Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sarcina molara

Sarcina molara

Sarcina molara, cunoscuta de asemenea sub denumirea de mola hidatiforma, este o tumora benigna (nu este cancer) care se dezvolta in uter. O sarcina molara apare atunci cand ovulul fedundat are un set in plus de cromozomi de la tata. Aceasta anomalie care apare in momentul conceptiei va transforma ceea ce ar fi devenit placenta intr-o masa de vezicule care creste continuu.

Intr-o sarcina molara completa, nu exista embrion sau tesut placentar normal, in timp ce intr-o sarcina molara partiala, exista un embrion anormal si posibil ceva testut placentar normal. Embrionul a inceput sa se dezvolte, insa datorita anomaliilor nu va putea supravietui.

O sarcina molara poate avea complicatii serioase, inclusiv o forma rara de cancer si necesita tratament adecvat.

Simptome

Desi in primele saptamani de sarcina, sarcina molara poate fi confundata cu o sarcina normala, exista anumite simptome care nu se intalnesc in mod obisnuit in sarcina, cum ar fi:

 • Sangerarea vaginala cu sange maroniu inchis sau rosu stralucitor care apare in primul trimestru de sarcina
 • Greata si voma severa
 • Expulzia vaginala a unor vezicule asemanatoare cu un ciorchine de strugure
 • Rar, presiune sau durere in zona pelvina

De asemenea, medicul va constata alte semne ale unei sarcini molare, cum ar fi:

 • Cresterea rapida uterina – uterul este prea mare comparativ cu varsta sarcinii
 • Hipertensiune arteriala
 • Preeclampsie – o conditie care determina hipertensiune arteriala si prezenta de proteine in urina dupa saptamana 20 de sarcina
 • Chiste ovariene
 • Anemie
 • Hipertiroidism

Cauze

Sarcina molara este cauzata de o anomalie la nivelul oului fecundat. In mod normal, celulele contin 23 de perechi de cromozomi. Un cromozom din fiecare pereche este mostenit de la tata, iar celalalt de la mama. Intr-o sarcina molara completa, toate celulele oului fertilizat contin cromozomi doar de la tata. Imediat dupa fertilizare, cromozomii de la mama sunt eliminati sau inactivati si cromozomii de la tata se duplica.

Intr-o sarcina molara incompleta, cromozomii de la mama raman, insa tatal furnizeaza doua seturi de cromozomi. In consecinta embrionul va avea 69 de cromozomi in loc de 46. Acest lucru se intampla cand cromozomii de la tata se dubleaza sau un singur ovul este fecundat de doi spermatozoizi.

Factorii de risc

Sarcina molara este o conditie rara, care apare intr-un caz din 1000 de sarcini. Diferiti factori sunt asociati cu sarcina molara:

 • Varsta mamei. Sarcina molara apare mai frecvent la femeile cu varsta peste 35 ani sau sub 20 ani.
 • O sarcina molara in antecedente. Daca in trecut ai avut o sarcina molara, exista un risc de 1-2% sa ai o noua sarcina molara.

Complicatii

Dupa ce sarcina molara a fost indepartata, mai poate ramane tesut molar care va continua sa se dezvolte. Aceasta conditie se numeste boala trofoblastica gestationala persistenta si apare in aproximativ 20% din cazuri, in special dupa o sarcina molara completa.

Un semn ca boala trofoblastica persista este mentinerea unui nivel crescut de beta HCG, chiar dupa ce sarcina molara a fost inlaturata. In anumite cazuri, mola invaziva patrunde in stratul mijlociu al uterului si poate determina sangerare vaginala. Boala trofoblastica gestationala persistenta poate fi tratata aproate intotdeauna cu succes cu tratament chimioterapic. O alta optiune de tratament este indepartarea uterului (histerectomia).

In cazuri rare, poate aparea o forma canceroasa de boala trofoblastica gestationala cunoscuta sub denumirea de coriocarcinom. Acest cancer se poate trata cu succes cu o combinatie de citostatice.

Investigatii si diagnostic

Daca medicul va suspecta o sarcina molara, va determina nivelul de beta HCG din sange si va efectua o ecografie.

O sarcina molara completa poate fi detectata ecografic inca din saptamana 8-9 de sarcina, cand se constata:

 • Absenta embrionului sau fatului
 • Absenta lichidului amniotic
 • O placenta ingrosata care aproape umple uterul
 • Chiste ovariene

In cazul unei sarcini molare partiale, ecografia poate arata:

 • Un fat cu restrictie de crestere
 • O cantitate mica de lichid amniotic
 • O placenta ingrosata

Daca medicul depisteaza o mola hidatiforma, va face investigatii si pentru alte afectiuni, cum ar fi:

Tratament

O sarcina molara nu poate continua ca o sarcina normala viabila. Pentru evitarea complicatiilor, sarcina molara trebuie indepartata. In acest sens, medicul va face o interventie chirurgicala minora numita dilatare si chiuretaj (D&C). Procedura se face cu anestezie locala sau generala si dureaza aproximativ 15-30 minute. Medicul realizeaza dilatarea colului uterin si indepartarea tesutului din interiorul uterului. Daca tesutul molar este extins si nu mai doresti sa ramai gravida in viitor, uterul poate fi indepartat (histerectomie).

Dupa ce tesutul molar a fost eliminat, medicul va testa din nou nivelul din sange al hormonului beta HCG. Daca acesta se mentine ridicat vei avea nevoie de tartament aditional. Odata ce tratamentul pentru sarcina molara s-a incheiat, medicul va continua sa monitorizeze nivelul de HCG inca 6-12 luni, pentru a se asigura ca nu a mai ramas testut molar. Deoarece o sarcina ar face dificila aceasta urmarire, ti se va recomanda sa astepti un an pana cand poti incerca din nou sa devii gravida.

Ce se intampla dupa

Pierderea unei sarcini poate fi un lucru devastator. Acorda-ti suficient timp pentru a trai pierderea sarcinii si cauta ajutor in persoanele dragi tie. Probabil ca nu vei uita nicioadata visele si sperantele pe care ti le-ai facut atunci cand ai aflat ca esti insarcinata, insa cu timpul acceptarea a ceea ce s-a intamplat iti va usura durerea. Spune-i medicului tau daca simti o tristete profunda sau esti deprimata.

Preventia

Daca ai avut vreodata o sarcina molara discuta cu  medicul obstetrician inainte de a incerca sa ramai din nou gravida, deoarece iti poate recomanda sa astepti 6-12 luni inainte de o noua incercare. In sarcinile ulterioare, medicul iti va face ecografie mai devreme decat normal pentru a monitoriza sarcina si a se asigura ca totul decurge normal.