Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rezerva ovariana- ce trebuie sa stim despre “ceasul biologic”!

Articol de Dr. Erna Stoian Medic primar Obstetrica - ginecologie
Femeile au un numar presetat de ovocite inca din viata intrauterina si nu produc alte ovocite in timpul vietii. In luna a 5-a din viata intrauterina avem aproximativ 4 milioane de ovocite, iar la nastere mai avem aproximativ 2 milioane. De-alungul vietii numarul de ovocite scade si moartea lor este un proces ireversibil nelegat de stilul de viata, de numarul de ovulatii, de sarcini, de contraceptive.

Inainte de pubertate in fiecare luna mor aproximativ 11000 de ovocite, iar la instalarea menstrelor mai avem 300-400 de mii ramase. De aici inainte 1000 de ovocite mor lunar. Scaderea numarului si calitatii ovocitelor este constanta pana aproape de 30 de ani, apoi scaderea devine accelerata. In medie o femeie mai are doar 12 % din rezerva ovariana la 30 de ani si doar 3% la 40 de ani. La varsta de 37-38 de ani doar 25000 de ovocite mai sunt prezente si menopauza se va instala peste 13 ani. Peste 80 % din variatia rezervei ovariene este legata de varsta si de aceea varsta materna singura este cel mai important factor de infertilitate putand sa prezica daca femeia poate avea sau nu un copil. Exista insa si variatii de la medie, sunt femei care isi pierd fertilitatea la 20-30 de ani, dar si femei norocoase care pot obtine sarcina si peste 40 de ani.

Desi speranta de viata a crescut foarte mult ajungand in decada 8-9 fata de decada 5-6 in anii 1850 si varsta primei menstruatii a scazut de la 13-14 ani la 10-11 varsta instalarii menopauzei a ramas nechimbata – in jur de 50 de ani.

Fertilitatea scade cu cresterea varstei, terminandu-se in jurul varsta de 40-45 de ani cu 10- 13 ani inainte de intrarea la menopauza.

Rata de sarcina folosind ovocite  congelate depinde de varsta femeii din momentul congelarii ovocitelor, dar nu va fi afectată de varsta la care vrea sa le folosească. Prin urmare, posibilitatea de a obtine sarcina la femeile mai în varstă de 38 de ani  la momentul de congelarii este foarte mică raportat la cea observata pentru femeile mai tinere. Pana in prezent, exista putine rapoarte de sarcini la femeile peste 38 cuovocite congelate la caesta varsta.

In plus, sarcina poate fi  obtinută la femei pana la varsta de 43  de ani folosind embrioni proaspeti, si aproape niciodata peste aceasta varsta.

Nu stim daca ovocitele de la femei de peste 40 de ani vor raspunde in acelasi mod la congelare ca cele de la femei tinere sau mai putin si in plus calitatea ovocitelor scade foarte mult cu varsta, de aceea nu recomandam vitrificarea de ovocite la femeile peste 35-38 de ani.

O data cu cresterea varstei materne atat numarul cat si calitatea ovocitelor scad dramatic; riscul de aneuploidii este foarte mare si sansa de succes a unei proceduri de fertilizare in vitro la femeile cu varsta cuprinsa intre 38-41 de ani  cu embrioni proaspeti este de 3-8 % - deci riscul de a nu obtine ovocite care sa fie vitrificate si sansa de a nu rezista dupa devitrificare si prin urmare de a pierde toate ovocitele este de aproape 100%.
 

Teste pentru determinarea rezervei ovariene

Masurarea nivelului hormonului Anti-Mullerian (AMH)

Masurarea AMH-ul este cel mai buna metoda de evaluare a rezervei ovariene. AMH-ul este un hormon secretat doar de foliculii antrali. Un nivel crescut semnifica un numar crescut de foliculi antrali si o rezerva ovariana buna, un nivel scazut semnifica o rezerva ovariana scazuta. Se poate masura oricand in timpul ciclului menstrual, fiind foarte putin variabil. Sarcina si folosirea contraceptivelor pot da un rezultat fals scazut. 

Numararea foliculilor antrali cu ajutorul ecografiei transvaginale - AFC

Medicul poate evalua post menstrual numarul de foliculi antrali vizibili cu ajutorul ecografiei transvaginale. Acestia sunt foliculi cu dimensiuni intre 2-8 mm si din ei se va selecta in fiecare luna un folicul care va creste in dimensiuni si va elibera un ovacit. Un numar bun de foliculi antrali semnifica o rezerva ovariana buna iar un numar scaut o rezerva ovariana scazuta. Si in acest caz numarul de foliculi antrali poate fi fals scazut datorita folosirii contraceptivelor.

Nivelul Estradiolului si al FSH-ului in ziua 2-3 a ciclului menstrual

Un nivel crescut al FSH-ului poate fi un indicator al unei rezerve scazute ovariene dar si al unei calitati proaste a ovocitelor.