Dictionar de analize

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Profil lipidic (colesterol, colest HDL, LDL, trigliceride)

Taburi verticale

Descriere

Trigliceridele sunt compusi lipidici formati din glicerol esterificat cu 3 catene de acizi grasi. Se gasesc in majoritatea grasimilor si uleiurilor vegetale si animale. Trigliceridele din tesutul adipos reprezinta cel mai important depozit de rezerve energetice ale organismului.

Valori ridicate ale trigliceridelor, reprezinta un factor de risc pentru aparitia diabetului sau patologii pancreatice. Hipertrigliceridemia este un factor de risc pentru boala arterelor coronare in special cand HDL scazut este prezent.

Profilul standard de lipide consta in masurarea:

  • Trigliceridelor
  • Colesterolului total
  • HDL colesterol
  • LDL colesterol
Interpretari

Cote functionale la adulti:

  • Valorile normale: <150 mg/dL
  • Valori la limita: 151-200 mg/dL
  • Valori crescute: 201-499 mg/dL
  • Valori alarmante: >500 mg/dL

Valori crescute:

  • Hiperlipidemii genetice
  • Guta
  • Pancreatita
  • Boli hepatice
  • Alcoolism
  • Boli renale
  • Sindrom nefrotic
  • Hipotiroidism
  • Diabet zaharat
  • Anorexie nervoasa

Valori scazute:

  • Malnutritie
  • Malabsorbtie
  • Hipertiroidism
  • Hiperparatiroidism
  • BPOC
Indicatii

Testarea profilului lipidic se recomanda in urmatoarele situatii:

  • Identificarea hiperlipemiilor
  • Evaluarea riscului de aterscleroza
  • Toti adultii peste 20 ani o data la 5 ani
  • Barbati cu varsta > 35 ani cu risc crescut de boala coronariana
  • Femeie cu varsta >45 ani cu risc crescut de boala coronariana