Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Retinoizii

Medicamentele topice pe baza de vitamina A, numite retinoizi pot reduce liniile fine si ridurile. Tretinoinul (Retin-A, Renova), adapalenu (Diferin) , si tazarotenul (Avage, Tazorac) sunt medicamente utilizate pentru ingrijirea pielii. Tretinoinul, sub nume de marca Retin - A, a fost folosit la inceput  ca un tratament pentru acnee , in anii 1970 , dar cercetatorii au descoperit mai tarziu ca aceasta estompeaza de asemenea, petele provocate de cheratoza actinica, uniformizeaza pigmentarea, si creste numarul de productie al celulelor superficiale ale pielii. Renova, o crema emolienta care contine o concentratie de 0,02 % de tretinoin, a fost primul medicament aprobat de FDA pentru tratarea ridurilor; fiind acum disponibil ca un medicament generic. In mod similar, tazarotenul  este prescris sub numele marcii Avage drept un tratament antirid. Exista studii clinice referitoare si la alti retinoizi.

Retinoizii reduc liniile fine si ridurile crescand productia de colagen. Acestia stimuleaza, de asemenea, producerea de noi vase de sange la nivelul pielii, care imbunatatesc culoarea pielii. Beneficii suplimentare includ estomparea petelor de varsta si netezirea zonelor aspre ale pielii . Este nevoie de trei pana la sase luni de utilizare regulata pentru a putea observa imbunatatiri legate de aspectul ridurilor; cele mai bune rezultate se pot observa intre sase si 12 luni. Pentru ca retinoizii pot provoca uscarea si iritarea pielii, medicii recomanda utilizarea acestora odata la doua zile , si apoi, treptat, ajungandu-se la aplicarea in fiecare seara. Folositi protectie solara in timpul zilei, deoarece retinoizii cresc sensibilitatea pielii la lumina soarelui. Aceste medicamente trebuie sa fie utilizate in mod continuu pentru a-si mentine beneficiile.

Exista mai multe produse care contin retinoizi si se elibereaza fara prescriptie medicala, cum ar fi Retinolul. Pentru ca nu sunt la fel de puternice, acestea nu sunt la fel de eficiente in reducerea ridurilor ca tretinoinul, dar totusi imbunatatesc aspectul pielii imbatranite de soare. Tretinoinul se poate folosi cu AHA pentru efecte suplimentare de netezire a pielii.