Scarlatina

Articol de Dr. George Ghiga

Ce este scarlatina?

Scarlatina este o boala infecto - contagioasa cauzata in principal de difuzarea in organism a toxinelor secretate de streptococul grup A. Actualmente este o boala rara care afecteaza cu preponderenta copiii, foarte rar adultii.

In ce conditii apare scarlatina?

Infectia se dezvolta pornind de la un focar purulent, de cele mai multe ori avand localizare faringo amigdaliana, conditie care se numeste angina. Transmiterea se realizeaza prin intermediul particulelor de saliva eliberate in aerul inhalant si emise de o persoana infectata cu streptococul de grup A. De asemenea, contaminarea se mai poate realiza prin obiecte, alimente contaminate cu bacteria respectiva.

Cum se manifesta scarlatina?

Boala debuteaza brusc cu febra inalta (39°C) dupa o perioada de incubatie de aproximativ 4-6 zile. Zona primordial afectata este orofaringele, iar tabloul clinic este completat de dureri de cap, dureri in gat, stari de voma si alterarea starii generale de sanatate.

La aproximativ 2 zile de la aparitia anginei, toxina secretata de streptococ difuzeaza in organism declansand o eruptie cutanata caracterizata de o multitudine de puncte rosii – exantemul. Acestea apar mai intai la nivelul toracelui si ulterior se extind la nivelul tegumentului intregului corp. Pe limba, apare initial o depunere alb cenusie care ulterior se transforma intr-o zona descuamata cu aspect rosu stacojiu numita « limba zmeurata ».  Aceasta leziune a limbii se va reepiteliza recapatandu- si aspectul normal dupa aproximativ 9 zile de la debutul simptomatologiei. Dupa aproximativ o saptamana febra scade, exantemul dispare  si apare o descuamare fina cu coji la nivelul tegumentului corpului, la nivelul palmelor si a labei piciorului.

Ce trebuie sa facem pentru a ne feri de aceasta afectiune?

Impotriva scarlatinei nu exista vaccin. De obicei, preventia se realizeaza prin identificarea streptococului si tratament la persoanele care au intrat in contact cu un bolnav de scarlatina. Persoanele care au facut boala dezvolta o imunitate durabila fata de boala.

Cum actionam daca am venit in contact cu o persoana cu scarlatina sau daca ne-am imbolnavit de scarlatina?

Pentru ambele cazuri este necesara prezentarea la medic pentru recoltarea probelor de laborator specifice – exsudat nazal si faringian si decelarea anticorpilor ASLO, iar in cazul persoanelor bolnave se impune tratament medicamentos specific.

Cum se trateaza scarlatina?

Scarlatina este tratata prin administrarea de antibiotice – penicilina sau eritromicina, repaus la pat, odihna. In cazul complicatiilor care apar daca angina streptococica nu a fost tratata, cum ar fi nefrita si reumatismul articular acut, pacientul necesita urmarire multidisciplinara de specialitate.