Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Recoltarea probelor de materii fecale

Pentru coprocultură

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic proba se recoltează după 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrată.

Materiile fecale se recoltează în recipiente speciale (coprorecoltoare) care conţin un mediu de transport (Cary-Blair).

Recoltarea se face din proba emisă spontan.

Se alege o porţiune reprezentativă (cu mucozităţi, striuri de sânge, consistenţă mai moale, etc) şi se ia o cantitate cât încape în linguriţa coprorecoltorului.

Materiile fecale astfel recoltate se introduc în mediul de transport conţinut de coprorecoltor şi se amestecă cu acesta pentru a se asigura viabilitatea microbilor până la prelucrarea probei.

Dacă nu se poate asigura transportul imediat la, laborator, proba se păstrează la temperatura camerei.

Pentru examenul coproparazitologic

Se utilizează recipiente speciale (coprorecoltoare) fără mediu de transport.

Deoarece unii paraziţi intestinali nu elimină ouă, chisti sau larve în mod continuu, se recomandă repetarea examinării de 3 ori la intervale de 3-5 zile.

Un singur rezultat negativ nu are valoare diagnostică de excludere a unei infestări parazitare intestinale.

Se recoltează materii fecale emise spontan.

Din bolul fecal se aleg zone modificate (cu mucozităţi, striuri de sânge, consistenţă moale, etc) şi se prelevează cu linguriţa coprorecoltorului.

Se evită recoltarea unei cantităţi mai mari datorită riscului alterării materiilor fecale până la momentul prelucrării în laborator, alterare care poate duce la modificarea aspectului elementelor parazitare şi deci la rezultate fals negative.

Până la predarea recipientului în laborator, acesta se păstrează la rece (la frigider).

Pentru proba de digestie se recoltează materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport

Timp de o săptămână înainte de recoltare nu se administrează bariu, uleiuri minerale, laxative, supozitoare, creme, lubrifianţi.

Pe o perioada de 3 zile înainte de recoltare nu se vor consuma băuturi alcoolice şi se va respecta următorul regim alimentar zilnic: 50-150 g unt, 150-200 g carne roşie, 500 ml lapte dulce, 200-300 g cartofi, 100 g pâine.

Pentru hemoragii oculte se recoltează materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport

Se are în vedere ca sângele din materiile fecale poate difuza în apa din vasul toaletei (ducând la posibile rezultate fals negative).

Sângele menstrual, urina hematurică sau sângerările rectale (hemoroizi sau fisuri anale) pot duce la obţinerea de rezultate fals pozitive.

Pentru coproantigene

Se recoltează materii fecale cu aceleaşi precauţii ca la examenul coproparazitologic

Amprenta anală

Este indicată pentru diagnosticul infestării cu oxiuri (Enterobius vermicularis).

Recoltarea se efectuează numai dimineaţa, la prima oră, înainte ca pacientul să se mobilizeze din pat, înainte de a avea scaun şi fără igiena locală.

Se va folosi linguriţa coprorecoltorului simplu, fără mediu transport, pe care în prealabil s-a fixat o bandă adezivă transparentă cu partea adeziva către exterior.

Cu linguriţa preparată ca mai sus se badijonează bine regiunea perianală, fesele desfăcându-se foarte bine cu mâna.

După recoltare, linguriţa cu bandă adezivă se introduce în coprorecoltor şi se aduce în laborator în maxim 8 ore de la recoltare.