Testul Babeş-Papanicolau (PAP)

Testul Babeş-Papanicolau (PAP)

Testul Babeş-Papanicolau (PAP) evidenţiază celulele anormale atipice de la nivelul colului uterin, metaplazii sau displazii care sunt faze preliminare ale cancerului. Testul de genotipare HPV evidenţiază tipul de virus cu care este infectată pacienta. Protocolul medical de ultimă oră indică efectuarea testului Babeş-Papanicolau înainte sau concomitent cu testarea HPV.

La femei, tipurile de HPV cu risc cancerigen înalt (cum ar fi tipurile HPV 16, 18, 31 si 45) pot determina modificări la nivelul celulelor colului uterin (displazii) care pot fi descoperite cu examenul Papanicolau. Aceste modificari pot disparea de la sine, fără tratament. Cu toate acestea, unele dintre ele pot avansa şi pot determina cancerul cervical.

Indicaţii

Testul HPV se face dacă la examenul Babeş-Papanicolau s-au găsit celule atipice şi se va determina dacă unul sau mai multe dintre genotipurile de HPV cu risc cancerigen înalt a determinat modificările testului Papanicolau.

În cazul în care testul HPV detectează tipuri de HPV cu risc cancerigen înalt, se recomandă colposcopia şi biopsia cervicală.

Recomanări pentru pregătirea pentru testul HPV?

Înainte de test pentru cel putin 48 de ore:

 • nu se fac duşuri vaginale,
 • nu se folosesc  tampoane intravaginale sau ovule vaginale

Programarea testului nu se face in perioada menstruaţiei
Cel mai bun moment pentru efectuarea testului este la 8-12 zile de la ultima menstruaţie.
Vezica urinară trebuie golită chiar înaintea efectuării testului.

Prelevarea probelor

La fel ca  testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secreţii prelevate de la nivelul cervixului. Recoltarea este facută de medicul ginecolog pentru ambele teste, fie distinct, fie concomitent atunci când examenul Papanicolau se efectuează prin tehnica citologiei în mediu lichid. Pentru această metodă se foloseşte cu periuţă rotativă de plastic. Probele sunt puse într-un recipient ce conţine o anumită soluţie şi sunt trimise la laborator.

După prelevare este posibil să apară sângerări vaginale uşoare.
Se vor evita spălăturile vaginale şi contactele sexuale pe perioada de timp indicată de medicul care efectuează testul.

Forma rezultatului

Testul HPV se face pentru a depista infecţia cu HPV şi genotipul HPV prezent. În general, rezultatele testului HPV sunt disponibile în 1-2 săptămâni.
Rezultatele testului pot fi:

 • NORMAL - HPV nu este prezent
 • ANORMAL - HPV este prezent

În cazul în care tipul de HPV este cu risc cancerigen înalt, ceea ce arată că pacienta are un risc înalt de a avea deja modificări precanceroase ale celulelor cervicale, medicul specialist va recomanda în continuare colposcopia şi/sau biopsia cervicală.

Factorii care pot scădea acurateţea testului HPV

 • spălăturile intravaginale, tampoanele  şi folosirea cremelor vaginale în ultimele 48 de ore dinaintea efectuării testului
 • probele insuficiente de celule cervicale
 • menstruaţia
 • tratamentul cu Digoxin sau Tetraciclină

De reţinut!

 • Divizia de laboratoare Clinice a Reţelei private de sănătate REGINA MARIA efectuează testare şi genotipare HPV
 • Testul HPV nu este utilizat de rutină pentru diagnosticarea verucilor genitale. Este folosit pentru a evalua dacă rezultatul anormal al testului Papanicolau este determinat de unul dintre tipurile cu risc cancerigen înalt de HPV (16, 18, 26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82)
 • Un test HPV pozitiv nu indică prezenţa cancerului de col uterin, ci doar prezenţa unor genotipuri care dau modificări precanceroase ale celulelor cervicale (displazii). Netratate, în timp aceste leziuni pot duce la cancer.
 • În funcţie de rezultat, medicul ginecolog va recomanda examinările suplimentare, cum ar fi colposcopia şi/sau biopsia cervicală, pentru a determina prezenta celulelor precanceroase.
 • Vaccinurile împotriva diferitelor tipuri de HPV care pot cauza cancer cervical sunt utile doar pentru prevenirea infecţiei cu HPV la persoanele care nu sunt încă infectate.

În Reţeaua privată de sănătate REGINA MARIA, pacientelor li se oferă servicii de screening prin examen citologic exfoliativ al tractului genital Babeş-Papanicolau, prin tehnica clasică şi în mediu lichid, detecţie şi genotipare HPV, consult ginecologic cu colposcopie, consiliere, intervenţii chirurgicale de mică şi mare anvergură (conizaţie de col, respectiv histerectomie) asociate în caz de nevoie cu tratament citostatic (chimioterapie gratuită prin Programul PNS3).

Bibliografie:
http://www.who.int
WHO  (World Health Organization): Human Papillomavirus and Related Cancers. Summary Report Update. January 29, 2010. ROMANIA, OWHO/ICO Information Centre on HPV and Cervical Cancer/HPV Information Centre/2010)
http://www.roche.ro/portal/roche_romania/virusul_papilloma_uman
Manualul Merk 201, ediţia a VIII a, Editura ALL
Larousse - Dicţionar de Medicină, Editura Polirom
www.eurogin.com