Teste si investigatii

Diagnostic vestibular, incepand de la varsta de 5 ani:

  • Consult ORL cu istoricul amanuntit al bolii - medicul consulta pacientul, pune intrebari pentru a afla istoricul detaliat al afectiunii si bolilor asociate si efectueaza o serie de teste clinice vestibulare (de ex. Romberg, Fukuda, head shaking test
  • Videonistagmografie - consta in examinarea nistagmusului (o miscare anormala a ochilor) – analiza reflexului vestibulo- ocular. Acest test se efectueaza cu ochelari cu camera video, in anumite pozitii de testare (pe o canapea). Este prima si cea mai importanta investigatie vestibulara pentru ameteli, vertij, tulburari de echilibru. Tot cu ajutorul acestor ochelari, se vor efectua si manevrele de repozitionare in cazul VPPB-ului (deplasarea otolitilor), de catre medic.
  • Nistagmus indus de vibratie - ofera informatii despre tipul afectiunii (de tip periferic, cauzat de urechea interna sau de tip central, de cauza neurologica)
  • Video head impulse test – se realizeaza cu ochelari cu camera video ultraperformanta, cu viteza mare (250 Hz) si permite inregistrarea sacadelor corectoare de la sfarsitul miscarii capului (cele vizibile si cu ochiul liber), dar si a sacadelor din timpul miscarii capului (care nu sunt vizibile). Cu ajutorul acestui test se exploreaza functia celor sase canale semicirculare ale urechii interne, concomitent la ambele urechi. Investigatia diferentiaza o afectiune periferica (ORL) de una de tip central (neurologica) si ajuta la cuantificarea deficitului vestibular si monitorizarea progresului in timpul recuperarii vestibulare
  • Posturografie computerizata- este un test complex, efectuat pe o platforma de echilibru cu senzori de presiune care preia datele generate de miscarile (voluntare si involuntare) pacientului si le transmite unui software specializat. Ofera informatii importante pentru stabilirea diagnosticului, cum ar fi modul in care pacientul foloseste cele trei sisteme esentiale in realizarea echilibrului (sistemul nervos, urechea interna si sistemul vizual).  Posturografia evalueaza si riscul de cadere (la varstnici). 
  • Audiometrie tonala – obligatorie in cadrul diagnosticului vestibular atunci cand exista si simptome auditive
     

 

Diagnostic audiologic, incepand de la varsta de 3 ani

  • Consult ORL 

  • Imitanta acustica (timpanometrie) – timpanograma, reflex stapedian 

  • Audiometrie tonala - are drept scop determinarea pragurilor auditive in conducere aeriana si osoasa, pentru fiecare ureche. Pragul de auz este nivelul cel mai mic la care este perceput sunetul pentru fiecare ureche testata.

  • Audiometrie tonala pentru tinitus

  • Audiometrie vocala - este o masura globala a functiei auditive, avand sarcina de a evalua inteligibilitatea vorbirii. Este utilizata in scop diagnostic pentru a face diferenta intre hipoacuziiile neurosenzoriale (leziuni cohleare si retrocohleare), hipoacuziile de transmisie si tulburari centrale de integrare, pentru controlul eficientei protezarii auditive, pentru verificarea eficientei tratamentului medical, pentru verificarea  rezultatelor audiometriei tonale prin stabilirea sau nu a concordantei intre media pragurilor tonale si pragul inteligibilitatii vorbirii, expertiza medico-legala pentru hipoacuziile neorganice la simulanti.

 

Audiometria la copii

Evaluarea auzului la copil reprezinta o provocare fata de cea la adult. Copiii sunt instruiti asupra metodologiei de examen mult mai greu, nu sunt cooperanti si nu au suficienta motivatie pt ca rezultatul probelor sa fie fidel, deoarece  sunetele utilizate in audiometria tonala sunt lipsite de interes pentru copil, materialul vorbit este uneori de folosinta limitata datorita intarzierii in dezvoltarea limbajului si datorita limitelor vocabularului achizitionat; copiii pot refuza castile care sunt indispensabile pt realizarea testelor. Pentru copiii sub 5 ani se utilizeaza in acest caz metode comportamentale care se bazeaza pe observarea modului in care comportamentul copilul se modifica in urma stimularii sonore, audiometria cu intarire vizuala si audiometria prin joc.


 

Pregatirea pentru investigatiile audiologice si vestibulare

Pacientul trebuie sa stie ca investigatiile de mai sus nu sunt dureroase si nu produc, de obicei, o ameteala mai accentuata decat cea pe care o resimte deja. Inainte de efectuarea testelor, se va intrerupe timp de 2 zile medicatia cu sedative (Metoclopramid, diazepam), medicamente antivertiginoase (Betaserc, Arlevert), antialergice sau medicatia anxiolitica (Xanax, Anxiar etc). Medicatia pentru hipertensiune sau alte boli cardiace nu trebuie intrerupta! De asemenea, in ziua realizarii testelor pacientele nu trebuie sa vina machiate la ochi (deci, fara fard de ochi, tus sau rimel). Dupa realizarea investigatiilor nu se recomanda sofatul, in special daca se va efectua o manevra de repozitionare.