aprecierea pierderii densității osoase
  • Estimarea riscului de fracturi (marker de elecție)

Interpretari

  • Estimarea riscului de fracturi osteoporotice: Valori crescute cu 2 derivații standard față de valorile corespunzătoare perioadei de premenopauză se asociază cu o creștere de 2 ori a riscului de fracturi.
  • Un nivel ridicat al markerului de turnover osos (scor T > 3) este foarte sugestiv pentru bolile osoase metabolice alternative, incluzând malignitatea, la pacienții cu osteoporoză.