Programeaza-te pentru testul Papanicolau sau HPV

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Semnele si simptomele la care trebuie sa fii atenta

Recomandarea specialistilor este sa nu astepti instalarea simptomelor si sa-ti faci regulat testul Papanicolau.  De obicei, femeile cu leziuni precanceroase si cancer de col uterin in stadii incipiente nu au niciun simptom specific. Simptomele apar cand boala devine invaziva si incepe sa se raspandasca in tesutul din apropiere.

Testele de screening recomandate

Testele de screening pentru depistarea eventualelor leziuni precanceroase pot fi efectuate in locatiile noastre, pe baza de programare, in cadrul consultului la medicul ginecolog sau separat, in cadrul programului de recoltare.

Testul Papanicolau

Este o procedura simpla care se efectueaza in cabinetul ginecologic, prin care se recolteaza celule de la nivelul colului uterin, partea ingusta a uterului. Se poate efectua standard sau in mediu lichid.

 

Testul identifica daca sunt modificari precanceroase la nivelul celulelor colului uterin. Fara un tratament adecvat, aceste celule se pot transforma in celule canceroase. Medicii recomanda sa incepi testarea la trei ani dupa primul raport sexual, insa nu mai tarziu de 21 ani.

Testul HPV (genotipare)

Testul HPV identifica daca ai fost infectata cu virusul HPV (Human Papilloma Virus). Anomaliile celulare precanceroase si forma cea mai frecventa de cancer de col uterin sunt determinate de infectia persistenta cu cel putin unul dintre cele 15 genotipuri de HPV cu grad inalt de risc (high risk),  cele mai importante fiind genotipurile HPV 16 si HPV 18 care sunt implicate in 70% din cazuri. Daca ai peste 30 ani, medicul iti va recomanda acest test impreuna cu testul Papanicolau.

Intrebari frecvente

Medicii au identificat mai multi factori de risc care cresc sansele de a dezvolta cancer de col uterin. Unii dintre acesti factori de risc pot fi evitati, in timp ce altii nu.

  • Infectia cu virusul papiloma uman (HPV)
  • Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV)
  • Infectia cu Chlamydia
  • Imunitate scazuta
  • Lipsa screeningurilor anterioare
  • Viata sexuala inceputa inainte de varsta de 16 ani
  • Viata sexuala activa cu parteneri multipli
  • Dieta saraca in fructe si legume
  • Supraponderea si obezitatea
  • Fumatul

 

Pana la 30 de ani: Test Papanicolau
Dupa 30 de ani: Test Papanicolau + test HPV, la fiecare 3-5 ani sau doar test Papanicolau la fiecare 3 ani

Testul Papanicolau este necesar dupa histerectomie daca interventia a fost facuta ca urmare a unui cancer sau a unei leziuni precanceroase.

Este important sa-ti faci testul Papanicolau chiar daca ai fost vaccinata impotriva HPV!

 

Pentru ca interpretarea testului sa fie cat mai adecvata, se recomanda urmatoarele:

  • Programeaza-te la distanta de menstruatie, de preferat intre zilele 10-14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruatiei)
  • Nu utiliza spalaturi vaginale, ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore inainte de recoltare
  • Evita contactul sexual timp de 48 de ore inainte de recoltare

 

Cancerul de col uterin diagnosticat in faza incipienta poate fi vindecat