Ai nevoie de operatie? Siguranta ta in spitalele REGINA MARIA este prioritatea noastra

UPDATE

Incepand cu 9 martie 2022, tara noastra a iesit din starea de alerta impusa pentru a limita raspandirea infectiilor COVID-19. Acest lucru inseamna si ridicarea restrictiilor. Astfel:

  • Se ridica obligativitatea carantinarii persoanelor contact direct sau care intra pe teritoriul tarii din zone cu risc 
  • Purtarea mastii nu va mai fi obligatorie pe strada si in spatiile inchise, dar va fi in continuare necesara si recomandata in spatiile deschise aglomerate, in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, gradinite, scoli, universitati;
  • Se scot restrictiile de acces in diverse spatii publice (magazine, mall-uri, supermarket-uri, institutii publice)
  • Se scot limitele de ora in privinta functionarii teraselor si restaurantelor
  • Romanii sau cetatenii europeni care sosesc in Romania nu mai trebuie sa completeze certificatul PLF sau sa prezinte certificatul electronic COVID

In ceea ce priveste clinicile si spitalele Regina Maria, pacientii trebuie sa stie urmatoarele:

  • Se recomanda purtarea mastii de protectie in clinici si spitale atat personalului medical si non-medical, cat si pacientilor, avand in vedere ca in aceste unitati medicale se afla persoane fragile, cu risc mai inalt de imbolnavire si de aparitie a complicatiilor
  • In functie de fiecare caz, se poate mentine nevoia testarii pacientilor internati sau care au nevoie de proceduri medicale in ambulatoriu
  • Se vor putea interna pacienti cu teste pozitive, in functie de decizia medicului curant sau a medicului de garda
  • Personalul medical simptomatic va fi testat COVID-19, pentru luarea masurilor privind izolarea
  • Numarul vizitatorilor in maternitati si spitale va fi in continuare limitat, insa spitalele vor crea un program de vizitare a pacientilor internati
  • Se intrerupe triajul pacientilor in clinici si spitale la intrarea in locatii. Triajul si evaluarea pacientilor cu risc infectios se va desfasura conform normelor pre-COVID-19
  • Se desfiinteaza zonele de izolare in policlinici. Se mentin politicile de izolare pentru cazurile infectioase, indiferent de natura acestora

Pandemia COVID-19 a schimbat ritmul vietii noastre de zi cu zi si fiecare dintre noi ia decizii importante pentru a reusi depasirea aceastei perioade fara precedent cu bine. Protocoalele si practicile chirurgicale sunt regandite, felul in care se desfasoara intreaga asistenta medicala este directionat pentru a se combate transmiterea noului coronavirus.  Solutii exista si continua sa fie identificate, astfel incat sa se evite infectarea persoanelor implicate in ingrijirea pacientilor COVID-19 si a pacientilor care au nevoie de ingrijire medicala si chirurgicala.
Faptul ca este posibila transmiterea infectiei COVID-19 de persoane care nu au simptome, sau care au simptomatologie usoara sau moderata impune restrictii care, desi par deranjante, au rolul de a proteja sanatatea. In plus, in situatia interventiilor chirurgicale, procedurile anestezice presupun un risc mai mare de infectie la momentul intubarii si extubarii pacientului, de aceea mijloacele preventive devin cu atat mai necesare in cazul pacientilor chirugicali.
Pentru a preveni raspandirea infectiei, sunt esentiale doua aspecte: cunosterea modului de transmitere a bolii si utilizarea instrumentelor adecvate de protectie si a protocoalelor de control al infectiilor. Masurile pentru ingrijirea pacientului care necesita interventie chirurgicala se refera la reguli de preventie care au devenit obisnuite, fiind transpuse in practica anterior perioadei pandemiei COVOD-19, dar si la masuri extraordinare care se aplica acum, in mod specific si particular pentru aceasta perioada. Cea mai mare parte a masurilor care pot preveni si controla infectia COVID-19 in situatia interventiilor chirurgicale trebuie luate inaintea intrarii persoanei bolnave in sala de operatie.

Masuri de siguranta aplicabile pre-operator

Conexiune si insipratie – unul dintre instrumentele de preventie

In cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA intregul personal este in alerta si in proces de instruire permanenta, se pastreaza legatura cu institutii medicale internationale de prestigiu, pentru a beneficia de informatii noi si complete care sa consituie baza aplicarii celor mai adecvate masuri de prevenire a transmiterii infectiei la nivelul tuturor unitatilor sanitare din retea.
Medicii chirurgi se informeaza in permanenta si se inspira din lectiile celor incercati privind schimbarile majore ale practicii chirurgicale care trebuie introduse pentru ca pacientii si personalul implicat in ingrijirile chirurgicale sa fie in siguranta. Odata identificata metoda si practica optima, se iau masuri rapide astfel incat aceasta sa devina un standard de ingrijire a pacientului. Personalul medical este informat in permanenta despre cele mai adecvate metode de a se proteja pe sine si de a proteja pacientii. Tot personalul beneficiaza in mod constant de instruire pentru a cunoaste foarte bine protocoalele de lucru si circuitele stabilite pentru pacienti.
Instrumentele de comunicare intre medici s-au adaptat perioadei, astfel incat medicii cu specialitati chirurgicale si medicii anestezisti participa la webinarii internationale pentru a se asigura ca tu esti in siguranta atunci cand trebuie sa te operezi.

Printre subiectele abordate in cadrul consfatuirilor profesionale medicale se numara:

  • strategiile de abordare a patologiei chirurgicale
  • strategiile de abordare pentru pacientii oncologici
  • strategiile de abordare pentru pacientii bariatrici
  • strategii de abordare a patologiei ginecologice chirugicale
  • modalitatile optime de abordare a urgentelor medico-chirurgicale
  • strategii de abordare a interventiilor chirugicale elective (non-urgente) avand in vedere ca aceste interventii elective se pot accentua si deveni acute, se pot transforma in urgente chirurgicale, iar recuperarea si vindecarea pacientului va fi ingreunata de aceste intarzieri ale momentului interventiilor.

Prioritizarea interventiilor chirurgicale - esentiala in salvarea de vieti

Pana in prezent interventiile chirurgicale au fost prioritizate, s-au efectuat interventii si proceduri pentru a se acoperi situatiile de urgenta aparute, iar internarile pentru situatii elective si ne-urgente au fost reprogramate.
Clinica Virtuala a fost si continua sa fie una dintre solutiile ingenioase si practice prin intermediul careia s-a reusit realizarea prioritizarilor: Pacientii aflati in situatii amenintatoare de viata, sau care ar fi fost confruntati cu posibile consecinte grave, au primit tratamentul chirugical de urgenta, iar pacientii care au putut fi amanati au primit informatii si tratament astfel incat boala sa nu se agraveze.
Pacienti oncologici, persoanele care au suferit traumatisme sau au alte patologii ortopedice, bolile digestive, patologia aparatului uro-genital, afectiunile din sfera neurochirugicala  necesita monitorizare pentru a nu se amana o interventie necesara pana la momentul in care pot sa apara complicatii care sa ameninte sau sa deterioreze calitatea vietii pacientului respectiv.

Circuite separate ale pacientilor pentru situatiile de urgenta chirurgicala majora

Persoanele aflate in situatii medicale care necesita rapid interventii chirurgicale de urgenta pot beneficia de tratamentul chirurgical necesar in cadrul  spitalelor care ofera servicii de urgenta  din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA (Ponderas Academic Hospital si Spitalul Euroclinic). La nivelul acestor unitati s-au pregatit circuite medicale dedicate. Circuitul pacientilor cu urgente chirurgicale majore  este separat de circuitul pacientilor care au rezultat negativ la testul RT-PCR, astfel incat sa se reduca la minim riscul de contagiune. Pentru pacientii care au nevoie urgenta de operatie se intervine cu rapiditate, pentru a li se salva viata, nu se asteapta rezultatul testarii pentru COVID-19. Desigur, acesti pacienti beneficiaza de alte investigatii de laborator al caror rezultat este eliberat rapid si poate orienta asupra riscului existentei unei infectii. Investigatiile imagistice ajuta, de asemenea, la evidentierea leziunilor pulmonare care pot fi sugestive infectiei COVID-19. Acesti pacienti beneficiaza de un bloc operator si sectie de terapie intensiva dedicata, separata de blocurile operatorii si salile de anestezie pentru pacientii care au rezultat negativ la testare (pacienti neinfectati). In camera de garda se vor recolta probe pentru efectuarea testarii RT-PCR. Daca la primirea rezultatului testului se dovedeste ca pacientul nu este infectat, se va transfera in circuitul dedicat pacientilor cu rezultate negative la test. Daca rezultatul testarii este pozitiv, pacientul este indrumat catre un spital COVID-19.

Testarea RT-PCR pentru toti pacientii care au nevoie de operatie

Toate persoanele care au nevoie de interventii chirurgicale sau proceduri endoscopice care pot fi temporizate timp de 24 de ore, vor fi testate RT-PCR. In asteptarea rezultatului se va institui tratamentul medicamentos adecvat. Pana la primirea rezultatului testului, pacientii vor fi internati in rezerve dedicate pentru astfel de situatii, iar la primirea rezultatului negativ vor fi indrumati corespunzator in circuitul pacientilor cu rezultat negativ.

Testarea RT-PCR pentru mamicile gravidute candidate la operatie cezariana

Avand in vedere ca este posibil ca femeile insarcinate sa aiba nevoie de operatie cezariana pentru a naste, se iau masuri astfel incat nasterea sa fie in siguranta. Gravidutele vor fi testate pentru infectia COVID-19 cu o zi inainte de operatia cezariana, pentru situatiile in care medicul a stabilit necsitatea operatiei cezariene, si la momentul internarii, pentru gravidutele care se asteapta sa nasca natural.

Testarea pentru COVID-19 a devenit rutina pentru personalul din spitalele REGINA MARIA
In toate spitalele din Reteaua REGINA MARIA s-a instituit regula testarii periodice a tuturor persoanelor care sunt implicate in ingrijirea pacientilor. Aceasta testare se efectueaza sistematic la intervale de timp prestabilite, dar si in cazul aparitiei de semne, simptome, sau a unei suspiciuni de infectare.

Protectia personalului inseamna protectia pacientului

De masurile protective aplicate si destinate personalului medical beneficiaza toti pacientii. Regulile de preventie a infectiei COVID-19 impun purtarea echipamentelor personale de protectie complete in salile de operatii sau in situatia efectuarii manevrelor chirurgicale.Echipementul de protective va cuprinde: manusi, ochelari de protectie si viziera, masca FFP2/FFP3, bonete, halate impermeabile, protectie pantofi de unica folosinta De asemenea, intreg personalul trebuie sa poarte masca de protectie intotdeauna, nu doar in sala de operatie. In functie de zona de risc in care lucreaza fiecare persoana, se asigura echipament de protectie adecvat. Ne dorim ca personalul nostru sa ramana in siguranta, pentru ca si pacientii nostri sa fie protejati.
Regulile de igiena a mainilor sunt respectate cu maxima strictete, personalul trebuie sa sa le aplice inclusiv dupa ce indeparteaza echipamentul protectiv personal.

Screeningul pacientilor la accesul in unitatile sanitare se pastreaza in Reteaua de Sanatate REGINA MARIA

Toti pacientii care se adreseaza clinicilor vor fi supusi triajului epidemiologic pentru a se decela un posibil caz suspect cu rapiditate. Aceasta procedura presupune ca pacientul va fi intrebat referitot la:

  • semne, simptome de boala recente (in principal simptome respiratori precum  tusea, febra, dispneea sau simptome digestive precum greata, varsaturi),
  • istoricul privind calatoriile,
  • un posibil contact cu un caz suspect sau depistat.

De asemenea, inainte de a se permite accesul va fi necesara masurarea temperaturii corporale, fara a avea contact fizic cu pacientul. Aceste masuri de screening se aplica nu doar pacientilor, ci si personalului medical, la accesul in unitatea sanitara.
In continuare, pacientii nostri pot beneficia de serviciile Clinicii Virtuale pentru a se reduce posibilitatea transmiterii COVID-19.

Masurile de distantare raman, in continuare, esentiale

Accesul in spitale este in continuare redus, fiind permis doar pentru persoanele care necesita internarea. Vizitatorii sunt rugati sa tina cont de masurile necesare pentru a asigura protectia si siguranta pacientilor internati si sa inteleaga necesitatea de a nu fi premise vizite. Este una dintre masurile restrictive, dar care are potential mare de a scadea riscul de expunere a tuturor pacientilor internati, inclusiv a celor dragi tie.
De asemenea, se recomanda pastrarea distantei sociale de 1,5 m intre persoanele care se interneaza.

Reguli stricte pentru igienizarea spatiilor

Se realizeaza o igiena riguroasa, periodica, rapida si corecta a tuturor spatiilor, urmata de dezinfectie utilizand substante dezinfectante speciale de uz spitalicesc. Se curata in mod particular suprafetele atinse frecvent: manere, clante, butoane. Personalul care asigura igienizarea spatiilor poarta de asemenea, echipament de protectie.

Pregatiri exceptionale pentru momentul operator aplicabile tuturor interventiilor chirurgicale

Se aplica reguli stricte referitoare la personalul medical care este prezent in momentul intubarii si extubarii pacientului, se iau masuri pentru a reduce prezenta personalului non-esential in sala de operatie, astfel incat sa se diminueze riscul unei expuneri inutile la aerosoli posibil infectanti.
De asemenea, este obligatorie purtarea echipamentului de protectie de tot personalul prezent in sala de operatie. Echipamentul personal protectiv se utilizeaza doar in aria izolata a salii de operatie si nu este permisa parasirea ariei izolate purtand echipamentul respectiv. Purtarea echipamentelor de protectie in salile de operatii reprezinta o practica de siguranta aplicata cu strictete, de rutina; cu atat mai mult, in aceasta perioada, nu se admite nici o abatere de la aceste protocoale.
Se aplica in continuare protocoalele de curatare, dezinfectie si sterilizare a instrumentarului si teatrelor de operatii, timpul alocat acestor proceduri a crescut si s-au introdus intervale de timp mai mari intre interventiile chirurgicale succesive.
De asemenea, se asigura blocuri operatorii, sali de anestezie terapie si circuite separate pentru pacienti cu rezultate negative la testarea PCR si pentru pacienti care au nevoie de interventie urgenta pentru care nu se mai poate astepta rezultatul testului.

Pregatirea adecvata a pacientului pentru perioada post-operatorie

Se iau toate masurile astfel incat sa se optimizeze durata internarii, se aplica protocoale standardizate pentru a se asigura eficienta interventiilor si a se scadea riscul aparitiei complicatiilor.
In cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA exista mai multe centre chirurgicale acreditate international in care rezultatele obtinute se compara cu rezultatele altor centre de prestigiu la nivel international (acreditare Surgical Review Corporation), astfel incat pentru ingirjirile acordate la nivelul acestora nivelul de performanta este augmentat:

De asemenea, Spitalul Baneasa este singurul spital din tara acreditat la standarde internationale de Joint Commission International (JCI) - liderul mondial in asigurarea calitatii ingirjirilor si siguranta pacientului.
Pentru pacientii care au nevoie de recuperare dupa interventia chirurgicala, se previzioneaza aceste nevoie, astfel incat sa se optimizeze ingrijirile.

Masuri aditionale de ordin administrativ

Masurile recomandate de autoritati sunt respectate in totalitate si se pastreaza in permanenta contactul cu autoritatile.
Se iau toate masurile pentru o buna informare a personalului, dar si a pacientilor astfel incat sa se respecte regulile de igiena respiratorie, regulile privind igiena mainilor si regulile de izolare, atunci cand acestea sunt necesare.
Daca ai nevoie de mai multe informatii despre internare sau alte servicii disponibile in cadrul spitalelor din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA, in functie de locatie, poti accesa https://www.reginamaria.ro/spitale.

In Reteaua de Sanatate REGINA MARIA se utilizeaza doar echipamente protectie care sunt omologate, se respecta cu cea mai mare strictete toate regulile de asigurare a calitatii si sigurantei procedurilor chirugicale, se realizeaza testarea sistematica a pacientilor chirurgicali si a personalului implicat in ingrjirea acestuia.
Incurajam pacientii care au nevoie de o interventie chirugicala sa se adreseze medicului pentru evaluare si prioritizare. Medicul trebuie sa stabileasca modalitatile de abordare potrivite fiecarui pacient, astfel incat sa nu ii fie puse in periocol viata, sansele de recuperare si vindecare sau calitatea vietii.