Alege sectiunea

Tu ce risc ai sa mostenesti cancerul? Cunoaste-l, ca sa-l poti invinge!

1 din 3 persoane va primi de-a lungul vietii un diagnostic de cancer, iar dintre acestea, 1 din 5 va pierde lupta cu boala. Si, in timp ce unele forme ale maladiei canceroase nu sunt ereditare, cancerele de san, ovare, uter, intestine, stomac, piele sau pancreas pot fi mostenite.

Cum ar fi, insa, daca ai putea afla din timp care este riscul tau sau al familiei tale de a primi un diagnostic de cancer? Nu ai vrea sa faci tot posibilul pentru a evita un astfel de scenariu? Aceasta optiune exista acum si in Romania, sub forma testului Cancer Risk, disponibil la Genetic Center.

Ce este testul Cancer Risc si de ce ar trebuie sa optati pentru el?

Testul Cancer Risk stabileste care este riscul de a dezvolta una dintre formele de cancer amintite mai sus, pornind de la analiza a 30 de gene despre care se stie ca sunt direct legate de incidenta tumorilor maligne. Nu este o forma de diagnostic sau de tratament, dar ofera ceva la fel de pretios: un semnal de alarma, o punere in garda. Este o metoda de PREVENTIE. Astfel, daca rezultatele testului sunt pozitive, acestea permit conceperea unui plan de screening (monitorizare) si detectie precoce, crescand astfel sansele de supravietuire.

Metodele utilizate de testul Cancer Risk

Folosind o tehnologie inovativa, cunoscuta sub numele de „next generation sequencing” (NGS), Testul Cancer Risk analizeaza cele 30 de gene implicate in dezvoltarea maladiilor canceroase. Este vorba atat despre cunoscutele BRCA1 si BRCA2, cele doua gene care au determinat-o pe Angelina Jolie sa opteze pentru o dubla mastectomie si histerectomie, cat si de gene mai putin cunoscute, dar egal de riscante, precum APC, ATM, BAP1, BARD1, BMPR1A, BRIP1, CDH1, CDKN2ACDK4, CHEK2, EpCAM, GREM1, MLH1, MSH2, MSH6, MITF, MUTYH, NBN, PALB2, PMS2, POLD1, POLE, PTEN, RAD51C, RAD51D, SMAD4, STK11 si TP53.

Rezultate posibile ale testului Cancer Risk

Analiza celor 30 de gene conduce la unul dintre cele rezultate de mai jos, care va vor fi explicate si interpretate de expertii Genetic Center, in cadrul unei consultatii. 
a)  O mutatie patologica este identificata – exista riscul ca, la un moment dat pe parcursul vietii, sa dezvoltati unul sau mai multe din tipurile de cancer mentionate. Actiunile de screening periodic si preventie sunt recomandate. 
b) Nu este prezenta nicio mutatie patologica  –  nu prezentati risc crescut pentru una din formele de cancer analizate.

Avantajele Testului Cancer Risk

  • Testul este RAPID si in cel mai scurt timp aflati daca aveti mutatiile care va predispun la a dezvolta una dintre formele de cancer analizate.
  • Testul este PRECIS, singurele cazuri in care rezultatele nu pot fi concludente sunt daca ati suferit un transplant de maduva de la un donator, aveti o afectiune genetica rara (ex: mozaicism) sau aveti deja un diagnostic de cancer al sangelui (ex: leucemie, limfom sau mielom multiplu).

Testul Cancer Risk nu este un test de diagnostic. El nu da un verdict de cancer si nici nu poate prevesti ca veti face cu certitudine boala la un moment dat al vietii. Testul vorbeste despre riscuri, despre predispozitia genetica si, pe baza lui, medicii nostri va pot face recomandari care sa va ajute sa va mentineti starea de sanatate. 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.