Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tratamentul minim invaziv cu laser al pietrelor la rinichi

Ureteroscopia flexibila cu laser Holmium face parte din procedurile urologice moderne minim-invazive de tratament al litiazei renale. Interventia se efectueaza pe cai naturale, pe unde curge urina, fara sa fie nevoie de incizie, ceea ce inseamna pentru pacient internare de scurta durata, de 24 de ore si recuperare foarte rapida. Folosindu-se un laser puternic, de ultima generatie, se pot fragmenta in interiorul rinichiului toate tipurile de calculi, indiferent de structura, duritate, forma si localizare.  

Distructia calculilor situati oriunde la nivelul aparatul urinar cu laser, folosind metode endoscopice, fara incizie, reprezinta noutatea absoluta in patologia litiazica urologica cu aplicabilitate generala in Departamentul de Urologie din Ponderas Academic Hospital.  Pacientii au acces la expertiza deosebita a unei echipe de chirurgi urologi, combinata cu dotarea avansata a salilor de operatie. Folosind ureteroscopul flexibil si unul dintre cele mai performante lasere - laserul Holmium, Dr. George Tie, medic specialist urolog, trateaza cu eficienta maxima si disconfort minim pentru pacient orice tip de piatra de la nivelul rinichilor, indiferent de compozitia ei chimica.

Dr George Tie

Despre

Litiaza renala (calculi sau pietre la rinichi) este o boala din ce in ce mai frecventa a societatii moderne, ca urmare a cresterii obezitatii, diabetului si modificarilor in obiceiurile alimentare care favorizeaza formarea calculilor. In noua „epoca de piatra”, progresul in tehnologia medicala a schimbat total modul in care este tratata astazi litiaza renala. Daca in urma cu 10-20 de ani se efectuau interventii chirurgicale deschise, care presupuneau incizii mari si recuperare lunga, astazi acestea au fost inlocuite complet cu proceduri si tehnici operatorii minim-invazive, cu avantaje importante pentru pacient (spitalizare redusa, durere minima si recuperare rapida). Dintre acestea, ureteroscopia flexibila este modalitatea cea mai folosita in cazul litiazei renale.

 

Ureteroscopia este o metoda endoscopica prin care se opereaza folosindu-se calea naturala pe unde curge urina, interventia efectuandu-se astfel fara incizii la nivelul pielii. Folosind ureteroscopul flexibil, un instrument performant, foarte subtire, cu un grad mare de flexibilitate, chirurgul urolog poate patrunde in fiecare parte a rinichiului, avand acces facil la orice calcul renal, indiferent de localizarea lui.

Mai mult, progresul in tehnologia laser si dezvoltarea sistemelor cu laser Holmium din ce in ce mai puternice, le-a permis chirurgilor urologi sa aiba optiunea de a folosi laserul pentru a distruge prin contact direct calculii de orice duritate, compozitie chimica si forma. In general, strategia chirurgicala de distrugere a calculilor renali cu ajutorul laserului consta fie din fragmentarea pietrelor care apoi sunt scoase activ, cu ajutorul unui instrument specializat asemanator unui cosulet, fie din transformarea lor in fragmente foarte fine, ca un nisip („dust”) care se vor elimina spontan prin urinare, fara durere. Deseori, in cazul litotritiei la „dust”, la sfarsitul interventiei se pozitioneaza un stent ureteral ce permite drenajul corespunzator al urinii si faciliteaza eliminarea fragmentelor.

Avantaje fata de alte proceduri chirurgicale

Ureteroscopia flexibila cu laser Holmium reprezinta prima alegere pentru tratamentul calculilor renali cu dimensiuni de pana la 2-2.5 cm, avand o serie de avantaje fata de celelalte proceduri chirurgicale:

 • Abord minim invaziv, prin orificiile naturale ale corpului, fara incizii (comparativ cu interventiile deschise sau percutane, care presupun incizii la piele)
 • Acces in orice loc in interiorul rinichiului
 • Inalta precizie a fragmentarii pietrelor
 • Indepartarea controlata a fragmentelor folosindu-se un cosulet. In litotritia cu unde de soc (ESWL - Extracorporeal Shock Wave Litotripsy), pacientul va elimina fragmentele rezultate, ceea ce ii poate provoca durere aditionala sau se poate complica cu obstructia ureterului (tubului care face legatura intre rinichi si vezica urinara), facand necesara o noua interventie de tipul ureteroscopiei.
 • Distrugerea oricarui tip de calcul, indiferent de compozitia chimica sau duritate. Litotritia cu unde de soc nu este adecvata pentru calculii foarte densi si duri.
 • Tratamentul sigur si efectiv al acelor grupuri de pacienti care nu pot fi tratati prin procedurile percutanate sau litotritia cu unde de soc (ESWL): pacientii care fac tratament cu anticoagulante, femeile insarcinate, pacientii cu obezitate morbida, pacienti cu anumite profesii, cum sunt aviatorii, cosmonautii si navigatorii.
 • Poate fi repetata in cazul unei recidive (50% dintre pacienti vor reface din nou pietrele daca factorii care au dus la formarea acestora nu au fost identificati si tratati) fara vreun impact semnificativ asupra rinichilor, asa cum s-ar intampla in cazul interventiilor percutane sau deschise.

Beneficii pentru pacient

 • Spitalizare de scurta durata (24 de ore)
 • Recuperare rapida

Procedura

Ureteroscopia flexibila cu laser Holmium este o procedura de tratament indicata in cazul calculilor renali cu dimensiuni de pana la 2-2,5 cm, situati la nivelul bazinetului renal sau al diferitelor grupe caliceale (incaperi ale rinichiului). In cazuri particulare, se poate folosi cu succes si pentru calculi mai mari, uneori fiind necesare interventii seriate. De asemenea, printr-o metoda asemanatoare se trateaza si calculii ureterali sau vezicali.

Tratament laser pietre la rinichi

Procedura este efectuata in spital, de catre un medic chirurg urolog, sub anestezie (anestezie loco-regionala - rahianestezie sau anestezie generala) si dureaza intre 15 minute - 2 ore, in functie de marimea calculului, pentru un impact nesemnificativ asupra rinichiului.

Folosind un endoscop flexibil miniaturizat, cu dimensiuni reduse, sub 3 mm, se patrunde prin caile naturale ale aparatului renal, prin uretra, vezica urinara si ureter si se ajunge in rinichi. Endoscopul are o sursa de lumina si o camera video care proiecteaza imaginile marite pe un monitor cu rezolutie inalta in sala de operatie. Odata ajuns la piatra, prin canalul de lucru se introduce o fibra laser foarte subtire, de 0.2 mm, conectata la un aparat Laser Holmium foarte puternic (100W). Acesta emite o lumina pulsatila cu ajutorul careia se fragmenteaza prin contact direct aceste pietre. In functie de cum este setat aparatul, distrugerea se poate face rezultand fragmente de 3, 4 sau 5 mm care sunt extrase din calea urinara controlat, cu ajutorul unui instrument specializat, care este ca un fel de cosulet. De asemenea, piatra se poate transforma in fragmente foarte fine, ca un nisip („dust”), care se vor elimina spontan, fara ca pacientul sa aiba niciun fel de durere. Litotritia cu laser Holmium este eficace pentru toate tipurile de calculi, indiferent de structura lor chimica, duritate sau forma.

Dupa operatie
Dupa operatie, pacientul va sta in reanimare timp de 1-2 ore pana cand efectul anesteziei se remite complet, urmand ca apoi sa mearga in salon unde va ramane pana a doua zi cand se va externa. Recuperarea este foarte rapida, pacientul putandu-se mobiliza la cateva ore dupa procedura, urmand sa-si reia activitatile obisnuite in decurs de cateva zile. 

Postoperator poate aparea sange in urina (urina roz, rosie). Odata cu trecerea timpului si hidratarea corespunzatoare, urina se va limpezi (de obicei in cateva ore). De asemenea, mai poate aparea durere de intensitate redusa/moderata ce va fi controlata cu tratament antiinflamator/antialgic.

Montarea unui stent ureteral
Deseori dupa ureteroscopie se va plasa in interiorul ureterului un tub subtire, confectionat dintr-un material moale, flexibil (stent ureteral/ sonda JJ/Cook), care va avea un capat in rinichi si unul in vezica urinara si care va asigura drenajul corespunzator al urinii catre vezica urinara, precum si facilitarea eliminarii fragmentelor litiazice cand litotritia se face la „dust” (fragmente foarte mici – nisip). Stentul va fi indepartat de obicei dupa 10-14 zile, printr-o manevra simpla, usoara, cu anestezie minima in cadrul unei internari de zi. Acest stent ureteral permite mobilizarea normala si efectuarea activitatilor zilnice care nu presupun un efort fizic sustinut.

Tratament laser pietre la rinichi

Rezultate

Rata de eliminare completa a calculilor prin ureteroscopia flexibila cu litotritie cu laser Holmium este foarte buna, de peste 91%.

Dupa procedura

Pentru a preveni refacerea calculilor, pacientii sunt indrumati catre un consult nefrologic pentru efectuarea unui bilant metabolic si stabilirea recomandarilor specifice fiecarui pacient.

In general, trebuie sa adopti urmatoarele masuri privind un stil de viata sanatos si care sa previna formarea calculilor renali:

 • Hidrateaza-te adecvat, pe tot parcursul zilei. In cazul persoanelor cu antecedente de calculi renali, medicii recomanda ca acestia sa bea suficiente lichide (apa plata) pentru a elimina aproximativ 2 litri de urina pe zi.
 • Daca practici frecvent un efort fizic intens sau muncesti intr-un mediu cu temperatura ridicata, este necesara suplimentarea cantitatii de apa, pentru a produce suficienta urina. Daca aceasta are o culoare galben pai si este limpede, inseamna ca bei suficienta apa.
 • Consuma mai putine alimente bogate in oxalat, daca ai tendinta de a forma pietre de oxalat de calciu: rubarba, sfecla, sfecla elvetiana (mangold), bame, spanac, cartofi dulci, nuci, ceai, ciocolata, piper negru si produse din soia.
 • Mananca o dieta saraca in sare si proteine animale. Redu cantitatea de sare pe care o consumi si alege surse de proteine de origine non-animala, cum ar fi leguminoasele.
 • Continua sa consumi in dozele recomandate alimente bogate in calciu, insa discuta cu medicul despre suplimentele de calciu. Calciul din alimente nu are efect asupra riscului de aparitie a pietrelor la rinichi. Dietele sarace in calciu pot insa creste formarea de pietre la rinichi la unii oameni.

Surse de informatie:

Holmium Laser Lithotripsy in the New Stone Age: Dust or Bust? www.ncbi.nlm.nih.gov
Holmium Laser Lithotripsy www.my.clevelandclinic.org
Kidney stones www.mayoclinic.org

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.