Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Yoga si acupresiunea ajuta la controlul tensiunii arteriale in cazul pacientilor cu fibrilatie atriala

Yoga si acupresiunea ajuta la controlul tensiunii arteriale in cazul pacientilor cu fibrilatie atriala

Concluziile a doua studii prezentate in cadrul European Society of Cardiology’s EuroHeartCare Congress au aratat ca doua terapii alternative - yoga si acupresiunea - pot scadea tensiunea arteriala la pacientii cu fibrilatie atriala.

In cadrul unui studiu, 80 de pacienti cu fibrilatie atriala au fost supusi ori unui tratament obisnuit ori unei combinatii de tratament obisnuit (pentru fibrilatie atriala sau tensiune arteriala) si yoga medicala (care se concentreaza pe respiratie adanca). Dupa trei luni, tensiunea arteriala sistolica a scazut cu 5 mm Hg si cea diastolica cu 6 mm Hg in grupul de yoga, in timp ce tensiunea arteriala a crescut in grupul care a primit tratament normal. Yoga a contribuit de asemenea la scaderea batailor inimilor participantilor si le-a imbunatatit calitatea vietii.

Intr-un alt studiu, acupresiunea sau presopunctura (o tehnica de a aplica presiune cu degetele in anumite puncte ale corpului) a dus la scaderea pulsului si tensiunii arteriale in comparatie cu un tratament inactiv la care au fost supusi 60 de oameni cu fibrilatie atriala.

Aceste studii recomada yoga si acupresiunea ca metode aditionale de tratament pentru femeile cu fibrilatie atriala.

Text: www.health.harvard.edu