Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Semnele travaliului: la ce sa te astepti

Semnele travaliului: la ce sa te astepti

Nu se cunoaste cu exactitate cauza care declanseaza travaliul, desi se pare ca modificarile hormonale ar juca un rol. Cele mai multe femei stiu cand sunt in travaliu; uneori insa este dificil sa apreciezi cand travaliul a inceput.

6 semne ca travaliul va incepe in cateva saptamani sau zile:

1. Senzatia de usurare: poti respira bine din nou!

Este o indicatie ca fatul a coborat in pelvis, ceea ce va  inlatura presiunea asupra diafragmului, iar respiratia ta va deveni mai usoara. La unele femei aceasta coborare se face mult mai devreme, chiar de la inceputul ultimei luni, dar in general acest fenomen apare cu una sau doua saptamani inainte de ziua cea mare. Un alt semn care confirma coborarea copilului este ca acum vei resimti o presiune crescuta asupra vezicii urinare, iar asta  va face sa mergi mai des la toaleta. Anumite persoane pot remarca o modificare la nivelul abdomenului tau, desi tu poti sa nu constati asta.

2. Pierderea dopului gelatinos

Poate apare inainte cu minute, ore sau zile de inceperea travaliului sau devreme in travaliu, cand se elimina dopul de mucus de la nivelul cervixului care a ajutat la „sigilarea” canalului cervical si protectia fatului fata de bacterii. Poti pierde si o cantitate mica de sange odata cu eliminarea dopului mucos. Aceasta sangerare poate fi datorata ruperii unor mici vase de sange de la nivelul colului care incepe sa se dilate. Daca, totusi, cantitatea de sange este mare, poate fi un semn ca ceva este in neregula si va trebui  sa-ti anunti imediat medicul.

3. Ruperea apei

Membranele sacului ambiotic in care se afla copilul se pot rupe inainte ca travaliul sa inceapa. Pentru a fi pregatita pentru asta, pastreaza la indemana un absorbant (nu un tampon intavaginal) atunci cand iesi afara sau pune un plastic la nivelul saltelei. La una din zece femei, aceasta rupere este neechivoca, cantitatea de lichid amniotic fiind copioasa, ea producandu-se de obicei acasa, in pat. Alteori este necesar sa se faca o diferentiere intre lichidul clar scurs si urina, dopul gelatinos mai abundent si mai fluid, sau chiar cu o secretie vaginala mai abundenta.

Daca sacul amniotic nu mai este intact, timpul devine extrem de important. Cu cat trece mai mult pana cand travaliul va incepe, cu atat creste riscul de aparitie a unei infectii la nivelul copilului. Medicul obstetrician ar putea sa stimuleze contractile uterine (inducerea travaliului). Intre timp, nu folosi tampoane intravaginale si nu face nimic care ar putea creste riscul de a introduce bacterii in vagin, inclusiv sa ai un raport sexual. Anunta imediat medicul daca lichidul nu este limpede si fara miros, in special daca este verde si urat mirositor, deoarece poate fi un semn de infectie.

4. Explozia de energie

Cea mai mare parte din sarcina, ti-ai dorit sa te odihnesti, astfel incat vei sti cu siguranta cand apare asta. Intr-o zi, te vei scula plina de energie! Vei incepe sa faci o lista lunga de lucruri pe care acum poti sa le faci: sa faci curatenie, sa cumperi  o serie de lucruri si sa reiei tot ceea ce ai amanat pana acum. In tot ceea ce iti propui, nu uita ca „Ziua Travaliului” poate fi urmatoarea, asa ca pastreaza-ti energia.

5. Stergerea colului

De obicei, in ultima luna, cervixul incepe sa se alungeasca si sa se subtieze, pregatindu-se pentru nastere. Contractiile Braxton Hicks pe care le simti au, probabil, un rol in acest proces. Desi tu nu vei simti nimic din aceasta pregatire pentru nastere, medicul obstetrician va verifica cu ocazia examenelor vaginale semnele care indica ca se produc modificari la nivelul colului uterin.

Un col uterin mai subtire se va dilata mai usor. Medicul va verifica stergerea colului in ultimele doua luni de sarcina. Aceasta stergere va fi masurata in procente:  „colul este 25%, 50% sau 75% sters”. 0% inseamna ca cervixul are aproximativ 3-4 centimetri lungime si este foarte gros. Inainte de nastere, colul trebuie sa fie 100% sters sau complet subtiat.

 6. Dilatatia cervixului

Este procesul de deschidere a colului uterin pentru pregatirea nasterii. Dilatatia se masoara in centimetri, mai putin precis in „degete”, la examenul pelvin. La inceput, modificarile cervixului se produc foarte lent, pentru ca in faza activa a travaliului, colul uterin va incepe sa se dilate mult mai radid. Dilatatia completa inseamna ca cervixul are 10 cm si este gata pregatit pentru a permite trecerea copilului.

Un semn sigur ca travaliul a inceput: contractiile regulate

In ultimele luni de sarcina, ai avut cateodata contractii uneori dureroase – o senzatie ca uterul se intareste si relaxeaza. Acestea au fost contractiile Braxton Hicks care au pregatit corpul pentru travaliul adevarat.

Pentru a putea face deosebirea intre contractiile Braxton Hicks si cele adevarate, puneti urmatoarele intrebari:

 • Sunt contractiile regulate? Cronometeaza contractia de la inceputul ei pana la aparitia urmatoarei. Urmareste un model regulat de contractii care devin progresiv mai puternice si mai dese. Contractiile false raman neregulate.
 • Cat dureaza? Cronometeaza cat dureaza fiecare contractie. Contractiile adevarate dureaza intre 30-90 secunde.
 • S-au oprit? Contractiile adevarate continua indiferent de cat de activa esti sau in ce pozitie stai. In travaliul fals, contractiile s-ar putea opri cand mergi, te odihnesti sau iti schimbi pozitia.

Contractiile adevarate

Contractii uterine regulate sunt un indicator semnificativ ca travaliul a inceput. Este momentul in care este indicat sa notezi ora exacta la care incepe o contractie si cat dureaza ea. Poti sa simti contractiile ca pe o durere de tip menstrual sau ca pe o crampa la nivelul spatelui;  in prima parte a travaliului contractiile pot fi la interval de 12-15 minute. In decurs de cateva ore, contractiile vor apare la intervale din ce in ce mai mici; cand apar la mai putin de 5 minute si dureaza aproape 40 secunde este timpul sa te indrepti catre spital.

Contractiile din travaliu au urmatoarele caracteristici:

 • Sunt regulate
 • Urmeaza un model predictibil (la fiecare 8 minute, de ex.)
 • Devin din ce in ce mai dese
 • Dureaza din ce in ce mai mult
 • Devin din ce in ce mai puternice
 • Fiecare contractie este perceputa initial la nivelul spatelui, pentru ca apoi sa iradieze catre fata sau invers
 • Schimbarea activitatii sau pozitiei corpului nu amelioreaza sau nu determina incetarea contractiilor
 • Pot fi insotite de apartitia dopului mucos sanguinolent
 • Membranele se pot rupe
 • Medicul constata stergerea colului sau dilatatia acestuia

Cand trebuie sa merg la spital?

Uneori, femeia gravida poate sa ignore ceea ce simte deoarece data probabila a nasterii este inca indepartata,  pentru ca apoi, cand ajunge la controlul de rutina, sa afle ca cervixul este complet dilatat. Sau poti ajunge la spital avand contractii care apar regulat, la 3 minute si dupa ce ai ajuns, acestea sa inceteze. Daca acest lucru se intampla, nu fii frustrata sau rusinata. Gandeste pozitiv, a fost doar o experienta din care ai invatat.

Scenariul este diferit pentru fiecare, insa alarme false pot apare in special la a doua sau a treia nastere, in ciuda faptului ca anumite mame au experienta. Daca esti nesigura, sunat-ti medicul sau moasa.

In plus, exista si alte semne care sa necesite sa iei legatura imediat cu medicul tau sau sa mergi direct la spital:

 • Apa s-a rupt (membranele s-au rupt) fara sa ai contractii; noteaza ora la care s-a intamplat asta si spune-i medicului tau
 • Sangerezi la nivelul vaginului (altceva decat dopul de mucus)
 • Ai remarcat ca fatul se misca mai putin decat inainte
 • Ai dureri constante, severe care nu dispar intre contractii; suna-ti medicul imediat
 • Daca ai mai putin de 37 saptamani si ai contractii uterine regulate, este posibil sa fii intravaliu prematur; suna-ti medicul imediat