Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Un test care determina rapid cauzele infectiilor digestive: diagnostic molecular

Acum, prin efectuarea unui simplu test rapid, poti afla care este cauza diareei, varsaturilor sau crampelor si durerilor abdominale, simptome intalnite frecvent atunci cand ai o infectie gastro-intestinala.

In cadrul Laboratorului REGINA MARIA se efectueaza un test modern care, utilizand o tehnologie avansata, detecteaza rapid care este cauza infectiilor gastrointestinale, ceea ce permite stabilirea tratamentului potrivit pentru eliminarea cauzelor care detemina simptomele.

Diagnosticul molecular rapid al infectiilor gastrointestinale

Infectiile gastrointestinale pot fi determinate de virusuri, bacterii sau de paraziti care determina inflamatia tractului gastrointestinal fie de la nivelul stomacului, fie de la nivelul intestinelor. Cele mai comune simptome ale infectiilor de la nivelul tractului gastrointestinal sunt diareea, febra, durerile abdominale, greata, voma. Cauza bolilor gastro-intestinale poate sa fie diferita, dar simptomele sunt asemanatoare, iar stabilirea cauzei bolilor nu poate fi facuta doar prin examen fizic al pacientului. Chiar daca simptomele determinate de diferite tipuri de microbi sunt asemanatoare, tratamentul corect trebuie facut in functie de cauza diferita care a determinat simptomele respective.

Laboratorul REGINA MARIA ofera posibilitatea unui diagnostic molecular complet si rapid in vederea indentificarii a 25 de microbi (agenti enteropatogeni) simultan, pentru diagnostic al infectiilor gastro-intestinale: 6 virusuri, 12 bacterii, 6 paraziti.

Cine are nevoie de testul rapid de diagnostic al infectiilor gastro-intestinale?

Persoanele cu intoxicatie alimentara (toxiinfectie alimentara)

Persoanele cu gastroenterite acute infectioase

Persoanele cu gastroenterita cronica

Persoane cu boala diareica infectioasa

Persoanele afectate de diareea calatorului

Persoanele care au simptome de infectii digestive precum diaree, chiar scaune cu sange (melena), dureri abdominale, varsaturi

Persoanele la care se suspecteaza infectii dobandite in conditii spitalicesti.

Testarea moleculara se adreseaza copiilor si adultilor cu sistem imunitar deficitar, susceptibili la infectii oportuniste generate de alimentatie sau de nerespectarea conditiilor de igiena.

Care sunt avantajele efectuarii testului rapid de diagnostic al infectiilor gastro-intestinale?

Stabilirea unui diagnostic corect al bolii in timp record, printr-un singur test

Identificarea existentei co-infectiilor (cand exista in acelasi timp mai multe tipuri de infectii: virale, bacteriene sau parazitare)

Ofera posibilitatea stabilirii tratamentului adecvat conform cauzelor care au determinat boala

Ofera posibilitatea inceperii unui tratament adecvat in cel mai scurt timp

Ofera posibilitatea evaluarii raspunsului la tratament (stabileste daca tratamentul este eficient)

Se evita administrarea de medicamente care nu sunt eficiente, dar care pot avea efecte adverse; de exemplu, nu se administreaza antibiotice, daca infectia este de cauza virala, deoarece antibioticele nu au actioneaza asupra virusurilor, ci asupra bacteriilor si administrarea de antibiotic este inutila in cazul infectiilor de natura bacteriana, putand in schimb sa favorizeze aparitia de complicatii prin afectarea microbiomului intestinal.

Testarea este ne-invaziva, se face din proba de scaun

Procedura de testare

Diagnosticul molecular al infectiilor (testarea sindromica) consta in detectia AND-ului sau ARN-ului agentilor etiologici prin o metoda genetica avansata, metoda PCR (reactie de polimerizare in lant - PCR: Polymerase Chain Reaction). Cu aceasta metoda se poate identifica agentul patogen dintr-un produs biologic al pacientului pentru diagnosticul corect si rapid al bolii, alegerea tratamentului si evaluarea raspunsului la tratament, precum si pentru stabilirea unui prognostic al bolii.

Pentru efectuarea testarii este necesara recoltarea unei probe de scaun.

Rezultatele se ofera in timp scurt: aproximativ 4 ore de la primirea probei in laborator.

Care sunt tipurile de microbi detectate de test

Testul include posibilitatea identificarii simultane a 3 tipologii (paneluri) diferite de agenti patogeni, pentru fiecare dintre cele 3 clase de agenti infectiosi care sunt implicati in determinarea inflamatiei gastro-intestinala: virusuri, bacterii sau fungi.

Panelul de virusuri gastrointestinale- pentru diagnosticul infectiilor gastro-intestinale de cauza (etiologie) virala

Identifica 6 dintre virusurile enteropatogene (care afecteaza tractul gastro-intestinal) care sunt cel mai frecvent implicate in patologia gastrointestinala:

 1. Norovirus GI (NVG1): virus extrem de contagios care determina varsaturi si diaree.
 2. Norovirus GII (NVG2)
 3. Rotavirus A (ROV): virus care determina diaree severa la copiii nou-nascuti si cei cu varsta mica
 4. Adenovirus F (ADV-F): virus care poate infecta mai multe organe si care poate determina scaune apoase, cu febra si varsaturi.
 5. Astrovirus (ASV): virus care afecteaza mai ales copiii si batranii, provocand diaree
 6. Sapovirus (SV)

Panelul de bacterii gastrointestinale - pentru diagnosticul infectiilor gastrointestinale de cauza (etiologie) bacteriana; identifica 12 tipuri de bacterii enteropatogene (inclusiv screening complet E. coli) dintre bacteriile implicate frecvent in patologia digestiva:

 1. Campylobacter spp.(Cam)
 2. Clostridium difficile toxin B (CdB)
 3. Salmonella spp. (Sal): bacterie care se transmite pe cale alimentara, poate fi transmisa prin intermediul ingerarii de carne insuficient pregatita termic (inclusiv carne de pui, fructe de mare), oua, lapte si produse din lapte. Simptomele frecvent intalnite in cazul infectiei cu Salmonella include greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, febra si dureri de cap.
 4. Shigella spp. /Enteroinvasive/: este raspandita in ape contaminate cu materii fecale. Simptomele infectiei cu Shigella (dizenterie bacilara) include dureri abdominale, crampe, diaree, febra, varsaturi, posibil scaune cu sange sau cu mucus.
 5. Escherichia coli (Sh / El)
 6. Vibrio spp. (Vib)
 7. Yersinia enterocolitica (Yer): este o cauza mai putin frecventa de diaree si durere abdominala, infectia se transmite prin ingerarea alimentelor contaminate, mai ales carne cruda sau insufficient pregatita, dar si inghetata si lapte. Simptomele frecvent intalnite sunt febra, dureri abdominale, diaree (in multe situatii scaune diareice cu sange)
 8. Aeromonas spp. (Aer)
 9. Gene stx1 / stx2 – genele Toxinei Shiga
 10. Gene eaeA pentru Escherichia coli enteropatogen
 11. Gene It/st pentru E.coli enterotoxigenic, E. coli O157
 12. Gene aggR pentru E.coli enteroagregativ (aggR)
 13. Clostridium difficile hipervirulent (CD hiper)

Escherichia coli, Salmonella si Campylobacter sunt patogenii enterogeni care sunt intalniti cel mai frecvent in epidemiile de infectii gastro-intestinale care se transmit alimentar.

Escherichia coli, Salmonella si Shigellasunt printre cele mai frecvente cauze ale diareei calatorului.

Panelul de paraziti gastrointestinali - pentru diagnosticul infectiilor gastro-intestinalede cauza (etiologie) parazitara; identifica 6 tipuri de paraziti enteropatogeni implicati frecvent in patologia digestiva

 1. Giardia lamblia (GL)
 2. Entamoeba histolytica (EH)
 3. Cryptosporidium spp. (CR)
 4. Blastocystis hominis (BH)
 5. Dientamoeba fragilis (DF)
 6. Cyclospora cayetanensis (CC)

Bolile gastrointestinale reprezinta una dintre cauzele care au impact negativ asupra sanatatii determinand suferinta, internari si decese in intreaga lume. Cei mai afectati sunt copiii si persoanele cu sistemul imunitar compromis (persoanele care sufera de afectiuni cronice, cancere.

Pentru a stabili care este cauza diareei – care poate fi determinata de o multitudine de agenti patogeni, se folosesc diferite metode de diagnostic precum microscopia, testele antigenice, culturile, dar si metoda PCR, uneori fiind necesara efectuarea unor combinatii de teste. Testul de diagnostic molecular rapid al infectiilor gastrointestinale (testare sindromica) a fost dezvoltat recent pentru a stabili tipul de agent patogen implicat in dezvoltarea infectiilor la nivel gastro-intestinal utilizand doar o proba de scaun.

Surse de informatie:

Syndromic Panel-Based Testing in Clinical Microbiology, Poornima Ramanan, Alexandra L. Bryson, Matthew J. Binnicker, Bobbi S. Pritt, Robin Patel, Clinical Microbiology Reviews Nov 2017, 31 (1) e00024-17; DOI: 10.1128/CMR.00024-17

Multiplex Molecular Panels for Diagnosis of Gastrointestinal Infection: Performance, Result Interpretation, and Cost-Effectiveness, Matthew J. Binnicker, Journal of Clinical Microbiology Nov 2015, 53 (12) 3723-3728; DOI: 10.1128/JCM.02103-15

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.