Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Noul coronavirus si testarea pentru COVID-19

Noul coronavirus si testarea pentru COVID-19

Una dintre prioritatile pentru managementul corect al cazurilor de infectie COVID-19 si controlul raspandirii infectiei este reprezentata de testarea cat mai rapida a probelor recoltate de la pacienti care sunt considerati potentiali infectati (conform definitiei de caz suspect stabilite de autoritati).

Cazurile suspecte trebuie examinate pentru confirmarea prezentei virusului cu ajutorul testelor de amplificare a acizilor nucleici (NAAT), cum ar fi RT-PCR. Centrul European de Control al Bolilor recomanda ca, acolo unde este posibil, pentru a se scadea presiunea asupra laboratoarelor care permit testarea PCR utilizarea in practica a testelor rapide, care se bazeaza fie pe identificarea antigenelor virale, fie pe identificarea anticorpilor produsi de organism ca  raspuns de aparare in fata infectiei COVID-19. Inainte de utilizarea testelor rapide este necesara validarea clinica a performantei acestora in ceea ce priveste stabilirea corecta a diagnosticului.

 

Cine trebuie sa fie testat pentru COVID-19

Autoritatile recomanda ca testarea sa se efectueze in urmatoarele situatii, doar la recomandarea medicului:

 1. 1. La persoane care au simptome de infectie respiratorie (debut brusc cu cel putin unul dintre urmatoarele simptome - tuse, febra, dificultate in respiratie), inclusiv personal medico sanitar care:
 2. - nu au o alta cauza care sa explice simptomele
 3.   sau
 4. - nu au o alta cauza care sa explice simptomele si au calatorit international in perioada de 14 zile anterioare datei debutului.
 5. 2. La persoane care au simptome de infectie respiratorie si care au intrat in contact apropiat cu o persoana la care s-a confrmat infectia COVID-19. Contact apropiat inseamna ca locuiesc in aceeasi gospodarie cu un pacient care are COVID-19, sau au avut contact fizic direct cu o persoana care are COVID-19 fara sa se protejeze, sau au intrat in contact cu secretii infectioase de la o persoana bolnava, sau a avut contact fata in fata sau  au stat in aceeasi incapere cu o persoana cu COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pentru o durata de peste 15 minute.
 6. 3. La pacienti asimptomatici inainte de procedura de transplant, la donatorii de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice inainte de a dona, la pacienti cu transplant de tesuturi si celule stem hematopoietice aflati in tratament imunosubpresor, inaintea fiecarei internari din perioada de monitorizare posttransplant (2 teste la 24 de ore interval).
 7. 4. La pacienti care nu au simptome de infectie respiratorie, dar cu imunosubpresie in contextul bolii sau indusa medicamentos la internare in spital (2 teste la 24 de ore interval).
 8. 5. La pacienti oncologici fara simptome respiratorii aflati in curs de chimioterapie si sau radioterapie - de 2 ori pe luna.
 9. 6. La pacienti oncologici fara simptome respiratorii inainte de efectuarea interventiilor sau a unor manevre invazive.
 10. 7. La persoane care fac hemodializa si au simptome respiratorii.
 11. 8. La persoane care fac hemodializa care au avut contact cu un caz confirmat (2 testari la 6-7 zile interval intre testari).
 12. 9. La persoane instituționalizate care au simptome.
 13. 10. La gravide care nu au simptome, dar se afla in carantina sau izolare la domiciliu sau au avut contact cu un caz confirmat.
 14. 11. La personalul de ingrijire din camine de batrani - de 2 ori pe luna.
 15. 12. La personalul sanitar care nu are simptome, in a 6-7a zi de la ultimul contact posibil infectant.
 16.  

Unitatile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical si /sau pacienti prin tehnici RT-PCR, suplimentar fata de aceste recomandari, care pot fi realizate cu resurse proprii in laboratoarele pe care le detin sau in alte laboratoare.

Daca rezultatul testarii va fi pozitiv, toate aceste persoane vor fi internate sau izolate.

 

RT-PCR este metoda de testare pentru diagnosticul infectiei COVID-19

Practic, pentru diagnosticul infectiei COVID-19 se efectueaza teste PCR cu ajutorul carora se identifica direct virusul in secretiile din tractul respirator recoltate in principal prin exudat nasofaringian.

Metoda de testare recomandata (la noi in tara, dar si la nivel international) pentru stabilirea diagnosticului este cea de amplificare a acizilor nucleici (NAAT), asa cum este RT- PCR (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction). RT- PCR se refera la reactia de polimerizare in lant, o tehnologie de biologie moleculara care este folosita pentru a amplifica si transcrie secventele de ARN viral (virusul SARS-CoV-2 este un virus de tip ARN) in fragmente de ADN, pe care le multiplica pentru a le putea detecta. Cu ajutorul acestei reactii este posibila identificarea fragmentelor de ARN viral in secretiile respiratorii recoltate de la pacient.

Pentru realizarea testelor PCR se recolteaza probe din tractul respirator superior prelevate cu ajutorul tampoanelor de exsudat nasofaringian si faringian si/sau probe din tractul respirator inferior, precum sputa (daca exista) sau aspirat endotraheal sau lavaj bronhoalveolar de la pacientii cu afectare respiratorie acuta severa.

Centrul European de Control al Bolilor si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca diagnosticul se se puna utilizand aceste teste de biologie moleculara.

in prezent, testele de tip PCR se pot realiza doar in laboratoare de biologie moleculara care sunt bine dotate tehnologic, care au personal calificat, care au la dispozitie toti reactivii necesari realizarii testelor.

Pentru a creste capacitatea de testare si a descreste presiunea asupra laboratoarelor in care se efectueaza testele de biologie moleculara, in conditiile deficientei de aprovizionare cu reactivii necesari, se considera important sa se poata utiliza in practica si teste rapide. Sensibilitatea si acuratetea testelor rapide poate fi mai mica decat a testelor diagnostice realizate in laboratoare acreditate. De aceea, inainte de a fi utilizate aceste teste rapide ca teste de rutina, este nevoie de validarea clinica a performantelor diagnosticului in viata reala (analizand rezultatele pe care le dau si comparandu-le cu rezultatele testelor RT-PCR) pe un numar mare de persoane.

 

Ce sunt testele rapide

Testele rapide sunt teste de tip calitativ sau semicantitativ in vitro care se pot realiza prin proceduri non - automate, avand ca principal atu faptul ca pot da rezultate rapide, ca se realizeaza mai usor si sunt mai simplu de interpretat, putandu-se efectua si in laboratoare de la nivelul spitalelor, dar si in alte laboratoare, mai apropiate de locul unde se afla pacientii. Rezultatele la testele rapide se pot observa foarte repede, in mod obisnuit in 10-30 de minute.

Sunt doua tipuri de teste rapide care sunt in uz sau se afla in curs de dezvoltare:

 • teste directe care urmaresc identificarea antigenelor SARS-CoV-2 in secretiile nasofaringiene,
 • teste indirecte care urmaresc detectarea in sangele pacientilor a anticorpilor care apar datorita raspunsului imun al organismului la virus.

Despre testele directe, doamna dr. Andreea Cristina Alexandru medic primar medicina de laborator, medic- sef Laborator Central Bucuresti si director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA, precizeaza urmatoarele: "Acest tip de teste cu performante dovedite ar putea sa fie folosite pentru trierea pacientilor si identificarea rapida a acelora cu probabilitate mare sa aiba infectia cu COVID-19, reducand nevoia si utilizarea de RT-PCR, insa in acest moment nu avem astfel de tipuri de teste cu performante dovedite si de aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii nu recomanda utilizarea acestor tipuri de teste de diagnostic rapid in uzul medical curent de diagnostic si triaj al pacientilor."

Testele rapide de tip anticorpi: aceste teste identifica anticorpii de tip IgM si IgG pe care ii produce organismul atunci cand este infectat cu noul coronavirus SARS-CoV-2.  Testele se bazeaza pe felul in care raspunde organismul uman la infectia cu SARS-Cov-2. Noul coronavirus este mai nou aparut si nu sunt cunoscute toate datele referitoare la modul in care organismul nostru raspunde la aceasta infectie, in plus rezultatele oferite de aceste teste nu au validitate, de aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii nu recomanda utilizarea testelor rapide bazate pe detectia de anticorpi pentru pacienti.

Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), laboratoarele de biologie moleculara din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA utilizeaza in prezent teste de tip RT_PCR pentru stabilirea diagnosticului de COVID-19. Testele pentru diagnosticarea COVID-19 se realizeaza doar la solicitarea autoritatilor.

 

Surse:

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/overview-rapid-test-situation-covid-19-diagnosis-eueea

http://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical/1623-metodologia-de-supraveghere-a-covid-19-actualizare-03-04-2020/file

Antibody responses to SARS-CoV-2 in patients of novel coronavirus disease 2019, Juanjuan Zhao et all, Clinical Infectious Diseases, https://doi.org/10.1093/cid/ciaa344