Teste prenatale de screening si diagnosctic efectuate in Spitalul Baneasa

Un diagnostic antenatal acurat optimizeaza ingrijirea in sarcina.

Medicii din Spitalul Baneasa sunt acreditati de Fundatia de Medicina Fetala si efectueaza ecografia de prim trimestru de sarcina (translucenta nucala), ecografia morfologica fetala de trimestru 2, investigatii foarte importante pentru evaluarea riscului ca fatul sa aiba sindromul Down sau alte anomaliile cromozomiale, respectiv pentru evaluarea dezvoltarii fatului si a organelor acestuia.

Medicii nostri imagisti sunt foarte experimentati in efectuarea si interpretarea RMN-ului fetal care furnizeaza imagini ultra-performante a defectelor structurale cum ar fi hernia diafragmatica congenitala, mase la nivelul toracelui, leziuni cerebrale, defecte la nivelul fetei sau alte anomalii fetale.

Optiunile de diagnostic interventional efectuate in cadrul Spitalului Baneasa merg de la amniocenteza si biopsie de vilozitati coriale, pana la fetoscopie, cordocenteza si biopsie placentara. Cordocenteza ecoghidata permite aspirarea pe ac a sangelui din cordonul ombilical pentru evaluarea genetica, biochimica si hematologica. Biopsia placentara se foloseste atunci cand nu se poate obtine un esantion de sange fetal sau de lichid amniotic.

Testele de screening prenatale pot identifica daca exista un risc crescut ca bebelusul sa aiba anumite afectiuni, insa nu vor permite stabilirea cu certitudine a unui diagnostic. In general, testele screening, de tipul analizelor de sange si ecografiilor, fac parte din ingrijirea de rutina in sarcina. Anumite teste specifice de screening, cum sunt cele pentru depistarea anomaliilor cromozomiale sunt de asemenea oferite in sarcina. Aceste investigatii nu sunt periculoase pentru mama sau copil.

Daca testele screening indica o posibila problema – sau daca varsta, istoricul familial sau medical indica un risc crescut pentru a avea un copil cu o afectiune genetica – ti s-ar putea recomanda un test prenatal de diagnostic care este mai invaziv si care reprezinta singura modalitate de a confirma sau infirma un diagnostic. De asemenea, unele teste de diagnostic prenatal, cum sunt amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale au un risc redus de avort.