Cum se face colectarea medicamentelor expirate și/sau neutilizate provenite de la populație locațiile Regina Maria

Începând cu 1 ianuarie 2024, conform unor dispoziții legale incluse în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, medicamentele expirate și/sau cele care nu au fost folosite pot fi colectate și de către spitalele publice și private, în scopul eliminării lor finale.

Există o justificare temeinică pentru această decizie, scopul fiind acela de a elimina aruncarea medicamentelor expirate sau care nu mai sunt folosite împreună cu resturile menajere sau în sistemul de canalizare. Medicamentele, ca urmare a substanțelor active pe care le conțin, sunt un factor poluant important, contaminează apa și solul și, în final, ca urmare a circuitelor naturale din natură, se întorc în alimentele și apa pe care le consumă fiecare dintre noi. 

Înainte de a folosi un medicament pe care deja îl ai în casă este important să verifici data de expirare a acestuia. Și, dacă ai întrebări sau nelămuriri cu privire la siguranța sau eficacitatea oricărui medicament, vorbește cu medicul tău sau cu farmacistul. 

A rămas valabilă prevederea care obligă farmaciile - în calitatea lor de distribuitori de medicamente - să colecteze de la populație medicamente expirate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Dispoziția este cuprinsă în ordinul 119 din 4 februarie 2014, completat de ordinul 994 din 9 august 2018. Ambele prevederi au fost emise de Ministerul Sănătății.

Poluarea farmaceutică

Date oficiale arată că, doar în România, ajung în gropile de gunoi și de aici se infiltrează în sol și în apă, circa 1500 de tone de medicamente expirate sau neutilizate, în fiecare an. Un studiu global care a testat mostre de apă prelevate din peste 1000 puncte de testare din peste 100 de țări, a relevat faptul că peste un sfert din cele 258 de râuri testate conțineau „ingrediente farmaceutice active", la un nivel considerat nesigur pentru organismele acvatice. 

Un pericol cu totul special îl reprezintă antibioticele. În lume mor, în fiecare an, peste 700.000 de oameni, pentru că nu mai răspund la tratamentul cu antibiotice. Statistica arată că, în România mor anual 1.500 de oameni tot din această cauză, țara noastră având cel mai ridicat nivel de antibiorezistenţă din Uniunea Europeană pentru Staphylococcus aureus şi Pseudomonas aeruginosa şi printre cele mai mari niveluri pentru Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, E.coli, pneumococ sau enterococci.
 
Toate acestea sunt motive temeinice pentru a limita cât de mult posibil poluarea mediului cu medicamente, iar una dintre soluții este colectarea medicamentelor expirate sau care nu au fost folosite și distrugerea controlată a acestora. 

Regina Maria susține acest demers, util pentru sănătate, și se implică activ în colectarea medicamentelor expirate și/sau neutilizate provenite de la populație. 

Cum facem colectarea medicamentelor expirate și/sau neutilizate provenite de la populație

Medicamentele se predau la sediul unitatilor medicale Regina Maria. La recepția unităților medicale cu spitalizare de zi sau continuă vei obține toate informațiile necesare. 

Unde pot fi aduse medicamentele expirate?  

Medicamentele expirate și/sau neutilizate pot fi preluate la spitalele cu spitalizare de zi sau continuă. Prin urmare, în Rețeaua Regina Maria se pot colecta medicamente expirate și/sau neutilizate de la populație, în: 

Cum se face predarea medicamentelor? 

Medicamentele se predau la sediul unitatilor medicale Regina Maria. La recepția unităților medicale cu spitalizare de zi sau continuă vei obține toate informațiile necesare. 

Când poți preda medicamentele expirate și/sau nefolosite? 

Fiecare locatie din cadrul rețelei de sănătate Regina Maria va avea un program dedicat pentru colectarea medicamentelor expirate și/sau neutilizate de la populatie, după cum urmează:

Participă și tu la protejarea mediului și a sănătății tale!