Proceduri terapeutice

Tratamentul specific al ametelilor, vertijului si tulburarilor de echilibru

Este un tratament complex, care are ca obiective vindecarea sau ameliorarea problemelor de echilibru, preventia caderilor la personele varstnice si uneori chiar invatarea din nou a mersului. Consta in:

  • Manevre de repozitionare (pentru deplasarea otolitilor) – efectuate de medic, in cadrul diagnosticului vestibular

  • Sedinte de recuperare vestibulara pe posturograf (kinetoterapie pentru echilibru) – efectuate de kinetoterapeut specializat

Tratamentul specific al hipoacuziei

Tratamentul afectiunilor audiologice consta in medicatie specifica, indicatie chirurgicala daca este cazul, dar si protezare auditiva cu aparate de ultima generatie, care sunt reglate in functie de audiograma pacientului pe baza unui soft, de catre audioprotezist. Fiecare pacient beneficieaza si de sedinte de consiliere pentru tinitus.
 

Recuperarea vestibulara 

Are doua componente: un set specific de exercitii explicate de kinetoterapeut, pe care pacientul le va efectua acasa si o serie de sedinte efectuate pe platforma posturografului, cu ajutorul tehnologiei de realitate virtuala. Sedintele constau intr-o serie de exercitii de coordonare a miscarilor pacientului efectuate direct pe platforma posturografului, care urmaresc accelerarea recuperarii echilibrului. Sedintele sunt recomandate minimum 6 saptamani, cu 2-3 sedinte pe saptamana, cu durata de aprox. 20-30 minute. Rezultatele sunt evaluate prin posturografie si chestionarele specifice pentru vertij.

Exercitiile de reeducare vestibulara sunt indicate si in sindroamele vestibulare de tip central, la pacientii cu tulburari de echilibru; in acest caz pacientul necesita mai multe sedinte de reabilitare decat in cazul unui sindrom de tip periferic.