Cum se face colectarea medicamentelor expirate în spitalele Regina Maria

Începând cu 1 ianuarie 2024, conform unor dispoziții legale incluse în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, medicamentele expirate și/sau cele care nu au fost folosite pot fi colectate și de către spitalele publice și private, în scopul eliminării lor finale.

Există o justificare temeinică pentru această decizie, scopul fiind acela de a elimina aruncarea medicamentelor expirate sau care nu mai sunt folosite împreună cu resturile menajere sau în sistemul de canalizare. Medicamentele, ca urmare a substanțelor active pe care le conțin, sunt un factor poluant important, contaminează apa și solul și, în final, ca urmare a circuitelor naturale din natură, se întorc în alimentele și apa pe care le consumă fiecare dintre noi. 

Înainte de a folosi un medicament pe care deja îl ai în casă este important să verifici data de expirare a acestuia. Și, dacă ai întrebări sau nelămuriri cu privire la siguranța sau eficacitatea oricărui medicament, vorbește cu medicul tău sau cu farmacistul. 

A rămas valabilă prevederea care obligă farmaciile - în calitatea lor de distribuitori de medicamente - să colecteze de la populație medicamente expirate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Dispoziția este cuprinsă în ordinul 119 din 4 februarie 2014, completat de ordinul 994 din 9 august 2018. Ambele prevederi au fost emise de Ministerul Sănătății.

Poluarea farmaceutică

Date oficiale arată că, doar în România, ajung în gropile de gunoi și de aici se infiltrează în sol și în apă, circa 1500 de tone de medicamente expirate sau neutilizate, în fiecare an. Un studiu global care a testat mostre de apă prelevate din peste 1000 puncte de testare din peste 100 de țări, a relevat faptul că peste un sfert din cele 258 de râuri testate conțineau „ingrediente farmaceutice active", la un nivel considerat nesigur pentru organismele acvatice. 

Un pericol cu totul special îl reprezintă antibioticele. În lume mor, în fiecare an, peste 700.000 de oameni, pentru că nu mai răspund la tratamentul cu antibiotice. Statistica arată că, în România mor anual 1.500 de oameni tot din această cauză, țara noastră având cel mai ridicat nivel de antibiorezistenţă din Uniunea Europeană pentru Staphylococcus aureus şi Pseudomonas aeruginosa şi printre cele mai mari niveluri pentru Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, E.coli, pneumococ sau enterococci.
 
Toate acestea sunt motive temeinice pentru a limita cât de mult posibil poluarea mediului cu medicamente, iar una dintre soluții este colectarea medicamentelor expirate sau care nu au fost folosite și distrugerea controlată a acestora. 

Regina Maria susține acest demers, util pentru sănătate, și se implică activ în colectarea medicamentelor expirate și/sau neutilizate provenite de la populație. 

Cum facem colectarea medicamentelor expirate
Pentru a asigura selectarea și predarea corectă a acestor medicamente în spitalele Rețelei Regina Maria, este necesară parcurgerea următorilor pași. 

Unde pot fi aduse medicamentele expirate?  

Medicamentele expirate pot fi preluate doar în spitalele cu spitalizare continuă. Prin urmare, în Rețeaua Regina Maria se pot colecta medicamente expirate și/sau nefolosite, în: 

Cum se face predarea medicamentelor? 

Predarea se face pe baza unei liste (opis de medicamente expirate sau nefolosite), pe care pacienții o pot tipări și completa acasă sau pe loc, la recepția spitalului din Rețeaua Regina Maria. Poți descărca lista de aici

Lista este verificată de o persoană calificată, pentru a decide dacă medicamentele pot fi preluate sau nu. Este necesar acest pas ca urmare a faptului că o serie de medicamente, care au fost eliberate pe bază de rețete cu regim special (respectiv cele de culoare galbenă sau verde), cum sunt psihotropele și stupefiantele, precursorii de droguri, precum și citostaticele și citotoxicele, nu pot fi colectate în cadrul spitalelor. Conform legislației în vigoare, această categorie specială de medicamente poate fi predată pentru colectare doar în farmaciile sau instituțiile de unde a fost eliberată. 

Este bine de știut că pacienții spitalelor din Rețea care au primit citostatice și /sau citotoxice, ca parte a tratamentului efectuat în cadrul unităților noastre, pot returna medicamentele expirate și/sau neutilizate în aceeași unitate medicală. 

Când poți preda medicamentele expirate și/sau nefolosite? 

Fiecare unitate spitalicească din Rețeaua de sănătate Regina Maria va avea un program dedicat pentru colectarea medicamentelor expirate sau nefolosite, program care poate fi verificat fie apelând contact center-ul (021 9268), fie pe site-ul www.reginamaria.ro, în pagina dedicată fiecărui spital.

Participă și tu la protejarea mediului și a sănătății tale!