Metode de tratament in chirurgia vasculara

Dr. Sorin Baila, seful departamentului de chirurgie vasculara ne-a dat cateva detalii despre metodele de tratament utilizate actualmente in patologia vasculara. “Tratamentul conservator al afectiunilor vasculare este un tratament de granita, atat medicii cardiologi si internisti, cat si medicii de familie sau de alte specialitati pot sa initieze acest tratament si sa monitorizeze boala, pe langa specialistul in chirurgie vasculara. Dar o parte specifica in rezolvarea acestei patologii ii revine cu siguranta chirurgului vascular si aceasta consta in tratamentul interventional. Modalitatile prin care un flux de sange care este stanjenit sever sau ocluzionat poate fi recuperat consta in proceduri endovasculare sau chiar interventii chirurgicale deschise” mentioneaza dr. Baila.

“Sunt foarte multe proceduri endovasculare noi, minim invazive, care se bazeaza atat pe efecte fizice, chimice cat si farmacologice, prin care se ridica obstacolul sau chiar se repermeabilizeaza arterele, de multe ori pe o lungime substantiala (acestea sunt procedurile endovasculare). De exemplu, angioplastiile cu balon sau implantare de stent se utilizeaza in acest scop. Vorbind despre procedurile chirurgiei clasice - deschise vasculare, exista trei metode de baza: endarterectomia (ridicarea obstacolului impreuna cu o parte a peretelui arterial), angioplastia cu petic (patch), adica atunci cand inchidem o artera interpunem acest “petic” biocompatibil pentru a nu sutura stenozant artera si, in al treilea rand vorbim despre operatia de bypass, operatia consacrata, clasica. Aceste interventii sunt utilizate in ischemia cronica. Si, din ce in ce mai uzitata, incitanta, atractiva dar si foarte, foarte utila este procedura hibrid, in care cele doua metode terapeutice, endovasculara si chirurgia deschisa, se completeaza si realizeaza, in cele din urma, revascularizarea membrului pelvin afectat”.


In functie de tipul de afecțiune vasculara diagnosticata exista, asadar, numeroase tipuri de interventii vasculare, dintre care cele mai utilizate tehnici sunt:

  • Angioplastia cu balon și/sau stentarea – Angioplastia este procedura endovasculara minim invaziva care se efectueaza pentru a largi arterele blocate sau ingustate prin depunerea placilor de aterom. In timpul angioplastiei se introduce un cateter prevazut cu un mic balon in varf, care se umfla in interiorul arterei ingustate pentru a largi si a imbunatati fluxul sanguin. Adesea, se poate introduce un stent, adica un tub mic tip plasa pentru a consolida peretele arterei si a mentine artera larg deschisa. 
  • Angioplastia se efectueaza sub anestezie locala. Este injectata substanta de contrast in corp pentru a vizualiza fluxul de sange prin artere cu ajutorul razelor X. Folosind aceste imagini radiologice cu raze X, se introduce un fir de ghidare subtire printr-o artera, pana la segmentul stenozat/ocluzionat. Un cateter cu balon (tub subtire) este apoi trecut prin firul de ghidare catre artera îngustata. Cateterul cu balon are un balon dezumflat la varf, care este umflat la locul blocarii. Balonul largeste artera, comprimand placa pe peretele arterei. Se poate introduce, de asemenea, un tub din plasa de sarma, numit stent, impreuna cu cateterul cu balon pentru a ajuta la mentinerea arterei deschise și pentru a preveni îngustarea sa din nou. Balonul și cateterele sunt indepartate, iar stentul ramane pe loc. Astfel pot fi tratate ingustarile de la nivelul arterelor carotide și de la nivelul arterelor periferice ale membrelor.
  • Trombectomia – procedura chirurgicala prin care se extrage, cu ajutorul unui cateter intravascular, un cheag de sange de la nivelul unei artere sau vene.
  • Endarterectomia – indepartarea placii de aterom impreuna cu o parte a peretelui arterial.
  • Bypass vascular – procedura chirurgicala prin care se creeaza o cale alternativa pentru circulatia sangelui, care ocoleste zona obliterata. Bypass-ul chirurgical este efectuat, de obicei, la pacienții care nu sunt buni candidați pentru angioplastie sau la care angioplastia este ineficienta. Este o optiune buna de tratament pentru arterele modificate ateromatos. 

Cu ajutorul unei grefe naturale sau sintetice, un bypass chirurgical directionează fluxul de sange in jurul unei zone de blocaj cauzate de o obstructie, de obicei data de placa de aterom. Operatia nu vindeca boala si nici nu indeparteaza blocajul. Este o ocolire chirurgicala, exact precum o ocolire a unui drum blocat.
 

  • Terapia de ablatie venoasa pentru varice - Daca ciorapii compresivi nu ofera o usurare suficienta dupa minim 3 luni de purtat si daca venele afectate de varice sunt suficient de drepte (determinata de ultrasunete), o forma de terapie de ablatie (laser, radiofrecventa sau injectie mecanica) este o optiune.

Tratamentul se administreaza in cabinetul chirurgului vascular, sub anestezie. Medicul va introduce un cateter (tub subtire) in vena. Prin intermediul cateterului se produce hipertermie locala (radiofrecventa, abur, laser) sau se realizeaza crioablatie, proceduri care au ca efect distrugerea venei – echivalenta cu ablatia ei. După procedura, piciorul este infasurat cu un bandaj compresiv. 

  • Scleroterapie - Venele mici de tip „paianjen”, teleangiectazii, venele reticulare de la nivelul membrelor inferioare pot fi tratate în acest mod, folosind un ac foarte mic introdus in vena pentru a injecta sclerozantul, o substanta chimica care provoaca spasm si coagulare a venei. Acest tip de tromb nu este periculos si este descompus de procesele naturale ale corpului, astfel obtinandu-se efectul estetic dorit.

Lista de proceduri si interventii chirurgicale vasculare

  • Repararea anevrismului aortic;
  • Repararea fistulei aortocave;
  • Repararea fistulei aortoenterice;
  • Chirurgia fistulei arteriovenoase;
  • Chirurgia unor malformatii arteriovenoase;
  • Chirurgie de bypass: by-pass aorto-femural sau bifemural cu proteza;by-pass ilio-femural, femuro-popliteu sau femuro-tibial cu vena safena interna sau proteza; by-pass extraanatomic carotido-subclavicular, femuro-femural, axilo-femural sau bifemural;
  • Endarterectomii, angioplastii de artere periferice;
  • Endarterectomia carotidiană;
  • Extirpare tumori glomice;
  • Trombendarterectomie aorta infrarenala;
  • Rezectia anevrismelor arteriale;
  • Acces vascular pentru hemodializa;
  • Reconstructii arteriale sau venoase in chirurgia onco-vasculara – realizate in colaborare cu chirurgia generala;
  • Ablația cu radiofrecvență;
  • Stentarea vasculară;
  • Cura chirurgicala a varicelor;
  • Reconstituirea venei cave;
  • Trombectomie/trombendarterectomie la nivelul arterelor membrelor inferioare.