Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Efectele secundare nu trebuie sa descurajeze consumatorii de statine

Medicamentele pe baza de statine ajuta la scaderea nivelului de colesterol, dar multi consumatori de statine intrerup adesea aceasta medicatie deoarece constata efecte secundare.

Un studiu al cercetatorilor din cadrul Brigham and Women’s Hospital, institutie afliliata Harvard, publicat in Annals of Internal Medicine, a descoperit ca pacientii care isi intrerup statinele, dupa ce incep din nou sa le ia, continua o perioada de timp lunga.

Studiul a examinat mai mult de 100.000 de pacienti carora li s-a prescris cel putin o data un medicament pe baza de statine. Mai mult de jumatate si-au intrerupt medicatia cel putin o data, adesea datorita efectelor secundare. Insa, dintre cei care le-au reluat, aceleasi statine sau altele, mai mult de 90% luau aceste medicamente la un an distanta. Foarte putini au mai constatat alte efecte secundare.

Acest studiu a fost efectuat doar intr-un singur centru universitar medical, deci concluziile ar putea fi limitate. Cu toate acestea, studiul ofera vesti bune femeilor care sufera de boli cardiace, deoarece statinele ajuta la reducerea riscurilor.

Text: www.health.harvard.edu