Programează-te pentru testul Papanicolau

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Testarea, în funcție de vârstă

Tu știi de ce Papanicolau are o importanță majoră, în diferite etape ale vieții?

Poate evolua în tăcere, fără să simți durere

Cancerul de col uterin poate progresa fără simptome evidente. De aceea sunt importante testările regulate– ele oferă o fereastră către sănătatea ta interioară, chiar și în absența simptomelor. Dacă observi vreunul dintre aceste semne, consultă imediat un medic. Prevenirea și detectarea timpurie pot face diferența.

dureri în zona pelviană sau în timpul actului sexual

sângerare în timpul sau după actul sexual, între menstre sau post-menopauză

scurgeri vaginale anormale

Cum poți preveni cancerul de col?

Testul Papanicolau

Rutina care te ține în siguranță

 

Testul Papanicolau este ca o verificare de rutină pentru sănătatea colului uterin. În cabinetul ginecologic, medicul prelevează cu grijă celule din zona colului uterin, acel coridor vital care conectează uterul tău cu lumea exterioară.

 

Fie că alegi metoda standard sau cea în mediu lichid, scopul este același: să detectăm orice celule anormale înainte ca acestea să devină o problemă. Începe sa te testezi după debutul vieții sexuale sau, cel târziu, la 21 de ani.

Testul HPV (genotipare)

 Înțelegerea riscului

 

Testul HPV arată ca un sistem avansat de alarmă pentru sănătatea ta. Acesta identifică dacă virusul HPV (Human Papilloma Virus) și-a făcut apariția în corpul tău. Unele tulpini ale acestui virus, în special tipurile 16 și 18, sunt celebre pentru că joacă un rol în majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.

 

Așadar, la fel cum ai monitoriza orice indicator rutier în timp ce conduci, acest test îți oferă informații vitale despre starea ta de sănătate. Dacă ai peste 30 de ani, este recomandat să faci acest test alături de testul Papanicolau pentru o evaluare completă.

Mituri despre Papanicolau. Tu știai?

Mit: Testul Papanicolau este dureros și incomod.
Realitate: Deși poți simți un mic disconfort, testul Papanicolau este, de obicei, rapid și nedureros. Este mereu efectuat cu grijă de către personalul medical, iar beneficiile sale în detectarea timpurie a modificărilor celulare depășesc orice disconfort temporar.
 

Mit: Cancerul de col uterin apare doar la femeile cu o viață sexuală activă.
Realitate: Acest cancer poate afecta orice femeie, indiferent de activitatea sexuală. Infecția cu HPV, principala cauză a cancerului de col uterin, este comună și poate fi transmisă chiar și la primul contact sexual.
 

Mit: Odată vaccinată, nu mai e nevoie de screening.
Realitate: Vaccinul HPV protejează împotriva celor mai periculoase tulpini de HPV, dar nu înlocuiește screeningul regulat. Testul Papanicolau este necesar pentru detectarea timpurie a oricăror modificări celulare care pot apărea.
 

Mit: Dacă nu ai simptome, nu ai cancer de col uterin.
Realitate: Cancerul de col uterin poate fi asimptomatic în stadiile sale incipiente. Simptomele precum sângerările neobișnuite sau durerile pot apărea în stadii mai avansate, ceea ce subliniază importanța esențială a screeningului periodic pentru detectarea timpurie.
 

Mit: Vaccinul HPV este doar pentru adolescente.
Realitate: Deși vaccinul HPV este adesea recomandat adolescenților, poate fi benefic și pentru femei de orice vârstă. Vaccinarea poate oferi protecție suplimentară împotriva tulpinilor de HPV asociate cancerului de col uterin. Discută cu medicul tău despre vaccinare!
 

Întrebări frecvente

Majoritatea femeilor nu consideră testul Papanicolau dureros, ci mai degrabă ușor inconfortabil. Procedura este rapidă și, cel mai important, poate salva vieți.

 

Există multe tipuri de HPV, iar unele pot fi responsabile de apariția cancerului de col uterin. Dacă testul tău este pozitiv, vei discuta cu medicul tău următorii pași și opțiunile de monitorizare sau tratament.

 

Da, este important să discuți cu partenerul tău despre orice infecție cu transmitere sexuală, inclusiv HPV, deoarece afectează sănătatea ambilor parteneri și poate necesita management și testare comună.

 

Testarea nu este recomandată în timpul menstruației. Totodată, trebuie să eviți raporturile sexuale, spălăturile vaginale sau utilizarea de tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore înainte de test.

Da, deoarece vaccinul nu protejează împotriva tuturor tulpinilor HPV care pot cauza cancer.

Și tu poți preveni cancerul de col.