
Se intampla adesea ca atunci cand te doare capul si cauti in dulapiorul cu medicamente sa gasesti numai pastile expirate de 1-2 ani. Ce faci in aceasta situatie, iei sau nu pastila de durere de cap? Aceasta este o dilema cu care multi oameni se confrunta intr-un fel sau altul.
Conform expertilor de la Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente (FDA – Food and Drug Administration), nu trebuie sa cedezi tentatiei de a lua un medicament expirat, din mai multe motive. In primul rand, medicamentele expirate pot fi mai putin eficiente, iar in al doilea rand, si poate mult mai important, pot fi periculoase deoarece, dupa terminarea valabilitatii, pot interveni schimbari in compozitia chimica.
Ce inseamna mai exact data de expirare a unui medicament?
Data de expirare este ultima zi in care producatorul garanteaza eficienta deplina si siguranta unui medicament. Producatorii de produse farmaceutice din toata lumea sunt obligati prin lege sa includa datele de expirare pe etichetele medicamentelor inainte de comercializare. Din motive legale, producatorii de medicamente nu au voie sa ofere recomandari privind stabilitatea unui medicament dupa expirarea termenului de valabilitate.
Data de expirare a unui medicament este estimata pe baza unor teste de stabilitate, in conformitate cu bunele practici de fabricatie, determinate in Statele Unite ale Americii de FDA, iar in Europa de Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA – European Medicines Agency).
Pot oare sa folosesc in siguranta un medicament expirat?
Iata parerea specialistilor de la Harvard care au analizat un studiu despre datele de expirare ale medicamentelor realizat chiar de FDA la cererea armatei americane. Avand un stoc mare de medicamente, era destul de costisitor pentru armata sa arunce si sa inlocuiasca medicamentele la fiecare 2-3 ani. Astfel, au cerut realizarea unui studiu cuprinzator despre eficienta medicamentelor dupa data de valabilitate de pe ambalaje. Cercetarea a aratat ca 90% din mai mult de 100 de medicamente, atat eliberate pe baza de prescriptie medicala, cat si fara reteta puteau fi utilizate chiar si la 15 ani de la data expirarii.
Prin urmare, data de expirare nu indica neaparat un punct in care medicamentul nu mai este eficient sau devine periculos daca este utilizat. Potrivit expertilor de la Harvard, autoritatile medicale sustin ca medicamentele expirate pot fi consumate in siguranta, chiar si cele care au expirat cu ani in urma. Face exceptie tetraciclina, insa raportul privind utilizarea acestui medicament este controversat in randul cercetatorilor. Este adevarat ca eficacitatea unui medicament poate sa scada in timp, dar o mare parte din puterea lui initiala se mentine chiar si timp de un deceniu dupa data de expirare trecuta pe ambalaj.
Medicamente care nu trebuie folosite mai mult decat perioada de valabilitate indicata
Nu trebuie consumate dupa expirarea termenului de valabilitate urmatoarele medicamente: nitroglicerina, produse biologice, insulina, lichide refrigerate, antibiotice lichide, picaturi oftalmologice, produse injectabile sau produse care par degradate sau tulburi.
Depozitarea corecta este un factor important de mentinere a eficacitatii unui medicament
Un factor deosebit de important in conservarea eficacitatii unui medicament timp de mai multi ani este depozitarea corecta a acestuia:
• Este indicat sa tii medicamentele intr-un loc racoros, ferit de lumina, cum ar fi un frigider, sustin expertii de la Harvard
• Baia si dulapiorul medical din baie nu sunt locuri ideale pentru a stoca medicamentele, din cauza caldurii si umiditatii din aceasta incapere
• Este important sa te asiguri ca flacoanele sunt inchise corespunzator
Alege cu grija folosirea unui medicament expirat!
Daca ai nevoie de un medicament pentru un simptom usor, precum un antiinflamator pentru durerea de cap sau un calmant, iar produsul expirat din casa nu poate fi inlocuit in timp util, poti lua linistit medicamentul, intrucat, in cele mai multe situatii, medicamentele expirate sunt eficiente si dupa termenul de valabilitate trecut pe ambalaj. Exista, insa, o conditie esentiala: sa depozitezi medicamentele intr-un loc racoros si intunecat.
Pe de alta parte, daca suferi de o boala cronica sau de o afectiune care iti poate pune viata in pericol – boala de inima, convulsii, alergii serioase – este intelept sa mergi la medic pentru o noua reteta sau direct la farmacie.
In cazul in care iei un medicament expirat si observi ca acesta nu amelioreaza simtomele, ar fi bine sa inlocuiesti medicamentul respectiv.
Daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la siguranta sau eficacitatea oricarui medicament, discuta cu medicul sau cu farmacistul.